Skip to main content

Cotidianul de opoziţie ungar închis sâmbătă va fi vândut

 
Cotidianul de opoziţie ungar închis sâmbătă va fi vândut

Principalul cotidian de opoziţie ungar, Nepszabadsag, va fi vândut, a anunţat redactorul şef, după ce proprietarul a anunţat că îl închide, alimentând temerile că Guvernul de la Budapesta vrea să limiteze libertatea presei, relatează AFP, citat de agenţia de presă News.ro .

Publicitate

Negocierile dintre proprietari, Mediaworks, şi editori au eşuat duminică, astfel încât ziarul nu a apărut luni şi nici nu şi-a reluat activitatea online, a anunţat redactorul-şef, Andras Muranyi.

“Am convenit numai să lucrăm la termenii de vânzare a ziarului şi la găsirea unui nou proprietar”, a adăugat el.

Indiferent cine va fi noul proprietar, Nepszabadsag “ar trebui să rămână independent”, a subliniat Muranyi.

Proprietarii publicaţiei, Mediaworks, au afirmat sâmbătă că au suspendat activitatea ziarului şi contractele angajaţilor săi din cauza scăderii vânzărilor ce a dus la datorii semnificative. Mediaworks a dat asigurări că va reorganiza publicaţia ce datează din noiembrie 1956.

“Pentru a reuşi şi a ne concentra deplin pe această sarcină prioritară, toate operaţiunile Nepszabadsag (inclusiv print şi online – n.r.) vor fi suspendate începând de astăzi (sâmbătă – n.r.) până când o nouă formă va fi decisă şi va putea fi implementată”, se arată pe site-ul ziarului, nol.hu.

Angajaţii, care au primit sâmbătă scrisori prin care au fost informaţi de decizia Mediaworks, au afirmat că închiderea este un şoc şi au vorbit chiar de un puci.

În ultima sa ediţie, de sâmbătă, cotidianul a scris despre un ministru al Guvernului Orban care a folosit un elicopter pentru a ajunge la o nuntă.

Mai multe ONG-uri afirmă că publicaţia a fost închisă pentru a publicat materiale critice la adresa Guvernului premierului Viktor Orban şi au decis să organizeze o manifestaţie în faţa Parlamentului, la care au luat parte circa 2.000 de oameni.

Partidul de opoziţie Jobbik (radical) l-a acuzat pe Orban pentru închiderea ziarului, spunând că partidul Fidesz vrea să controleze toată presa din ţară.

“Închiderea bruscă a Nepszabadsag stabileşte un precedent îngrijorător. Sunt solidar cu ungurii care protestează”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus