Skip to main content

Opt ONG-uri au reacţionat după ce la radioul public s-a început cercetarea disciplinară a unor jurnalişti

 
Opt ONG-uri au reacţionat după ce la radioul public s-a început cercetarea disciplinară a unor jurnalişti

Opt ONG-uri critică decizia conducerii radioului public de a cerceta trei angajaţi care au făcut dezvăluiri despre situaţia din Societatea Română de Radiodifuziune, legat de o campanie agresivă împotriva unui proiect de lege iniţiat de Georgică Severin.

Publicitate

Dezvăluirile au făcute de trei jurnalişti ai postului - Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş - invocând legea avertizorului public.

Cei trei jurnalişti au reclamat, în calitate de avertizori publici o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune.

„Semnalăm faptul că însăşi o asemenea declanşare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare”, se arată în comunicatul celor trei organizaţii.

Scrisoarea integrală, în continuare:

Constatăm cu surprindere şi îngrijorare declanşarea unei proceduri de cercetare de către Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva a trei jurnalişti ai Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş.

Semnalăm faptul că însăşi o asemenea declanşare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare.

Cei trei jurnalişti au reclamat, în calitate de avertizori publici într-o dezbatere publică o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR.

Această campanie a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR. În loc să declanşeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus şi conceput campania, Consiliul de Onoare decide să cerceteze jurnaliştii care au semnalat derapajele profesionale şi legale, la sesizarea redactorului şef responsabil de conţinutul editorial al programelor de ştiri invocate.

Cercetarea creează premisele ca jurnaliştii din SRR să lucreze sub presiunea autocenzurii.

Avertizăm asupra faptului că acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politică managerială a administraţiei Miculescu.

Atragem atenţia că rolul şi misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum şi libertatea jurnaliştilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor şi cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică.

Vom urmări cu maximă atenţie cazul celor trei jurnalişti din Societatea Română de Radiodifuziune şi ne exprimăm disponibilitatea de a-i sprijini şi asista în cazul în care asemenea măsuri abuzive vor continua.

Vă solicităm, având în vedere calitatea în care aţi nominalizat membri în Consiliul de Administraţie al SRR, să identificaţi formele prin care întreaga activitate a managementului Miculescu să fie evaluată, iar drepturile fundamentale ale omului protejate.

ActiveWatch

APADOR-CH

Asociaţia Frontline Club Bucharest

Asociaţia Pro Democraţia

Centrul de Resurse Juridice

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Român de Politici Europene

Freedom House Romania

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus