Skip to main content

DERAPAJ. O ciorbă de știre. B1 TV și site-ul ȘtirileProTV.ro, știri prăpăstioase despre ciorba care „îmbolnăvește de cancer”

 
DERAPAJ. O ciorbă de știre. B1 TV și site-ul ȘtirileProTV.ro, știri prăpăstioase despre ciorba care „îmbolnăvește de cancer”

ȘTIRE ALARMISTĂ. „Periculoasă” sau „cancer gastric” au fost termenii folosiții de jurnaliștii B1 TV pentru a ilustra „beneficiile” ciorbei. Chiar din titlul de pe burtieră telespectatorii sunt avertizați: „Ciorba duce la cancer gastric”, cu supratitlul „Îmbolnăviți cu ciorbă”. 

„Este preferata românilor, însă medicii susțin că este periculoasă”, informează știrea prezentată astăzi pe post.

B1: Fie că este de burtă sau de legume, are efecte negative asupra sănătății și poate produce cancer la stomac. Dacă vrem să avem o viață sănătoase, trebuie să o scoatem din meniu, recomandă medicul Ovidiu Peneș”.

Despre ce „medici” e vorba? De fapt, este vorba de unul singur, prezentat într-un material video apărut pe site-ul știrileprotv.ro

Publicitate

Pe site-ul Pro TV pildele doctorului Ovidiu Peneș sunt prezentate într-un material înregistrat, cu sigla Știrilor Pro TV, prezentat sub genericul „Dr OV”.

Reprezentanții postului au declarat pentru paginademedia.ro că materialul a apărut pe site, nu și la postul TV.

Pe site-ul știrileprotv.ro, titlul materialului era la fel la alarmist ca la B1 - "Dr. Ovidiu Peneș: "Ciorba noastră cea de toate zilele, drumul mai scurt spre cancer". Ulterior, titlul de pe site-ul Știrilor Pro TV a fost schimbat. Acum este "Dr. Ovidiu Peneș explică riscurile consumului de ciorbă caldă". Pe materialul video însă, burtiera a rămas aceeași: "Ciorba caldă, drumul mai scurt spre cancer".

Materialul video nu oferă însă suficiente detalii care să susțină concluzia preluată și de B1 TV. Aceleași concluzii, punctate în același fel au mai fost preluate și de alte publicații online, printre care B1.ro, WowBiz.ro, ActiveNews.ro și Știripesurse.ro.

FOTO

VIDEO. Știrea de site-ul Știrile Pro TV: 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • http://journal.waocp.org/article_26467_75fb674f77aa464360f3328df92ae988.pdf
    http://journal.waocp.org/article_24876_5a37ff429273cfb76d689a5268328b7d.pdfV
    Si desigur, sunt zeci de studii, vechi si noi dar este mai simplu sa ne exprimam fără sa ne documentam.
  • https://edition-m.cnn.com/2019/03/20/health/hot-tea-linked-to-higher-cancer-risk-study-intl/index.html?utm_content=2019-03-20T19%3A01%3A18&utm_medium=social&utm_source=fbCNNi&utm_term=link&r=http%3A%2F%2Fm.facebook.com
  • Am vazut bazaconia asta preluata de toate siteurile. Cu o zi inainte fusese alta preluata de mutle siteuri, pornita de pe siteul National ,care spunea ca medicii avertizeaza ca vitaminele produc cancer, fara nicio explicatie, ceva, orice.

Trimite un comentariu