Skip to main content

Ce clipuri căutăm pe net? Cât şi cum stăm online? Date de citit despre cum ne uităm la video pe net şi nu numai. Un studiu Starcom

 
internet
internet

STUDIU. La ce tip de filme ne uităm pe internet? Ce clipuri căutăm? Câţi dintre noi navighează pentru ştiri? Cât stau copiii online? Câţi copii au mobile?

Publicitate

Un studiu realizat de agenţia de media Starcom Media Vest Group arată concluzii interesante despre ce au căutat românii pe net în această vară, cât au stat pe net şi către ce tip de consum video s-au orientat.

Consumul video a fost în top în lunile de vară, iar principalul device de pe care au intrat pe net a fost telefonul mobil.

Părinţi şi copii deopotrivă s-au conectat pentru Facebook, filme sau jocuri. Iar reclamele care le-au rămas în minte sunt la bere, îngheţată şi telefoane.

Paginademedia.ro trece în revistă câteva din concluziile studiului:

Despre consumul de video:

Ce tip de filme se cauta?

- Pe durata verii, 51% se uita la filme online. Dintre acestia, cei mai multi se uita la comedii (65%), filme de actiune (59%), drame (35%) sau filme SF (34%). Majoritatea folosesc websiteuri romanesti, care ofera continut gratis.

In afara de YouTube, care sunt celelalte surse pentru consumul de video?

- 1 din 2 romani internauti din zona urbana se uita vara la videoclipuri online. Videoclipurile muzicale sunt cele mai vizionate, urmate de cele amuzante, trailere de filme sau descrieri de produs. 60% se uita la videclipuri pe website-uri de divertisment, 36% pe website-uri educationale, 32% pe website-uri de calatorii.

Cati consuma programe de televiziune online?

- 6 din 10 internauti care locuiesc in zona urbana se uita la TV online de pe PC sau laptop.
Tableta sau telefonul mobil nu sunt niste device-uri prea potrivite pentru a se uita la TV online, doar 21% fac aceasta de pe telefonul mobil si 33% de pe tableta.

Despre consumul pe mobil

Pe ce petrec timpul cand navigheaza pe mobil? Ce cauta?

Telefonul mobil pare sa fie atotprezent pe durata verii. Daca nu folosesc aplicatii de social media, romanii folosesc messenger-ul sau GPS-ul.

3 din 10 uploadeaza poze online, acceseaza link-uri postate pe Facebook, cauta informatii despre locatii pentru o iesire in oras sau fac sa treaca timpul mai repede jucand ceva.

Facebook 100%. 6 din 10 internauti adulti din zona urbana au cel putin o aplicatie de social media instalata pe telefonul mobil. Aproape toti au Facebook instalat si, pentru 80% dintre ei, aceasta este si aplicatia cel mai des folosita. Youtube este principala platforma pe care urmaresc videoclipuri 97% dintre cei care folosesc aplicatii de video streaming pe mobil.

Consumul de facebook /vs./ navigarea pe alte site-uri

Facebook, alaturi de ceilalti giganti ai lumii Internetului (cum ar fi: Google, Yahoo sau YouTube) conduc in topul website-urilor cu numarul cel mai mare de vizitatori atat pe perioada verii, cat si in general. Datele nu au fost prezentate in infographic pentru ca nu reprezinta fluctuatii in functie de sezonalitate.

Consumul de stiri online: cauta mai mult, mai putin? Ce tip de stiri?

63% dintre internautii adulti din zona urbana cauta sa citeasca stiri pe perioada verii. Au subiecte variate, pe care le place sa stea informati: social, international, stiinta, economie, tehnologie, politica.

Primesc informatii pe feed-ul de Facebook, dar mai cauta si pe website-urile ziarelor sau pe portaluri de stiri.

Ştirile, citite online şi pe Facebook. Încredere în bloguri

- Când vine vorba despre principalele subiecte de interes în mediul online, acestea sunt sănătatea, în special îngrijirea personală, dar şi activităţile relaxante, precum filmele sau muzica.

- 63% dintre români citesc ştirile online pe site-urile ziarelor, portalurile de ştiri sau în newsfeed-ul paginii de Facebook. 3 din 10 români consideră blogurile o sursă bună de informaţii la care apelează.

- 46% dintre internauţii români obişnuiesc să cumpere online obiectele de care au nevoie. Hainele, electronicele şi produsele de îngrijire personală se află în topul preferinţelor atunci când vine vorba de online shopping vara. Acestea sunt urmate de produse IT&C, încălţăminte şi aparate electrocasnice. Rezervările online pentru vacanţele de vară sau pentru alte activităţi de sezon reprezintă încă un comportament în curs de dezvoltare, efectuat de doar 3 din 10 români.

- Facebook rămâne de departe cea mai folosită aplicaţie de socializare pe mobil în timpul verii, atât la nivel general, cât şi ca aplicaţia folosită cel mai frecvent. Instagram este folosit de 28% dintre români, iar 25% folosesc Google+. Dintre aplicaţiile de video streaming, cea mai folosită pe timpul verii este Youtube, urmată de platformele HBO Now şi Seenow.

- În timpul vacanţei, 7 din 10 români aflaţi în concediu au accesat online-ul de mai multe ori în timpul zilei, de cele mai multe ori din camera de hotel. Alte locuri din care aceştia s-au conectat online au fost restaurantele, direct de pe plajă sau de la munte.

- Aplicaţiile meteo sau GPS-ul sunt primele două cele mai folosite în timpul concediului de vară, urmate de aplicaţii de ştiri, muzică, jocuri şi de fotografie.

Reclamele la bere, îngheţată şi mobile le-au rămas în minte

Campaniile la bere, îngheţată, telefoane mobile şi accesorii sunt primele trei categorii din cadrul cărora românii îşi amintesc să fi văzut reclame în vara aceasta. Campaniile la băuturile carbogazoase, haine şi electronice au, de asemenea, un grad bun de conştientizare.

Bannerele online şi postările de Facebook sunt principalele formate în care respondenţii îşi amintesc că au văzut o reclamă la un anumit produs. 36% menţionează newsletter-ele retailerilor, iar 31%, articolele de pe site-urile revistelor.

Copiii pe net

Cei mai mulţi dintre părinţii români din mediul urban, ce au copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, declară că cei mici sunt conectaţi online mai mult timp în perioada verii comparativ cu celelalte luni ale anului.

Majoritatea accesează Internetul în fiecare zi sau cel puţin o dată la două zile, de pe propriul mobil, tabletă sau laptop. 53% dintre copiii cu vârste între 3 şi 14 ani, ai căror părinţi accesează internetul, deţin un telefon mobil.

Jocurile online şi vizionarea de videoclipuri sunt principalele activităţi preferate de cei mici, pe parcursul verii. 36% dintre copiii cu vârste mai mari accesează aplicaţiile şi site-urile de socializare online, 34% accesează internetul pentru a căuta informaţii, iar 30%, pentru a descărca programe.

Studiul a fost realizat în luna august 2016, pe un eşantion de 2430 de internauţi români din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani. Eşantionul este reprezentativ la nivel urban, pentru populaţia ce accesează internetul, cu o marjă de eroare de +/-2%.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus