Skip to main content

Digi vrea lămuriri despre preluarea de imagini de la Euro 2016. Ce răspunde CNA

 
Digi vrea lămuriri despre preluarea de imagini de la Euro 2016. Ce răspunde CNA

Cât pot televiziunile să preia din meciurile de la Euro pentru a-şi ilustra ştirile pe acest subiect. Consiliul Naţional al Audiovizualului vine din nou cu lămuriri: se poate difuza un extras de maximum 90 de secunde, o singură dată pe zi. Cele 90 de secunde pot fi preluate din toate meciurile zile.

Publicitate

Răspunsul vine după ce RCS a trimis către CNA o adresă prin care solicită un punct de vedere asupra modului în care pot prelua ilustraţie video de la meciurile de la Euro, ale căror drepturi sunt deţinute de Dolce Sport (toate cele 51 de partide) şi de Pro TV (opţiunea free to air, cu 23 de partide).

Ce vrea RCS: Compania telecom, care deţine Digi 24 şi posturile Digi Sport, consideră că fiecare meci de la Euro 2016 este un eveniment distinct, prin urmare consideră că se pot prelua câte 90 de secunde din fiecare partidă. În plus, consideră că extrasele pot fi difuzate de mai multe ori în decursul a 24 de ore.

Ce spune RCS în adresa către CNA:

„Un eveniment de importanţă majoră precum Campionatul European de Fotbal este alcătuit din mai multe elemente autonome din punct de vedere organizatoric, constând din fiecare meci disputat în cadrul competiei.

Fiecare meci în parte constituie un eveniment de interes public în sine, în interpretarea art 85, alineat 2, cu transmisie de televiziune distinctă, ceea ce presupune informarea publicului în baza în baza unui singur extras de maximum 90 de secunde, care poate fi difuzat nelimitat timp de 24 de ore de la transmisia originară, în programele de ştiri ale radiodifuzorului secundar.”

Ca urmare a adresei de la RCS, CNA a decis să trimită postului acelaşi răspuns ca în cazul TVR:

"Posturile secundare pot prelua un singur extras de cel mult 90 de secunde, pe care îl pot difuza o singură dată."

LEGISLAŢIE. Art 85 din Legea Audiovizualului:

(1) Extrasul reprezintă o scurtă succesiune de imagini şi sunete cu privire la un eveniment de interes public, în scopul informării publicului asupra aspectelor esenţiale ale evenimentului respectiv.

(2) Dacă un eveniment de interes general este alcătuit din mai multe elemente autonome din punct de vedere organizatoric, fiecare element va fi considerat un eveniment de interes public.

(3) Dacă un eveniment de interes general se derulează pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi.

(4) Indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 90 de secunde.

(5) Extrasele pot fi folosite de radiodifuzori numai în programele de ştiri cel mult 24 de ore de la transmisia originară. În cazul serviciilor media audiovizuale la cerere, ele pot fi folosite doar în cazul în care acelaşi program este oferit sub formă de înregistrare de către acelaşi furnizor de servicii media audiovizuale.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • qwerty qwerty
    e tampita legea. TVR 1, de exemplu, are vreo patru buletine pe zi. La care buletin de stiri dai cele 90 de secunde? Eu ma uit doar la cel de la ora 14 si acolo nu vad niciodata imagini.
  • Adi Adi
    E clar ca ii roade pe aia de la Digi. Mai ales pentru stiri! Va dati seama ca ei fac emisiuni despre Euro, fara sa dea o secunda vreo imagine ! Asta e,legea ii protejeaza pe cei care baga bani. Si ei au drepturi care ii protejeaza. Campionatul Scotiei,Portugalia. Cine vrea sa dea imagini,90 de secunde ,o singura data pe zi!
  • d d
    Zgarcitii de RCS-RDS care au pierdut si mai pierd drepturi in fiecare an, mai se dau si in spectacol.. Gura mica, daca nu cumparati cele mai importante competitii pe plan fotbalistic.
  • Gabi Gabi
    Prost, prost, foarte prost.
    Daca ai "clipit" si ai pierdut alea 90' - gata!
    Si daca preiei meciul de la turci - ce sunt gratuite pe satelit - disponibile inclusiv free to air in Romania - cat poti sa dai?
    E absurd sa comentezi pe uscat.

Trimite un comentariu

sus