Skip to main content

A murit jurnalistul american Sydney Schanberg, deţinător al unui Pulitzer

 
Sursa foto: The Guardian.com
Sursa foto: The Guardian.com

Jurnalistul american Sydney Schanberg, ale cărui relatări despre teroarea şi crimele Khmerilor Roşii din Cambodgia i-au adus un Pulitzer şi au inspirat pelicula ”Câmpiile morţii / The Killing Fields”, laureată cu Oscar, a murit la vârsta de 82 de ani, în urma unui infarct, scrie agenţia de presă News.ro.

Publicitate

Schanberg a lucrat pentru The New York Times şi a câştigat un premiu Pulitzer pentru relatările despre Cambodgia şi Khmerii Roşii, în 1975. Colegul său de breaslă, Dith Pran, nu a putut să plece din Cambodgia, iar chinul lui de patru ani a inspirat munca lui Schanberg, aminteşte bbc.com.

În 1980, Schanberg a descris tortura şi înfometarea la care a fost supus colegul său, căzut în mâinile Khmerilor Roşii. Relatările,cuprinse mai întâi în materiale de presă, au fost publicate şi în volum, în cartea intitulată ”The Death and Life of Dith Pran”.

În 1975, Schanberg şi Dith Pran au ignorat ordinele editorilor Times de a părăsi imediat Cambodgia, aşa cum făceau aproape toţi jurnaliştii şi diplomaţii occidentali. Amândoi au fost identificaţi de Khmerii Roşii şi ameninţaţi cu moartea.

Cei doi s-au refugiat la Ambasada Franţei, dar Pran a fost silit să plece şi trimis la ţară. Două săptămâni mai târziu, Schanberg a fost evacuat în Thailanda, cu un camion.

În cele din urmă, şi Dith Pran a reuşit să fugă în Thailanda şi a murit, în 2008. Este cel care a folosit termenul de ”killing fields”, câmpii ale morţii. Filmul ”Câmpiile morţii / The Killing Fields” a câştigat şi opt premii BAFTA. Sam Waterston l-a jucat pe Schanberg, în vreme ce Haing S Ngor, care a câştigat un Oscar pentru rol secundar, l-a interpretat pe Dith Pran.

Khmerii Roşii au deţinut puterea în Cambodgia între 1975 şi 1979, vreme în care au fost vinovaţi pentru unul dintre cele mai cumplite masacre ale secolului al XX-lea. Genocidul a luat viaţa a mai mult de un milion de oameni – unele estimări vorbesc despre două milioane şi jumătate de morţi.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus