Skip to main content

INTERVIU. Un fost concurent de la MasterChef: în ultimele sezoane s-a pus mai mult accentul pe show şi mai puţin pe gătit

 
INTERVIU. Un fost concurent de la MasterChef: în ultimele sezoane s-a pus mai mult accentul pe show şi mai puţin pe gătit

„Cred ca în ultimele sezoane s-a pus mai mult accentul pe show şi mai puţin pe gătit. Totodată cu cât se derulează mai multe sezoane din acelaşi show, scade interesul publicului şi este greu să vii întotdeauna în prim plan cu ceva nou”, spune Alex Cîrţu (Teacher), concurent în primul sezon al show-ului MasterChef.

Publicitate

Un concurent din primul sezon MasterChef a comentat pentru Paginademedia.ro despre schimbările prin care au trecut juraţii cooking-show-ului de la Pro TV. Este pentru a treia oară când juriul producţiei se schimbă cu totul.

Alexandru Cîrţu, despre relaţia sa cu chef-ii, în primul sezon MasterChef: „A fost una extrem, extrem de stresantă. Eram şi foarte obosit, iar exigenţa şi ţipetele Chef-ilor te făceau în unele momente să-ţi pierzi raţiunea, să te îndoieşti de tine, efectiv să nu mai stii ce să faci, chiar dacă reţeta pe care o pregăteai atunci o mai facusei în trecut de alte câteva zeci de ori şi o cam visai.”

Interviul integral, în continuare:

Paginademedia: Cum te-a schimbat pe tine experienta MasterChef, Sezonul 1?

Alexandru Cîrţu: S-au intamplat foarte multe de-atunci: am schimbat radical domeniul de activitate si m-am pus serios pe treaba inca din ziua unu. Au trecut aproape cinci ani şi nu ştiu câţi ar fi fost dispuşi să facă o astfel de mutare, luând totul de la capăt după mulţi, mulţi ani de activitate ca profesor, traducător şi interpret. Trebuie să recunosc că-mi lipseşte câteodată predatul, însă sunt fericit per total cu alegerea făcută. Nu am timp să stau, trebuie să mă perfecţionez pe zi ce trece, să învăţ şi să transmit mai departe pe cât posibil. E un domeniu în care nu ai nici timp şi nici cum să te plafonezi. Iar odată cu gătitul am descoperit că sunt dependent de stres. Prea dependent.

Paginademedia: Cum ai simtit tu in timpul show-ului relatia concurent-jurat?

Alexandru Cîrţu: A fost una extrem, extrem de stresantă. Eram şi foarte obosit, iar exigenţa şi ţipetele Chef-ilor te făceau în unele momente să-ţi pierzi raţiunea, să te îndoieşti de tine, efectiv să nu mai stii ce să faci, chiar dacă reţeta pe care o pregăteai atunci o mai facusei în trecut de alte câteva zeci de ori şi o cam visai. Erau „geniale” momentele în care se uitau in ochii mei foarte miraţi şi întrebau: „pui vin?” Ca mai apoi să vină şi să spună „ai procedat bine c-ai pus vin”. Asta ma termina psihic.

Şi asta s-a vazut şi-n multe alte probe: de exemplu proba recunoaşterii ingredientelor – obişnuiam şi încă obişnuiesc să gătesc cu mult rozmarin...ei bine atunci mă îndoiam şi de rozmarinul pe care îl ţineam în mână, toate acestea din cauza stresului care mă cuprinsese. La proba recunoaşterii peştilor am avut puterea să spun „racul acela e viu”, însă n-am putut să arăt spre el, să zic numărul şi să menţionez că acela e un rac. Deci clar rezistenţa la un astfel de stres ridicat este esenţială în câştigarea unui astfel de concurs. Am slăbit ceva kilograme în urma concursului şi mai mult ca sigur am îmbătrânit şi vreo 5 ani în 6 saptamani :)). M-am şi schimbat, ce-i drept, am devenit mult mai incisiv, mai responsabil, mai exigent dar totodată just.

Paginademedia.ro: Cum ai vazut prima schimbare de jurati de acum doi ani, cand in locul lui Dumitrescu, Bontea si Scarlatescu au venit Patrizia, Hadean şi Foa?

Alexandru Cîrţu: Sincer am fost putin surprins de schimbare, întrucât întotdeauna am crezut că cei trei Chefi se potrivesc foarte bine în peisaj. Însă oamenii merg înainte, proiectele se schimbă, pot înţelege asta. Masterchef a fost şi întotdeauna va fi o parte din mine. M-am bucurat totuşi de venirea lui Adi Hădean şi Florin „Foa” Scripca.

Îi cunoşteam destul de bine, dinainte de show şi pot spune cu mana pe inimă că-s doi Chefi foarte bine pregătiţi şi organizaţi. Au proiecte foarte frumoase fiecare dintre ei, iar rezultatele sunt pe măsură. Cel puţin, cu Adi Hadean este o placere să stai de vorbă despre absolut orice. Este un om calculat, dintr-o bucată, simplu şi respectuos. Iar Foa este extrem de degajat si inventiv. Referitor la Patrizia nu mă pot pronunţa, pentru că nu o cunosc absolut deloc.

Paginademedia.ro: O scurtă descriere a celor sase jurat, aşa cum i-ai văzut tu.

Alexandru Cîrţu: Chef Sorin Bontea – Chef-ul meu preferat ca să spun aşa :) Extrem de calculat şi de organizat. Ne-a dojenit cel mai puţin în cadrul concursului şi este o reală plăcere să găteşti alături de el. Am gătit la o nuntă împreună, pentru 350 persoane si totul a mers struna: mancarea a fost perfecta, si nu s-a intarziat deloc cu preparatele. As merge pana la capatul lumii sa gatesc cu acest om, atat de mult imi face placere !

Chef Catalin Scarlatescu – Un om dintr-o bucata, „what you see is what you get” ca sa zic aşa! Este un Chef foarte bun, care stie ce vrea si exact cum sa obtina acel lucru. Face ca totul să pară extrem, extrem de uşor.

Chef Florin Dumitrescu – Dacă aş fi putut sa dau timpul inapoi si sa raman cu mintea de-acum garantez ca nu m-as mai fi speriat de tipetele sale (râde). Când ajungi să-l cunoşti, vei vedea că e un om extraordinar, un perfecţionist, care face foarte bine diferenţa intre distracţie şi muncă. Asa si trebuie!

Chef Adi Hadean - Un Chef foarte bun şi o persoană în jurul căruia îţi face plăcere să stai. Poţi să discuţi cu el despre absolut orice. Este raţional, cerebral şi întotdeauna are argumentele la el. Industria are nevoie de cât mai mulţi oameni ca Adi Hădean.

Chef Florin „Foa” Scripca – Nu-i uşor să faci ceea ce face el, să te ocupi de-atatea restaurante şi să ai si succes cu ele. Mi se pare un Chef foarte inventiv şi extrem de entuziasmat. E fix entuziasmul de care cu toţii au nevoie pentru a avea succes în acest domeniu.

Chef Patrizia Paglieri – Nu mă pot pronunţa doar din ce-am văzut în câteva sezoane la TV.

Paginademedia.ro: Ai observat diferenţe între show-ul MasterChef cu primii juraţi şi ultimele două sezoane? Care crezi că au fost cele mai notabile?

Alexandru Cîrţu: Cred ca în ultimile sezoane s-a pus mai mult accentul pe show şi mai puţin pe gătit. Totodată cu cât se derulează mai multe sezoane din acelaşi show, scade interesul publicului şi este greu să vii întotdeauna în prim plan cu ceva nou. Cifrele de audienţă au rămas în continuare mari, însă nu ca la inceput. E interesant însă să vezi noi şi noi jurati pentru că pune pe masă acel sentiment de curiozitate. O să vrei să te uiţi pentru că vrei să-i cunoşti şi să le urmăreşti reacţiile.

Cum vezi noile schimbari din juriul MasterChef, cu Liviu Popescu, Samuel Le Torriellec şi Răzvan Exarhu?

Alexandru Cîrţu: La fel, sună foarte interesante aceste schimbări: Samuel este un Chef extraordinar şi foarte exigent din câte-am auzit. Am avut ocazia să mănânc mâncăruri pregătite de el şi-am fost impresionat. Cred că se va integra foarte bine în acest format în care a mai participat şi ca invitat special. Va da jos milităria din pod şi se va pune serios pe concurenţi! Este extrem de greu de impresionat!

Liviu Popescu este după părerea mea cea mai bună variantă pentru un post de jurat. Este unul dintre cei mai de succes oameni din această industrie a Ospitalităţii, un om cu un cuvant greu de spus. Dacă cineva cunoaste succesul şi modalităţile de a-l obţine, atunci acela este Liviu Popescu. Este extrem de charismatic şi avându-l în juriu reprezinta un atuu pentru toţi concurenţii. Au ce învăţa de la el, este fix omul în prezenţa căruia vrei să taci şi să asculţi ceea ce zice. A lansat extrem de multe concepte de succes pe care mai târziu a ajuns să le francizeze. Va fi acel „Joe Bastianich” de România pe care-l aşteaptă toţi fanii adevăraţi Masterchef, însă cu un plus vizibil la capitolul charisma.

Concurentii sa zica mersi ca nu le taie chitanţă după ce termină de vorbit :)))

Pe Razvan Exarhu nu prea-l cunosc atât de bine. Ştiu doar că are un trecut media foarte bogat. Am apucat să-l văd moderând câteva evenimente cu profil culinar, însă e prea puţin pentru a mă pronunţa. Abia aştept să-l văd la treabă în noul sezon Masterchef.

Care crezi ca a fost cel mai bun dintre cele trei variante de juriu de pana acum? De ce?

Alexandru Cîrţu: Fiecare juriu are farmecul lui, iar eu cred în schimbări pentru că fiecare isi poate aduce aportul la acest show intr-un fel sau altul. Schimbările şi menţinerea factorului „Wow” sunt esenţiale atunci când vrei să faci audienţă. Iar pentru asta trebuie să iei decizii şi să-ti permiţi să schimbi una-alta.

Masterchef este mai mult un show decât un concurs culinar, iar pentru asta juriul va trebui să îmbine „pachetul de cunoştinţe şi îndemânare” cu charisma. Iar eu sunt subiectiv şi este normal să-mi placă mai mult sezonul în care-am participat. Probabil dacă aş fi fost în sezonul cu Adi Hădean, Foa şi Patrizia ca juraţi aş fi spus acelaşi lucru despre ei. Ce-i drept este că ma invaluie o curiozitate extrem de mare in privinta noului sezon. Abia astept!

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus