Skip to main content

PROIECT. Mai mulți deputați vor interzicerea publicității la jocurile de noroc

 
PROIECT. Mai mulți deputați vor interzicerea publicității la jocurile de noroc
Winmasters, site de pariuri controlat de familia deputatului Sebastian Ghiță, este un jucător activ pe zona de promovare - Sursa foto: Foto: Sergiu Brega/Rise Project
Cinci deputați PNL vor să interzică reclamele la jocurile de noroc, după modelul reclamelor la tutun. Aceștia au depus, luni 18 aprilie, la Camera Deputaților un proiect de modificare a Legii Audiovizualului și a legii Publicității prin care propun interzicerea acestui tip de reclame. 
 
Propunerea celor cinci pornește, după cum se arată în expunerea de motive, de la modelul legislativ utilizat în cazul interzicerii publicității la tutun, urmărindu-se limitarea promovării „unei activități ce poate reprezenta un risc real pentru numeroși consumatori, în special cei tineri.”
 
„Activitatea de organizare și exploatare a jocurilor de noroc a căpătat o amploare deosebită în România, devenind un domeniu care necesită o reglementare clară, din cauza riscurilor pe care le implică.”, se mai arată în expunerea de motive, menționând că dependența de astfel de jocuri este unul dintre riscuri. 

Deputații au amintit în documentul depus la Parlament de cazul celor doi frați din Iași care s-au sinucis la începutul lunii aprilie, din cauza datoriilor acumulate de pe urma jocurilor de noroc. 

Cum se modifică legislația: 

Legea 148/2000, privind publicitatea, ar avea un nou articol 13 (1), cu următorul conținut: 

Publicitate

Publicitatea pentru pentru jocurile de noroc este permisă doar:

a. În interiorul spațiilor în care se organizează jocuri de noroc.

b. În publicațiile de specialitate din domeniul jocurilor de noroc.

Un articol nou este propus și pentru Legea Audiovizualului 504/2002.

Art 29, alineat 9: Comunicările comerciale audiovizuale destinate jocurilor de noroc sunt interzise.  

Proiectul a fost depus la Parlament de Cristian Horia, Grecea Maria, Hărău Eleonora-Carmen, Stroe Ionuţ-Marian, Tămâian Ioan și este supus dezbaterii publice timp de o lună, până pe 19 mai. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu