Skip to main content

Procesul Laura Georgescu (CNA) - Giga TV. Pinalti şi Hrebenciuc şi-au recunoscut faptele

 
Procesul Laura Georgescu (CNA) - Giga TV. Pinalti şi Hrebenciuc şi-au recunoscut faptele

Termen nou în procesul în care şefa CNA este judecată, alături de Gheorghe Ştefan, Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, pentru fapte asimilate corupţiei.

Publicitate

La termenul de astăzi, Viorel Hrebenciuc şi Gheorghe Ştefan şi-au recunoscut faptele de care au fost acuzaţi de procurorii DNA, cerând judecarea procesului în „procedură simplificată”.

În schimb, Laura Georgescu şi Narcisa Iorga au pledat nevinovat şi au cerut reaudierea martorilor din rechizitoriu, dar şi audierea unor martori noi. Totodată, s-a cerut şi aducerea de probe noi, cum ar fi înregistrările din cele două şedinţe CNA din toamna lui 2013, când s-a discutat cazul Giga TV.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 4 noiembrie, şi va începe cu audierea inculpaţilor.

Ce s-a întâmplat astăzi în instanţă:

- Toţi cei patru inculpaţi au fost prezenţi cu avocaţii în termenul de astăzi: Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan (adus din arest), Laura Georgescu şi fostul membru CNA, Narcisa Iorga.

- Gheorghe Ştefan a venit din arest, după ce săptămâna aceasta a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Microsoft. El şi-a recunoscut faptele, cerând judecarea procesului „în procedură simplificată”. El a precizat că nu contestă probele din rechizitoriu.

- Viorel Hrebenciuc a recunoscut şi el faptele şi a solicitat judecarea procesului în „procedură simplificată”. Hrebenciuc a menţionat că nu contestă niciuna dintre probele depuse la dosar.

- De menţionat că, procedural, atunci când îşi recunosc faptele, acuzaţilor li se reduce pedeapsa cu o treime.

- De celalată parte, Laura Georgescu, prin avocata sa Alice Drăghici, a pledat nevinovat, precizând că nu doreşte procedură simplificată şi solicită audierea tuturor martorilor din rechizitoriu (26 la număr), precum şi audierea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Gheorghe Ştefan. Avocata şefei CNA a precizat că vor solicita şi audierea unor noi martor, fără a da nume (în jur de cinci persoane, membri sau reprezentanţi ai CNA).

- Narcisa Iorga, fost membru CNA, a cerut de asemenea judecarea în procedură obişnuită a procesului. S-a solicitat audierea unor martori care au fost membri în forul audiovizual: Gelu Trandafir, Ioan Onisei şi Dan Grigore.

Avocata Narcisei Iorga a mai cerut solicitarea de către instanţă, de la CNA, a înregistrărilor din şedinţele forului audiovizual din 10 septembrie şi 17 septembrie 2013, când s-a decis retragerea şi apoi înapoierea licenţei Giga TV.

Totodată Iorga a solicitat, prin avocata sa, ascultatea în sala de judecată a uneia dintre interceptările din dosar, în care Narcisa Iorga a discutat cu Gheorghe Ştefan, argumentându-se că parchetul a „denaturat” conţinutul convorbirii.

- Instanţa a admis cererile inculpaţilor, a aprobat reaudierea martorilor din rechizitoriu, dar şi a celor propuşi de Narcisa Iorga şi Laura Georgescu. Va cere CNA înregistrările din şedinţele în care s-a discutat cazul Giga TV.

CONTEXT

Laura Georgescu, Viorel Hrebenciu, Gheorghe Ştefan şi Narcisa Iorga au fost trimişi în judecată, în iulie 2015, fiind acuzaţi de mai multe fapte de corupţie:

GEORGESCU LAURA - CORINA, preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - abuz în serviciu, (2 infracţiuni, din care una în formă continuată - 25 acte materiale), - instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (25 acte materiale),

HREBENCIUC VIOREL, la data faptei deputat, membru în Comitetul Executiv Naţional al unui partid (organ de conducere şi de decizie al partidului), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid,

ŞTEFAN GHEORGHE, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamţ, persoană ce controlează postul de televiziune GIGA TV, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid,

IORGA NARCISA - CLEMENTINA, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A.), la data faptei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, şi un fost membru CNA, Narcisa Iorga, sunt acuzaţi că, acum trei ani, ar fi favorizat televiziunea Giga Tv, controlată de Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piata Neamţ, judecat şi el în acest proces.

În iulie 2015, preşedintele CNA Laura Georgescu, fostul membru al CNA Narcisa Iorga, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul deputat Viorel Hrebenciuc au fost trimişi în judecată în dosarul privind retragerea licenţei postului Giga TV.

Laura Georgescu este acuzată de abuz în serviciu după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a revocat decizia de retragere a licenţei postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan. Ea mai este acuzată şi de întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune, care s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.296.200 de lei.

DNA arată că, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

După 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-ar fi sfătuit pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.

Ştefan a luat legătura cu Viorel Hrebenciuc şi, în urma interventiei acestuia, şefa CNA a luat o altă decizie care a revocat-o pe prima, în sensul păstrării licenţei pentru Giga TV, deşi postul lui Ştefan nu mai îndeplinea condiţiile legale pentru a-şi păstra licenţa de a emite, mai susţin procurorii.

Gheorghe Ştefan şi Viorel Hrebenciuc sunt acuzaţi de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. La rândul ei, Narcisa Iorga este acuzată de instigare la aceeaşi infracţiune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus