Skip to main content

RECHIZITORIU. Adrian Sârbu interzicea plata taxelor către stat. "Vă rup capul" le spunea managerilor. Ce a spus Mihnea Vasiliu în dosar

 
Adrian Sârbu
Adrian Sârbu

Eludarea taxelor către stat era un adevărat mod de viaţă pentru Adrian Sârbu, susţin procurorii, potrivit rechizitoriului citat de jurnaliştii de la Adevărul. Pe cei care încercau să mai achite din datoriile grupului de firme îi numea „trădători“ şi îi ameninţa că „le rupe capul“, scrie sursa citată.

Publicitate

- Potrivit rechizitoriului, Adrian Sârbu controla, la vedere, 19 firme, dar indirect, prin persoane interpuse, erau 150 de entităţi juridice (fundaţii sau companii). Procurorii susţin că unul din modurile de lucru era falimentarea companiilor, pentru a eluda plata taxelor la stat.

De exemplu, procurorii susţin că firma Publimedia a fost băgată premeditat în faliment, nu înainte de a i se înstrăină toate activele.

- Adrian Sârbu mai este acuzat că i-a determinat pe administratorii, directorii generali şi directorii financiari ai societăţilor Publimedia International SA şi Mediafax Group SA, „să ridice şi să îi predea din casieriile societăţilor sume de bani pentru a le folosi în interes personal”.

În anul 2014, Adrian Sârbu a cheltuit, potrivit documentului Family Budget, peste 6 milioane de euro. Persoanele considerate membri ai familiei erau părinţii mogulului, fostele soţii (Lavinia Sârbu, Eugenia Sârbu), fiicele acestuia (Alma Sârbu, Ana Sârbu, Ancuţa Bunda), dar şi Maria Apostol, Ana Cristina Iacob sau Dvorska Jitka, prietene ale acestuia.

În dosarul prin care este trimis în judecată, Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la aproximativ 14 milioane de euro.

Detalii, via Adevărul.ro:

"Va veni Năstase şi va da o amnistie fiscală"

"Inculpatul a dezvoltat un sistem de lucru ce presupunea înfiinţarea de societăţi comerciale care, după ce erau lăsate să acumuleze datorii către bugetul de stat (TVA, impozit pe profit/venit, impozit pe salarii, CAS angajator), erau supuse procedurii de insolvenţă, iar apoi de faliment, timp în care erau înfiinţate alte societăţi ce preluau angajaţii, activele şi, în general, activitatea societăţii falimentare“, arată rechizitoriul.

Procurorii notează şi declaraţiile lui Mihnea Vasiliu şi ale fostului director financial Mirela Dragnea.

Vasiliu a spus că a plecat din trust în 2006, nemulţumit că Adrian Sârbu refuza sistematic să finanţeze activitatea firmelor. Potrivit acestuia, Sârbu obişnuia să afirme în şedinţele cu angajaţii că nu vrea să plătească taxe la stat întrucât penalităţile aferente taxelor şi impozitelor declarate, dar neplătite, sunt mai mici decât costurile unui eventual împrumut la bancă şi că oricum „va veni Năstase şi va da o amnistie fiscală“.

Mihnea Vasiliu a mai arătat că, la un moment dat, a trecut peste dispoziţia lui Sârbu şi, împreună cu directorul financiar de grup, Mirela Dragnea, a decis să achite parţial datoriile Mediafax. Reacţia lui Sârbu ar fi fost foarte dură. El ar fi acuzat-o pe Mirela Dragnea că decapitalizează societatea.

Cazul Publimedia

Falimentul Publimedia a fost făcut în mai multe etape.

1. În decembrie 2010, personalul angajat cu contract de muncă al Publimedia International SA a demisionat cu acordul părţilor, fiind angajat imediat la Mediafax Group SA şi MediafaxSA.

2. Ulterior, Publimedia International SA a cesionat către Mediafax Group toate acţiunile pe care le deţinea la SC Publione Media SRL, SC Elanca Media Sales SRL şi SC Ancor Publishing SRL. Apoi, Publimedia a cesionat către Mediafax Group drepturile asupra tuturor mărcilor proprii (Gândul, Apropo, ZF Business Magazin, Apropo de TV, Ziarul Financiar, Acasă Magazin, Pro TV Magazin, Prosport etc.). În acelaşi timp, i-a vândut şi site-urile şi domeniile proprii.

3. După finalizarea acestor operaţiuni, compania şi-a încetat activitatea şi a cerut intrarea în faliment, ajungând să datoreze statului, prin TVA neachitat, peste 10 milioane de lei. Pentru că firma nu mai avea nimic pe numele său, Fiscul nu a putut recupera nimic din creanţe.

Cheltuielile familiei

Adrian Sârbu mai este acuzat că i-a determinat pe administratorii, directorii generali şi directorii financiari ai societăţilor Publimedia International SA şi Mediafax Group SA, „să ridice şi să îi predea din casieriile societăţilor sume de bani pentru a le folosi în interes personal”.

Liliana Şerban, secretara lui Sârbu le-a mărturisit procurorilor că „primea solicitări pe mail, SMS sau telefonic, din partea familiei inculpatului, pentru a le fi daţi bani sau pentru plata unor facturi”. Aceasta a mai arătat că persoanele considerate membri ai familiei erau părinţii mogulului, fostele soţii (Lavinia Sârbu, Eugenia Sârbu), fiicele acestuia (Alma Sârbu, Ana Sârbu, Ancuţa Bunda), dar şi Maria Apostol, Ana Cristina Iacob sau Dvorska Jitka, prietene ale acestuia.

Potrivit actelor de la dosar, numai în anul 2014, Adrian Sârbu a cheltuit peste 6 milioane de euro. „Din documentul intitulat ”TOTAL – Family Budget – 2014”, rezultă că în cursul acestui an, valoarea totală a cheltuielilor făcute de inculpat şi de membrii familiei sale, s-a ridicat la suma de 8.022.643 euro, din care inculpatul a cheltuit suma de 6.129.022 euro iar Eugenia Sârbu (fosta sa soţie – n.r.) 575.959 euro”, arată anchetatorii.

Datele din rechizitoriu, pe larg, pe site-ul Adevărul

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nic Nic
    A făcut foarte bine (legitim). Trebuie să facem toți la fel : este singura noastră arma de luptă pașnică împotriva unui stat ***.
  • Șpăgunul Șpăgunul
    Se pare ca il asteapta cateva saptamani bune de inchisoare....
  • Adi Adi
    Chiar asa nenorocit a fost acest Adrian Sarbu?

Trimite un comentariu

sus