Skip to main content

Tolo: Într-un fel, investigația asta este moștenirea pe care o lăsăm ziariștilor mai tineri. E vremea lor să meargă după sistem

 
Tolo: Într-un fel, investigația asta este moștenirea pe care o lăsăm ziariștilor mai tineri. E vremea lor să meargă după sistem
tolontan 2

23 de ani. Este vârsta celui mai tânăr jurnalist din echipa lui Cătălin Tolontan care se ocupă de investigația dezinfectanților diluați.

Publicitate

"Răzvan Luțac a avut o contribuție decisivă", spune Tolontan într-un interviu acordat Republica.ro.

"El are 23 de ani și e deja de 7 ani în redacție. Și mă simt mândru că un tânăr jurnalist de 23 de ani a adus oamenilor atâta informație. Când prinții Sănătății și regii comerțului cu dezinfectante se vor întreba de unde li s-a tras, să lase prostiile cu străinii, serviciile sau cine știe ce interese. Să afle asta: un jurnalist de 22 de ani i-a scos la iveală! Se schimbă generațiile și, într-un fel, investigația asta care nu ar fi existat niciodată fără Colectiv, este moștenirea pe care noi o lăsăm ziariștilor mai tineri. Ei trebuie motivați, e vremea lor să meargă după sistem! Și cred că e valabil în toată România, în toate profesiile", spune Tolontan în interviu.

Despre riscuri:

"Suntem conștienți că este cea mai riscantă anchetă a noastră din ultimii 20 de ani. La modul propriu. Dacă te uiți la biografia lor, la faptul că unii sunt deja a doua oară în închisoare, la povestea cu rackeții din Republica Moldova, cu firmele din Cipru și din Bulgaria, te gândești un pic și la riscuri. E prima oară când reflectăm serios la pericole fizice. Și mai e un motiv: oameni atât de lipsiți de discernământ și de empatie sunt capabili de orice. Ei nu mai au mare lucru de pierdut."

Cum a pornit ancheta:

"Ancheta a pornit așa. După ce am publicat, în decembrie 2015, mărturia unui medic de la Spitalul de Arși, despre „bomba biologică în care au fost tratați răniții de la Colectiv”, establishmentul medical a sărit ca ars. Și au năvălit pe la televizoare, în primul rând la „Sinteza zilei”, ca să ne calce în picioare. Atunci am primit un mesaj de la un om din interiorul Hexi Pharma: „Dacă vreți să aflați mai multe despre un alt factor crucial al infecțiilor spitalicești, căutați-mă!”. Ne-am întâlnit de câteva ori și a căpătat încredere.

Ne-a dat rețetele din care rezulta că se produc dezinfectanți diluați. Totul părea greu de crezut pentru că eram convinși că statul controlează și că așa ceva nu e posibil. Ne-a luat luni ca să înțelegem sistemul și ca toate autoritățile să admită că statul nu a făcut, în ultimul deceniu, nici măcar un singur test de concentrație! Ni se pare cel mai important lucru pe care l-am spus oamenilor!"

Jurnaliști și emoții:

"Aseară m-a sunat Mirela Neag, colega mea. Era tuflită. „Ești obosită?”, o întreb. „Nu. Am plâns. Am recitit ce am scris azi, le-am revăzut imaginile ăstora și nu-mi vine să cred pe mâna cui ne-am lăsat cu toții. O țară întreagă la cheremul unor psihopați!”."

Interviul integral acordat de Cătălin Tolontan, pe Republica.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • ce criza a fost aseara la Sinteza Zilei despre "basistul" Tolontan. ce-l mai ameninta Gadea ca dau e in vileag adevaratul scop al "basistului" si al anchetelor sale. ca au ei documente care arata de "ascunde" el.

Trimite un comentariu