Skip to main content

ActiveWatch: Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News - un abuz periculos

 
ActiveWatch: Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News - un abuz periculos

Patru organizaţii de media critică decizia DIICOT de a-i urmări penal pe jurnaliştii de la Sky News care au realizat reportajul despre presupuşii traficanţi de arme din România.

Publicitate

„Organizaţiile semnatare protestează faţă de decizia autorităţilor române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporţionat ceea ce trebuie sancţionat cu alte mijloace legale (de ex. legislaţia audiovizuală din Marea Britanie, în cazul jurnaliştilor Sky News) sau printr-un demers de comunicare publică”, se arată în comunicatul semnat de ActiveWatch, Centrul Român pentru Jurnalism de Investiaţie, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

„Autorităţile române pot cere drept la replică postului Sky News, solicitându-i acestuia să prezinte şi punctul de vedere al statului”, se mai arată în comunicatul celor patru organizaţii.

„Avertizăm că, folosind tipul de argumentaţie citată mai sus, DIICOT poate pune sub urmărire penală pe orice jurnalist, blogger sau cetăţean care critică acţiuni ale autorităţilor statului în domeniul securităţii naţionale”, mai avertizează organizaţiile.
Reamintim că pe 7 august Sky News a difuzat un reportaj despre un presupus trafic cu arme din România, în care cei trei români au apărut mascaţi şi au pretins că sunt o grupare care ar vinde arme oricui, inclusiv unor grupări teroriste.
Din investigaţiile ulterioare ale DIICOT a reieşit că cei trei români erau, de fapt, un translator al echipei Sky News şi doi vânători români, iar armele prezentate erau arme de vânătoare deţinute legal. De asemenea, din declaraţiile apărute în presă a reieşit că cei trei români ar fi crezut că participă la o filmare regizată, în care publicul va fi informat la final în legătură cu faptul că nu este vorba despre o situaţie reală. Sky News a difuzat înscenarea ca şi cum totul ar fi fost real (ca pe o investigaţie jurnalistică).

Comunicatul, în continuare:

Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat critică vehement decizia autorităţilor române de a începe urmărirea penală pentru comunicarea de informaţii false de natură a pune în pericol siguranţa naţională (art. 404 Cod penal) împotriva jurnaliştilor Sky News şi a celor trei români implicaţi în ceea ce pare să fi fost un reportaj mincinos.

Conform informaţiilor publicate de presă, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a pus sub acuzare atât pe cei trei români care apar în materialul Sky News, cât şi pe cei trei jurnalişti din echipa Sky News.

Pe 7 august Sky News a difuzat un reportaj despre un presupus trafic cu arme din România, în care cei trei români au apărut mascaţi şi au pretins că sunt o grupare care ar vinde arme oricui, inclusiv unor grupări teroriste.

Din investigaţiile ulterioare ale DIICOT a reieşit că cei trei români erau, de fapt, un translator al echipei Sky News şi doi vânători români, iar armele prezentate erau arme de vânătoare deţinute legal. De asemenea, din declaraţiile apărute în presă a reieşit că cei trei români ar fi crezut că participă la o filmare regizată, în care publicul va fi informat la final în legătură cu faptul că nu este vorba despre o situaţie reală. Sky News a difuzat înscenarea ca şi cum totul ar fi fost real (ca pe o investigaţie jurnalistică).

În cererea de arestare preventivă a celor trei români, citată ieri de presă, DIICOT îşi motivează acţiunea prin faptul că aceste acţiuni "sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la capacitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament". Cei trei au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiei şi comunicarea de informaţii false de natură a pune în pericol siguranţa naţională.

Organizaţiile semnatare protestează faţă de decizia autorităţilor române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporţionat ceea ce trebuie sancţionat cu alte mijloace legale (de ex. legislaţia audiovizuală din Marea Britanie, în cazul jurnaliştilor Sky News) sau printr-un demers de comunicare publică. Autorităţile române pot cere drept la replică postului Sky News, solicitându-i acestuia să prezinte şi punctul de vedere al statului.

Avertizăm că, folosind tipul de argumentaţie citată mai sus, DIICOT poate pune sub urmărire penală pe orice jurnalist, blogger sau cetăţean care critică acţiuni ale autorităţilor statului în domeniul securităţii naţionale.

Reamintim celebrul caz Armaghedon 2, în care Ovidiu Iane a fost arestat preventiv, iar Mugur Ciuvică a fost pus sub cercetare pentru că au difuzat un text critic la adresa primului ministru la acea dată - Adrian Năstase. Din informaţiile publicate zilele acestea de presă reiese că DIICOT a mai deschis, fără succes, alte câteva astfel de dosare.

Împotriva jurnaliştilor britanici şi a Sky News există deja mai multe plângeri la OFCOM (autoritatea britanică în domeniul audiovizualului). Această instituţie este cea mai în măsură să judece şi să sancţioneze acţiunile autorilor reportajului şi ale reprezentanţilor televiziunii Sky News. Breasla şi superiorii acestor jurnalişti sunt, de asemenea, cei mai în măsură să îi judece şi sancţioneze.

Dosarele penale abuzive sau un proces de calomnie costisitor şi fără un obiect clar, împotriva Sky News, aşa cum a sugerat Ministrul Justiţiei că ar trebui să acţioneze statul român, nu fac decât să discrediteze România mai mult şi mai grav decât reportajul Sky News.

Organizaţiile semnatare ale prezentului comunicat au criticat de-a lungul timpului modul vag în care este formulată infracţiunea de comunicare de informaţii false de natură a pune în pericol siguranţa naţională şi au cerut constant eliminarea sa din codul penal, sau, măcar, amendarea sa, pentru a acoperi doar situaţiile care prevăd reaua-intenţie a celui acuzat de afectarea siguranţei naţionale (faptul de a minţi cu rea intenţie pentru a pune în pericol siguranţa naţională).

În cazul de faţă, din nou, nu vedem cum se va demonstra un pericol real la adresa securităţii naţionale, generat de reportajul difuzat de Sky News. Informaţia transmisă de reportajul Sky News nu este nouă. Ca şi alte ţări din Uniunea Europeană, România este cunoscută atât ca o sursă de armament pentru diverse zone de conflict, iar acestea sunt informaţii disponibile de ani de zile în spaţiul public prin intermediul rapoartelor internaţionale sau investigaţiilor de presă.

Reamintim că actualul Cod penal prevede la Art. 404 - Comunicarea de informaţii false: “Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Cerem autorităţilor române să găsească mijloace adecvate de a reacţiona faţă de derapaje ale presei sau faţă de critici publice şi, în cazul de faţă, să retragă de urgenţă acuzele penale de comunicare de informaţii false de natură a afecta siguranţa naţională.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • resere resere
    vrem komunikatul active watch in original. in rusa.
  • tikka tikka
    Nu poți să faci legi speciale pentru jurnaliști care încalcă legea. Au pus în pericol securitatea națională prin fabricarea premeditată de informații false, au mai și făcut ceva audiență și bani pe chestia asta, apoi au denigrat niște instituții române. Jurnaliștii trebuie să răspundă, inclusiv penal dacă se dovedește că au mințit sau au răspândit informații false, dacă au omis intenționat și astfel au adus prejudicii de orice fel unor oameni / instituții. Sau greșesc?

Trimite un comentariu

sus