Skip to main content

Cum se vede Brexit în presa britanică: Independence day, The time has come, Day of truth

 
Cum se vede Brexit în presa britanică: Independence day, The time has come, Day of truth

Indiferent de poziţia pe care o au în legătură cu Brexitul, ziarele britanice scriu la unison că astăzi este o zi istorică.

Publicitate

Indiferent dacă sunt neutri, favorabili sau împotriva rămânerii Marii Britanii în Uniunea European, editorii ziarelor îi îndeamnă pe cititori să meargă la vot. Primele pagini ale ziarelor britanice transmit acelaşi mesaj: "votul la acest referendum este cel mai important lucru pe care îl vei face vreodată în viaţă", potrivit The Guardian.

Cum sună titlurile principalelor ziare britanice

  • “Day of reckoning”/ Ziua răfuielii (The Times and The Independent);
  • “The time has come”/ A venit timpul (Daily Telegraph);
  • “Who do we want to be?”/ Cine vrem să fim (The Guardian);
  • “Your country needs you”/ Ţara are nevoie de tine (Daily Express);
  • “Independence day”/ Ziua independenţei (The Sun);
  • “Day of truth”/ Ziua adevărului (Daily Mail);
  • “Don’t make a leap into the dark”/ Nu face un salt în întuneric (Daily Mirror);
  • “Historic vote on EU membership”/ Vot istoric pentru apartenenţa la UE (Financial Times);
  • “Decision day”/ Ziua deciziei (City AM).
  • Publicaţia neutră i “On your marks, get set, vote”/ Pe locuri, fiţi gata, votaţi.

“Britain decides”/ Marea Britanie decide (Metro)

“Grab your future by the ballots”/ Apucaţi-vă viitorul de buletinul de vot (Daily Star)

Editorul The Mail, Paul Dacre, s-a pronunţat în favoarea Brexitului, la fel ca The Sun, dar şi The Express, ce a publicat un editorial prin care îndeamnă cititorii să voteze ieşirea din Uniunea Europeană.

”Momentul destinului a sosit, în sfârşit. După ani de dominaţie crescândă exercitată de Bruxelles, soarta ţării noastre stă acum în mâinile poporului britanic. Miza de astăzi este supravieţuirea Marii Britanii. (...) Dacă electoratul votează ieşirea, atunci ne vom recăpăta independenţa şi respectul pentru noi înşine”, arată editorialul citat de The Express.

The Telegraph a publicat 11 pagini prin care îndeamnă cititorii să voteze pentru Brexit. Editorialul aminteşte o ştire recentă potrivit căreia regina Elizabeth a II-a le-ar fi cerut invitaţilor la cină să spună trei argumente pentru care Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană.

Times a publicat 10 pagini de ştiri şi coloane cu argumente de ambele părţi, semnate de David Aaronovitch, în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, şi Tim Montgomerie, în favoarea Brexitului.

The Mirror susţine rămânerea în Uniunea Europeană, dar a publicat un editorial în care autorul recunoaşte că o parte din cititorii publicaţiei nu sunt de aceeaşi părere.

The Guardian a transmis, în articolul semnat de Roy Greenslade, că nu a simţit nevoia să îşi repete argumentele în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană. ”Asta se numeşte a trata cititorii drept adulţi”, a notat autorul.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus