Skip to main content

Vedetele din clipul Taxi, reacţii la reacţii. Cărtărescu: Un război iscat prosteşte din neînţelegerea unui poem

 
Vedetele din clipul Taxi, reacţii la reacţii. Cărtărescu: Un război iscat prosteşte din neînţelegerea unui poem

Reacţii la reacţii. Artişti şi personalităţi care au acceptat să apară în clipurl Taxi, „Despre smerenie”, au venit zilele acestea cu explicaţii pe paginile lor de socializare. După ce Grigore Leşe şi-a anunţat retragerea din clipul taxi, Mircea Cărtărescu, Andi Moisescu, Cornel Ilie, Răzvan Simion (de la Neatza cu Răzvan şi Dani) şi Dorina Chiriac au scris poziţiile lor lor legate de reacţiile furibunde care au apărut în spaţiul public.

Publicitate

Cărtărescu, pe Facebook: „Clipul formaţiei ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. (...) Războiul iscat din senin şi prosteşte din neînţelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan).”

Cornel Ilie: „Dumnezeu este despre îngăduinţă, bunătate, toleranţă, iubire. Biserica nu reprezintă întru totul aceste valori. Sau ne le mai reprezintă de o bună vreme încoace. Deschideţi sufletele, ochii, mintea.”

Andi Moisescu: „Nu deţin niciun adevăr. Nu dau lecţii nimănui. Din când în când împărtăşesc doar opinii, în speranţa că dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare în bine. Nu exclud sub nicio o formă ca schimbarea să mă privească în primul rând pe mine. Sunt conştient că oamenii mă pot judeca, apostrofa sau chiar jigni pentru opiniile mele. Juliturile fac şi ele parte din joc.”

Trupa Taxi a lansat săptămâna trecută o piesă "despre smerenie", despre Catedrala Neamului, cu un mesaj simplu, rostit de zeci de vedete, din toate zonele, de la TV la muzică şi teatru. Un mesaj introdus ironic de Dan Teodorescu: "m-am dus să-l caut pe Dumnezeu la Catedrala Mântuirii Neamului. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare".

Dan Teodorescu, Despre smerenie: „Azi-noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, spun versurile piesei.

Refrenul „Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul şi spaţiile mici” este repetat mai bine de jumătate din melodie de 33 vedete care au acceptat să apară în clipul video: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Mircea Cărtărescu, pe Facebook:

Dragii mei, apelez din nou la raţiune, cu speranţa că totuşi mai există aşa ceva la noi. Clipul formaţiei ”Taxi” nu e în...

Posted by Mircea Cartarescu on Monday, April 11, 2016


aşa... L-am găsit pe Dumnezeu intr-o catedrală... nu. L-am găsit intr-o bisericuţă de lemn... nu, nu e bine. L-am găsit...

Posted by Dorina Chiriac on Saturday, April 9, 2016

Ieri a murit o mare parte din puterea şi valoarea lui 'EU CRED CĂ...'.N-am văzut ură mai mare şi poftă de a da cu...

Posted by Cornel Ilie on Saturday, April 9, 2016

Eu cred ca Dumnezeu prefera sa fie iertator.Eu cred ca Dumnezeu prefera sa fie dragoste.Eu cred ca Dumnezeu preferă...

Posted by Razvan Simion-Neatza on Sunday, April 10, 2016

Nu deţin niciun adevăr. Nu dau lecţii nimănui. Din când în când împărtăşesc doar opinii, în speranţa că dezbaterea lor...

Posted by Andi Moisescu on Saturday, April 9, 2016
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelian Propinatiu Camelian Propinatiu
    Dl Mircea Cartarescu, celebru deja, nu poate fi banuit ca avea nevoie de publicitate. Tb crezut ca asa crede, asa scrie. Se exprima civic cu o consecventa usor de probat. Publicistul, mester la cuvinte, a lansat inca de prin 2005, când colabora la Jurnalul Naţional, o formula memorabila si refolosita frecvent in postromânism: http://jurnalul.ro/editorial/catedrala-manuirii-neamului-37838.html
    http://mareabritanieevanghelica.org/2015/03/19/catedrala-manuirii-neamului-de-catre-un-sobor-de-farisei-2/
    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/catedrala-m%C3%82nuirii-neamului-211888
    http://www.academiacatavencu.info/actualitate/oprescu-si-catedrala-manuirii-neamului-prost-4967
  • Elena Stoican Elena Stoican
    Ati facut toti 33 - atatia ani a trait Iisus Hristos - cate un copy-paste si nu ati pus ghilimele. Ati plagiat cu totii si nu se mai stie care mai e originalul!
  • ddd ddd
    Daca alea sunt credintele lor si nor sa convinga pe nimeni de nimic, atunci de ce trebuia sa faca asta intr-un cantec public?! Si eu am credintele mele si nici eu nu vreau sa conving pe nimeni de nimic, dar stau in treaba mea si nu ma apuc sa imi strig parerile pe strada.

Trimite un comentariu

sus