Skip to main content

O anchetă care zdruncină sistemul medical, aproape invizibilă pe posturile de știri. Tolontan: am lucrat cinci luni. E cel mai de impact material ca nivel al interesului public

 
O anchetă care zdruncină sistemul medical, aproape invizibilă pe posturile de știri. Tolontan: am lucrat cinci luni. E cel mai de impact material ca nivel al interesului public

“Cred că este cea mai de impact material de care ne-am ocupat vreodată, ca interes public. Am lucrat cinci luni pentru acest material, timp în care am verificat și am văzut cum funcținează sistemul”, spune Cătălin Tolontan, pentru Paginademedia.ro, despre deschiderea de azi din Gazeta Sporturilor.

Publicitate

O investigație care zdruncină sistemul medical prin informațiile aduse. Pe câteva posturi de știri, a fost preluată, dar în treacăt. Pe Realitatea TV, Antena 3 și B1 TV. Nimic la România TV și Digi 24.

“Milioane de români sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator”. O investigație de șase pagini, despre dezinfectanții diluați în spitale, în care informația inițială este documentată și abordată cu toți cei implicați.

Paginademedia.ro vă prezintă modul în care GSP a abordat subiectul, pe șase pagini, care au fost pașii investigației, argumentele aduse, cu discuții cu toți “actorii” implicați, cu interviuri în ultima zi și cu urmăriri ca-n filme.

Cine a fost interesat de investigație? Până la ora redactării articolului, câteva posturi de știri au abordat subiectul (“de siguranță națională, dacă e adevărat”, după cum admite un director al firmei implicate), însă nu pe larg.

“M-au sunat de la Realitatea, Antena 3, B1 TV, RFI și Europa FM”, a declarat Cătălin Tolontan pentru Paginademedia.ro. Pe online, până la ora publicării articolului, sunt câteva preluări pe site-urile mari (HotNews, EVZ, RFI, Libertatea).

Cătălin Tolontan, pentru Paginademedia.ro:

"Pornesc de la premisa bunei credințe. Pe de o parte, probabil că jurnaliștii încearcă, și este logic să o facă, să se lămurească și ei în legătură cu subiectul, să vadă despre ce este vorba. Este un subiect delicat, noi am lucrat cinci luni la acest material.

Am avut informațiile încă de acum cinci luni, iar în toată această perioadă am documentat modul în care funcționează sistemul, să vedem dacă este adevărat. Nouă ne-a luat cinci luni să verificăm și să înțelegem.

Pe de altă parte, nu suntem naivi. Trebuie să ținem cont de puterea unui om și a unei companii care are sute de contracte în toată țara. Nu știi niciodată care este interesul când ai o asemenea extindere, la nivel național, a unei companii pe sănătate publică. Evident că există lobby, PR și o tactică de criză în aceste momente și că ei pot încerca limitarea subiectului.

Cum spuneam însă, eu plec însă de la premisa bunei credințe."

În ceea ce privește gravitatea faptelor relatate:

“Cred că este unul din cele mai de impact subiecte, dacă nu cel mai de impact, din punct de vedere al oamenilor afectați. Ca interes public, este un subiect care afectează viața și chiar moartea foarte multor români”, a declarat Cătălin Tolontan.

“Un amănunt foarte important: pe noi ne interesează sistemul, modul în care funcționează și nu firma. Întotdeauna, când sistemul nu protejează, vor apărea firme și companii care să speculeze aceste slăbiciuni”, a adăugat jurnalistul.

CA LA CARTE. Faptele și abordarea GSP pe cele șase pagini, plus deschiderea ziarului:

Paginile 2-3. Sursele și informațiile: “Antisepticele sunt diluate”

Povestea din interior: Un angajat Hexi Pharma își alarmează patronul că rețetele produselor nu sunt conforme cu eticheta. Fără succes. Sursă din interiorul companiei Hexi Pharma vine la GSP cu un raport intern: dezinfectanții produși au concentrații mult sub cele de pe etichetă.

Documentul: chiar rețeta unuia dintre produse, semnată de directorul general.

GSP continuă materialul: O a doua sursă din fabrică spune sub anonimat: “se lucra cu alte rețete decât cele normale. (…) Uneori s-au retras de pe piață mii de bidoane. (…) Au existat probleme (Dar toate au fost mușamalizate.” Apoi a treia sursă.

Cine este însă Hexi? Hexi Pharma are aproape 800 de contacte publice câștigate în ultimii nouă ani. 300 de spitale din 40 de județe folosesc dezinfectantele produse de companie.

Paginile 3-4. Autorități și rapoarte oficiale

Ancheta GSP continuă cu zona autorităților: Un control al Direcției de Sănătate Publică din 2014 arată că produsele sunt neconforme.

Cum a fost posibil ca producătorul cel mai important să dilueaze concentrația, apoi să apară probleme “de concentrație” în rapoartele oficiale, în tot acest timp studiile internaționale să arate că avem cele mai rezistente bacterii la antibiotice din toată Europa și nicio autoritate sanitară să nu facă cercetări amănunțite?

Investigația GSP vine cu răspunsul oficial de la Institutul Național de Sănătate Publică: Statul nu deține un laborator pentru confirmarea calității dezinfectanților!

Pagina 5-6. Ce spune firma? Producătorul de dezinfectanți și laboratorul de control au aceiași administratori

După cinci luni de documentare, vine întâlnirea cu proprietarul firmei, Dan Condrea. Un interviu de Florii, cu o zi înainte de publicarea materialului.

Ce aduce interviul?

 • comenzile de dezinfectanți au crescut după cazul Colectiv. S-au dublat
 • firma aprovizionează sute de spitale din țară 
 • au fost probleme de-a lungul anilor dar “s-au remediat”
 • pentru a obține avizul, firma face verificări la un laborator care este administrat …de aceeași companie care administrează și firma producătoare
 • directorul general a semnat, nu patronul

Directorul general: "dacă e reală, e de siguranță națională"

Dacă directorul general a semnat, directorul general este “atacat” de jurnaliștii de la GSP. O discuție în două etape: o fază “ironică”, în care jurnaliștii sunt apostrofați “Sunt răcită și azi e și ziua mea de nume. Mor copiii la Pitești și voi vă ocupați de asta” și una responsabilă, în care Flori Dinu revine cu un telefon către jurnaliști, pe un ton mai serios, în care conștientizează că “dacă e reală, e ceva de siguranță națională”

Pagina 7: O urmărire de final

Informațiile din finalul investigației sunt aduse după o …urmărire. La plecarea de la interviul din Mall, patronul firmei e urmărit de o echip GSP. Ajunge la sediul firmei în Mogoșoaia și îi ține câteva ore în ședințe pe directorii Hexi Pharma.

Ancheta continuă în ziarul de mâine.

Investigația de azi poate fi citită integral pe blogul lui Cătălin Tolontan.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • e prima lovitura contra big pharma. Interesul financiar acolo e crunt, au mituit si dat comisioane si au reusit:
  -sa vanda produse si medicamente expirate in spitalele romanesti
  -sa faca niste contracte cu statul roman sau spitalele de 3-10 ori pret mai mare
  -sa aduca vaccinuri expirate/cu ingrediente interzise in UE
  -sa intoarca legea votata de parlament sa nu mai fie reclame la tv cu medicamente
  -sa se vanda in RO medicamente ce nu se mai vand de ani de zile in UE sau se administreaza 1-2 doze toata viata
  -sa nu se faca anchete/sa se ingroape pe traseu
  -sa dilueze reactantii, nu numai dezinfectantii si astfel sa avem rezultate la analize ciudate

  etc

  Oricine a calatorit prin europa sigur a remarcat cat de multe farmacii sunt la fiecare colt de bloc din alte capitale: zero!.
 • E posibil ca voi sa nu cunoasteti intelesul cuvantului "zdruncina". A salvat raportul pe cineva? A fost inchis vreu angajat? A demisionat macar cineva? A scis un nene despre cornere si puroi, si nu l-a bagat nimeni in seama. Asa am inteles de la voi, ca e ignorat pana si de televiziuni; nu mai zic de factori de decizie. Deci cacaia zduncinatura?

Trimite un comentariu