Skip to main content

Cuvintele lui Pleşu despre Eurexit s-au răspândit pe Facebook

 
andrei plesu_kanal d
andrei plesu_kanal d

"Acum asistăm la un policrom delir analitic, la un amestec de cutremur şi bîlbîială, de apocalipsă şi resemnare", scrie Andrei Pleşu în debutul unui editorial publicat pe blogul Adevărul.

Publicitate

Textul intitulat "Eurexit" de 150 de ori pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrands pentru Paginademedia.ro.

Din material:

"Cred că aproape nimeni n-a crezut în drasticul rezultat al referendum-ului britanic. Chiar cei care l-au organizat vor fi contat pe o largă confirmare publică a opţiunii pentru rămînere în UE. Ghinion! Socotelile de-acasă nu s-au potrivit cu cele din tîrg. Iar acum asistăm la un policrom delir analitic, la un amestec de cutremur şi bîlbîială, de apocalipsă şi resemnare. (...)

Se poate încerca, fireşte, fie şi o - fragilă - infuzie de optimism. Experienţa ne arată că, deseori, crizele au un efect terapeutic: obligă la reflecţie, re-evaluare, reconfigurare, mobilizare energică. Aşa că să nu luăm lucrurile în tragic. În definitiv, nu e prima dată cînd Europa se împarte în „tabere” aparent incompatibile. S-ar putea chiar spune - şi s-a spus - că o anumită tradiţie a auto-diviziunii, a segregaţiei e parte constitutivă a „europenităţii”."

O selecţie de materiale de pe bloguri si platforme colective, realizată de Facebrands pentru Paginademedia.ro:

1. Blogurile Adevarul, “EUREXIT?”, de Andrei Pleşu,

- 150 share-uri;

2. Contributors.ro, “Regimul Iohannis a înmlăştinit (şi) parteneriatul strategic cu SUA”, de George Mioc, - 100 share-uri;

Din material:

"Emil Constantinescu nu a fost nici preşedintele curajos, nici reformist, pe care îl aşteptau alegătorii săi. Dar în primăvara lui 1999 a făcut un gest care a schimbat istoria României: a oferit drept de survol avioanelor NATO/ SUA care bombardau Serbia lui Slobodan Milosevic. PSD, PRM şi presa afiliată – Adevărul, în frunte cu Cristian Tudor Popescu, OTV-ul lui Dan Diaconescu şi Antena 1 – l-au linşat pentru această decizie.

Era deja puţin probabil ca Emil Constantinescu să fi fost reales în 2000, dar poziţia sa pro-americană de la acel moment i-a închis orice perspectivă.

Gestul său a fost însă decisiv pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi primirea în NATO, în 2003. Deşi evit să fac istorii de tip „şi dacă”, cred că dacă România nu se situa ferm, în 1999, de partea coaliţiei anti-Milosevic, azi, această ţară ar fost în situaţia Albaniei sau, mai dramatic, a Republicii Moldova."

3. Blogurile Adevarul, “Ultimul loc de joacă”, de Traian Ungureanu, - 91 share-uri;

Din material:

"Dacă tot e adevărat că greşelile se plătesc, e bine să te prezinţi cu bani potriviţi la casă. Dar asta presupune că ştii să numeri şi că ai curajul s-o faci. Nu e cazul Uniunii Europene. De fapt, nu e cazul unei lumi care îşi stimează erorile, în chiar clipa în care e răpusă de ele. Adevărul n-a fost niciodată mai necesar şi mai detestat. În consecinţă, dezastrul UE din Marea Britanie merge înainte, susţinut de o galerie care îşi încurajează frenetic eşecul şi, prin asta, sfîrşitul."

4. Biziday.ro, “Să golim puşcăriile?! Da’ nu mai bine le desfiinţăm?”, - 54 share-uri;

Din material:

"Mi-am exprimat de mai multe ori îndoiala în legătură cu soluţiile ministrului Justiţiei, doamna Raluca Prună. M-am întâlnit odată cinci minute cu dânsa, la Europa FM (fusese la Interviuri) şi am încurajat-o să fie mai prezentă în dezbaterile publice legate de asaltul politicienilor împotriva Justiţiei. Nici n-a devenit mai prezentă, nici soluţiile sale n-au devenit mai bune. Acum văd că aduce în discuţie o graţiere colectivă că n-avem puşcării destule pentru câţi hoţi ne fură. Bravo doamnă! Luaţi-vă de mână cu Nicolicea şi cu Şerban Nicolae. Ba, chiar, cred că Dragnea v-ar putea invita să faceţi parte din PSD că prea le faceţi jocurile."

5. Blogurile Adevarul, “Viaţa mi-a dat dreptate: RUSIA VREA DIALOG CU NATO”, de Ion Petrescu, - 45 share-uri.

"La 1 Decembrie 2008, undeva, lângă Arcul de Triumf, un demnitar întreba un tehnic dacă nu era cazul să îl consulte privind funcţionarea unei secţii anti-serviciul răsăritean de informaţii. Întrebarea a surprins pe cei din jur şi probabil asta s-a şi dorit. Ulterior, la scurt timp, au fost rostogolite, din vârfurile piramidelor pe care le conduceau, minţi luminate, care chiar îşi doreau structuri defensive puternice ale statului român."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus