Skip to main content

Panouri electorale, cu o lună înainte de campanie. Pro Democraţia: Legea este interpretabilă. E la limita legalităţii

 
Panouri electorale, cu o lună înainte de campanie. Pro Democraţia: Legea este interpretabilă. E la limita legalităţii

Bannere electorale şi-au făcut apariţia deja în Bucureşti, deşi până la startul campaniei electorale mai este mai bine o lună.

Publicitate

Deşi executivul a hotărât deja perioada de desfăşurare a campaniei electorale, partidele au început deja acţiunile de promovare stradală.

Paginademedia.ro a surprins câteva panouri electorale: Călin Popescu Tăriceanu – ALDE - zâmbeşte într-un cub electoral alături de Daniel Constantin. În alte panouri electorale apare, mai simplu, logoul Partidului Mişcarea Populară. Câteva astfel de panouri ale PMP sunt în cartierul Drumul Taberei.

Cât este de legal?

Autoritatea Electorală Permanentă: legea se aplică doar în campanie

Oficiali de la Autoritatea Electorală Permanentă au declarat pentru Paginademedia.ro că „legislaţia electorală se aplică numai acţiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după începerea campaniei electorale”.

Altfel spus, partidele politice nu pot fi împiedicate să-şi facă campanie electorală în afara perioadei stabilite de Guvern, pentru că legea e aplicabilă doar în campanie.

AEP a precizat că „nerespectarea prevederilor legale privind materialele de propagandă electorală se sancţionează contravenţional conform dispoziţiilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţilor partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată”, însă şi această lege se activează doar în perioada de campanie.

Pro Democraţia: Legea este interpretabilă. E o situaţie la limita legalităţii

Situaţia de acum nu este o premieră. În primăvară, la locale, s-a întâmplat la fel, spun reprezentaţii Asociaţiei Pro Democraţia. De ce? Legea oferă o “portiţă.”

Pro Democraţia:

“În urma consultărilor interne, contravenţiile privind campania electorală sunt stabilte clar doar pentru perioada de campanie, nu şi înainte sau după. Acest fenomen a avut loc şi la locale, iar poziţia noastră, şi atunci, a fost că legea este interpretabilă şi este la limita legalităţii”.

ONG-ul a explicat care sunt partidele care scot bannerele în stradă încă din faza incipientă a alegerilor şi de ce recurg la această metodă.

“Nu credem că situaţia este ok, dar credem că interzicerea unor astfel de campanii ar reduce şi mai mult şansele unor partide mici de a strânge semnaturile necesare pentru a candida în Parlament. E destul de evident că doar partidele mai mici se agită cu corturi şi vizibilitate acum, cele mari stau liniştite pentru că nu au o problemă cu strânsul semnăturilor”, a adăugat ONG-ul.

Pro Democraţia punctează că, pe lângă PMP şi ALDE, cea mai puternică campanie este a Uniunii Salvaţi România - USR, ca şi la locale”.

Perioada campaniei electorale: 11 noiembrie - 10 decembrie

Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 635/2016, din 31 august 2016 şi publicată în Monitorul oficial în data de 6 septembrie 2016, campania electorală pentru acest scrutin se va desfăşura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie.

Alegerile vor avea loc pe 11 decembrie.

Potrivit articolului 64 din legea nr. 208/2015, privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus