Skip to main content

Buzdugan și Morar au scăpat fără amendă de la CNA și a doua oară pentru cazul Congo

 
Buzdugan și Morar au scăpat fără amendă de la CNA și a doua oară pentru cazul Congo

Daniel Buzdugan și Mihai Morar au scăpat și a doua oară fără amendă din partea Consiliului Național al Audiovizualului. Membrii forului nu au ajuns nici de această dată la un consens în privința sancțiunii pe care "o merită" matinalii de la Radio ZU pentru afirmațiile discriminatorii la adresa jucătorilor și suporterilor din Congo.

Publicitate

În ședința de astăzi au fost supuse la vot următoarele propuneri de sancțiuni, care au fost reluate din ședința precedentă, din 21 iunie:

Radu Herjeu, membru CNA, 50.000 de lei, în timp ce Valentin Jucan a propus 25.000 de lei pentru că Radio ZU este la prima astfel de abatere.

Radu Herjeu a spus că în cazul celor doi realizatori de radio este vorba de probleme grave, precum "rasism și xenofobie"

În acest situație, Consiliul Național al Audiovizualului va rediscuta acest caz într-o ședință viitoare. 

Cum s-au apărat reprezentanții Radio ZU în fața membrilor CNA în ședința din 21 iunie:

Mihai Morar, realizator Radio ZU:

După cum știți, au fost reacții din parte noastră, în care ne-am cerut scuze în fața celor care s-ar putea simți jigniți de momentul acela. Acest moment a fost puternic emoțional, după ultimul amical al României, terminat la egalitate cu naționala Republici Democrate Congo.

Era dimineața după acel amical. Fotbalul înseamnă foarte multă emoție, foarte mult patos. Toate paralelele că i-am fi făcut pe fotbaliști maimuțe sunt exagerate. Nu spun că a fost unul dintre momentele noastre reușite în radio. Suntem pe post de 12 ani. La fel cum avem momente bune, avem și momente proaste.

Cred că am fost prost înțeleși, nu am vrut să facem paralelă între ei și primate, maimuțe și așa mai departe.

Toni Teșiu, director de programe Radio ZU

Le am spus lui Buzdugan și Morar, prin sms, chiar în timpul emisiunii, să fie atenți la ce fac că asta ar putea fi acuzați de rasism

Ne-am dat seama că am greșit, nu după reacțiile de pe internet. Înțelegem valul de furie, înțelegem că sunt persoane care nu știu ce este acela rasism. Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Vă rog să sesizați că niciun moment cuvântului maimuță nu este însoțit de niciun alt atribut.

Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la ambasada Republicii Democrate Congo, am înțeles că apelativul de maimuță pentru ei este unul jignitor. Dar ei ne-au acceptat scuzele și au înțeles că nu putem gândi cu mintea unui colonialist.

Amenda de 5.000 de lei dată de CNCD este una minimă. Putea să ajungă la 100.000 de lei.
Radio ZU nu este un radio rasist. Buzdugan și Morar nu sunt rasiști. Comentariile de care au avut ei parte pe internet au fost denigratoare.
Au fost niște glume neinspirate pe care le regretăm.

Daniel Buzdugan – De atâția ani, de când suntem în radio, nu am făcut niciodată glume rasiste.

Toni Teșiu:

Buzdugan și Morar se întâmplă să facă glume. Ei nu sunt nici academicieni, nu sunt nici cei mai tari în glume în România. Sunt cei mai ascultați oameni de radio, ceea ce e un talent în meseria asta.

CONTEXT.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a mișcat mai repede. Instituția s-a autosesizat imediat ce cazul a apărut în spațiul public și a luat o decizie în urmă cu două săptămâni: i-a amendat pe cei doi realizatori cu câte 5.000 de lei fiecare, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Ce au spus Buzdugan și Morar în matinalul ZU de la finalul lunii mai:

 • Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.
 • Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. Zicem de maimuțe pentru că pregătim ceva cu maimuțe la Radio ZU.
 • Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La intrările în stadionul unde s-a ținut meciul cică era o coadă de maimuțe, n-ai văzut așa ceva.
 • Care e diferența între antrenorul nostru și cel din Congo: Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenoul lui Congo crede în Cimpanzeu.
 • Au jucat cu gorilienii, practic. Să faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Ăia au mușchi, se ascund prin copaci…
 • Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuțele laba la blană! Cum la noi e mâna la piept, la ei e…
 • Avem și declarațiile câtorva fotbaliști.
 • Tătărușanu: Of, of, of, of/Mor toți dușmanii/Că eu fac egal/Cu urangutanii
 • Torje: Sunt vitezoman al dracu/Nu mă-ntrece nici macacu’.
 • Am vorbit cu Ne-a Puiu, cu Father Chitken și l-am întrebat: tătuțule, ce s-a întâmplat? Buzdugan, știi că eu fac alergie la maimuțe. El nu suportă maimuțele.
 • Aseară, Naționale României a fost deprimată, nu?
 • Zice Nea Puiu: stăteam pe băncuță, acolo – pe băncuța de rezerve – pupam iconițele într-un colț. Alibec mânca o banană, pe bancă, să-i dea energie. Denis Alibec, de la Astra. La un moment da – zice tata Puiu – văd cu coada ochiului un macac. Jas sare pe Alibec. Eu mă sperii și strig – Macac pe Alibec! Macac pe Alibec! Prepeliță cred că și el avea o maimuță, că striga: și eu, și eu!
 • Dacă n-ar fi fost incidentul cu acest primate, noi nu am fi fost atât de deprimate.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Cine doreste sa inteleaga cat poate duce intelectual unul ca Morar e suficient sa caute interviul luat de acesta lui Robbie Wiliams. Il veti vedea acolo pe om in toata splendoarea sa. Niciodata n-am vazut ceva mai penibil. Prin urmare, atat poate, atat duce. Buzdugan, nesarat cum e, pare totusi nitel mai rasarit. In schimb baiatul asta, saracu'. E regula la noi. Cu cat e unu' mai promovat cu atat mai nesarat se dovedeste a fi. Morar si Ionel Cristache ala de la A3. Ambii rad si nici ei nu stiu de ce.
 • Chiar crede cineva ca aceste personaje vor fi amendate? De asta astia de la CNA tot amana atat verdictul, sa mai treaca timpul, lumea sa mai uite.

Trimite un comentariu