Skip to main content

Eternul şi fascinantul CNA. Sesizează Consiliul Concurenţei să verifice dacă Dolce Sport a luat legal meciurile de la Euro

 
Eternul şi fascinantul CNA. Sesizează Consiliul Concurenţei să verifice dacă Dolce Sport a luat legal meciurile de la Euro

Eternul şi fascinantul CNA. După ce săptămânile trecute forul discutat situaţia meciurilor de la Euro la Pro TV (la solicitarea TVR 1 şi Antena 1), astăzi a venit rândul Dolce Sport. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis astăzi să trimită o sesizare către Consiliul Concurenţei, legat de achiziţia drepturilor Euro 2016, de către Telekom.

Publicitate

Membrii CNA au considerat că televiziunea Dolce Sport, cu o acoperire mică, ar putea încălca articolul din legea audiovizualului privind exclusivitatea asupra unor evenimente de interes major.

Mai exact, au precizat membrii forului articolul prevede că „Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber”.

Propunerea, venită din partea lui Răsvan Popescu, membru CNA, a fost votată de şase dintre cei nouă membri prezenţi: Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu. Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Gabriel Tufeanu au votat împotrivă.

Discuţia legată de meciurile Euro la TV nu este nouă. Săptămânile trecute, TVR 1 şi Antena 1 au cerut forului să stabilească dacă Pro TV este sau nu "free to air". Cele două canale au susţinut că un post care nu este free to air nu ar avea dreptul să ia meciurile de la Euro.

Pro TV şi Dolce Sport sunt cele două canale care transmit meciuri de la Euro 2016. Dolce Sport a achiziţionat totate cele 51 de meciuri, în pachetul destinat posturilor pay TV. Pro TV a cumpărat pachetul free to air, care cuprinde 23 de partide (unul pe zi în grupe, plus fazele importante ale competiţiei).

Subiectul drepturilor pentru la Euro 2016 deţinute de Telekom nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de azi, însă un membru - Lorand Turos - a decis să se autosesizeze.

Un alt membru CNA a vrut să propună în şedinţa de astăzi o somare de intrare în legalitate pentru Dolce Sport pentru că nu respectă articolul privind evenimentele de importanţă majoră. Membrul CNA ar fi vrut ca Dolce Sport să devină liber la retransmise şi să fie introdus în lista must carry. Însă reprezentantul departamentului juridic a explicat că nu există sancţiune pentru încălcarea articolului respectiv, însă că pot fi sesizate alte organisme ale statului.

Lorand Turos, membru CNA: „Pe lângă faptul că nu se respectă legea, evenimentul în totalitate trebuie difuzat de un post cu acces liber. Noi, CNA, asistăm la cea mai flagrantă încălcare a Legii Audiovizualului din ultimii 10 ani.
Pe lângă faptul că stăm cu lunile cu mâinile în braţe şi ne uităm la această încălcare a legii şi nu facem nimic. Noi interzicem românilor să vadă măcar acele extrase de 90 de secunde pe zi. Care e interesul public? Interesul public e că acest eveniment să fie urmărit liber de toţi românii. La Satu Mare, unde stau eu, oamenii se strâng în piaţă şi se uită la meciuri. Nu e acceptabil ca eu să pot urmări evenimentul în totalitate doar dacă mă abonez la un cablist. Faptul că acest lucru s-a întâmplat, sunt sigur că erau interese comerciale în acest sens şi cred că s-a făcut acest lucru cu complicitatea TVR ului.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Robert Dincă Robert Dincă
    Ce vină are Telekom România pentru că Televiiunea Română n-a fost în stare să transmită EURO 2016? A, şi încă ceva: în Franţa, model de inspiraţie pentru ăi de legiferează audiovizualul românesc, drepturile pentru EURO 2016 sunt deţinute de canalul beIN Sports, nu de grupul France Televisions. E adevărat că meciurile se văd şi pe TF1, M6 ŞI TMC care-s difuzate necodat în sistemul de televiziune digitală terestră. Dar întreb iar: cine-i de vină că la noi sistemul DVB-T e doar în fază incipientă?
  • Gigi Gigi
    Dolce sport se prinde in toata Romania nu mai bateti campi ca nu are acoperire dar numai daca ai un abonament ,valabil se pentru celelalte posturi tv.
  • marian marian
    Mai felixiene , ce te doare capul pe tine cum ,aluat PRO tv CE 2016 pe banii lor , si mai terminati cu FTA este o prostie suntem in capitalism nu in era ilesciana , totul gratis , sau tie mila ca antenuta e in cadere libera , TVR sa sa se desfinteze nu sa traiasca pe spinarea prostilor
  • qwerty qwerty
    dacă tot sesizează Consiliul Concurenței, trebuie să o facă legat de ProTV și de dreptul lor de a lua pachetul ”free to air”, cât timp ei nu mai sunt gratis.
  • Iuli Iuli
    Cerem si noi o analizare a activitatii CNA de catre Consiliul Concurentei.

    Astia in loc sa monitorizeze televiziunile ce si cand difuzeaza, ei se baga in afaceri. Ce conteaza cum achizitioneaza DOLCE sau PROTV Euro2016? Il achizitioneaza pe banii lor, nu pe banii statului ca si alta televiziune care este datornica la Euro, dar vrea drepturi.
  • Prescura Prescura
    CNA isi depsaeste de mult atributiile. este o adunatura de non profesionisti si o frana in dezvoltarea libera a pietei audiovizuale. ! Mai grav este ca si functionarii din spatelle consiliului sunt niste mosuluici si babute cu nostalgii si apucaturi iliescovite !
  • geo geo
    Doamne, CNAule, dacă ai ajuns să te implici pe piața achiziției unor drepturi de televizare...să ceri tu ca să se verifice dacă un operator privat de televiziune a procedat sau nu corect. Unii dintre voi, dacă le-am avea, ați introduce posturi pay-per-view, gen Sky Sport, în must-carry...dacă v-a dus mintea ca ”Dolce Sport să devină liber la retransmise și să fie introdus în lista must carry”. Ce eu n-as vrea sa am canalele Dolce in grila UPC sau RCS@RDS, dar acest lucru nu se poate, din păcate....

Trimite un comentariu

sus