Skip to main content

TVR, contra eliminării taxei radio-TV: „TVR are nevoie de o finanţare corectă, care să-i asigure independenţa editorială”

 
TVR, contra eliminării taxei radio-TV: „TVR are nevoie de o finanţare corectă, care să-i asigure independenţa editorială”

REACŢIE. Conducerea televiziunii publice reacţionează în cazul propunerii PSD de a elimina taxa radio-TV. „Eliminarea Taxei TV şi finanţarea Televiziunii Române, în principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a TVR şi ar crea premisele unei puternice dependenţe a acestei instituţii faţă de factorii politici”, se arată în punctul de vedere trimis presei de către TVR.

Publicitate

Reacţia televiziunii publice vine după ce proiectul PSD de a elimina mai multe taxe a trecut deja de Senat, ajungând, în urmă cu două zile, la Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Irina Radu, şefa TVR, a avut o declaraţie mai nuanţată în urmă cu o săptămână, atunci când Paginademedia.ro i-a solicitat o poziţie.

Sunt multe ţări care merg pe acest sistem de finanţare: Belgia, Finlanda, Bulgaria, Olanda, Estonia, Ungaria şi altele cred că pentru TVR nu numai sursa este importantă ci posibilitatea de prognoză şi constanta finanţării. Altfel blocajul va continua. De peste 10 ani se aşteaptă măsuri şi modificări legislative care nu mai vin.
Acum apare o variantă. În atâţia ani TVR a primit un ajutor legislativ doar astă-vară cu sprijinul Parlamentului şi Ministerului de Finanţe. Aşa au putut oamenii să vadă Olimpiada. Acum suntem iar în discuţie. E un prim pas că se dezbate subiectul.”, spunea ea pe 11 octombrie, pentru Paginademedia.ro.

Poziţia integrală a TVR, în continuare:

Referitor la propunerea legislativă privind „eliminarea unor taxe precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative“ , facem următoarele precizări:

Eliminarea Taxei TV şi finanţarea Televiziunii Române, în principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a TVR şi ar crea premisele unei puternice dependenţe a acestei instituţii faţă de factorii politici. În plus, în situaţia în care propunerea legislativă ar fi aprobată, impactul financiar la bugetul de stat ar fi de 175 de milioane de euro, prin preluarea datoriei istorice, la care se adaugă, anual, 63 de milioane de euro, cifră ce reprezintă suma pe care televiziunea publică o încasează prin colectarea taxei. La acestea, se adaugă sumele pe care TVR le primeşte în prezent de la bugetul de stat pentru transmisii terestre (RadioCOM - SNR) şi pe satelit, cheltuielile pentru funcţionarea Filialei de la Chişinău, cheltuielile pentru funcţionarea TVR Internaţional precum şi pentru investiţii, în condiţiile legii.

Pentru a-şi îndeplini misiunea publică, aceea de a furniza programe de calitate, imparţiale şi echilibrate, în beneficiul telespectatorilor, TVR are nevoie de o finanţare corectă, care să-i asigure independenţa editorială.

„S-a discutat despre posibila preluare a SRTv la bugetul de stat în perioada de criză maximă – sfârşitul anului 2015 şi începutul anului acesta -, inclusiv cu Ministerul de Finanţe. Fiecare moment al discuţiei are în spate situaţii, date economice şi alte elemente, dar să nu uităm că situaţia Televiziunii este în continuare gravă şi că TVR trebuie să ofere calitate telespectatorilor, nu numai să supravieţuiască pentru sine. Sigur că prima noastră opţiune este taxa tv”, a subliniat Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR.

În aceste condiţii, majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie al SRTv şi-a exprimat opţiunea şi sprijinul pentru demersul de păstrare a taxei TV.

Iniţiativa legislativă depusă la Parlament a determinat îngrijorare inclusiv la nivel internaţional, European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - trăgând un semnal de alarmă în ceea ce priveşte eliminarea taxei TV.

„Este soluţia cea mai rea. Din ce vedem în Europa, foarte puţine ţări au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finanţării televiziunii în mâinile politicienilor. Când partidele se schimbă la putere în urma alegerilor, ele pot tăia imediat bugetul, distrugând toate planurile Televiziunii Publice şi putem vedea asta într-un anumit număr de ţări unde s-a întâmplat deja asta. De aceea, solicit cu tărie Parlamentului să-şi reconsidere poziţia pe această temă. Metoda cea mai bună, de departe, pentru a crea o televiziune publică independentă, este taxa radio tv. Aşa poate fi în întregime independentă şi conectată la telespectator", a declarat pentru TVR Richard Burnley, director juridic al EBU.

Poziţia TVR este în acord cu cele exprimate de Societatea Română de Radiodifuziune, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    @Livia pila De cite ori sa te somez sa nu mai semnezi sub identitatea mea! Incearca sa fii originală! In ceea ce spui despre versatila Radu, ai dreptate. O fiinta fara valoare, fara coloana vertebrala!
  • Dan Petrea Dan Petrea
    Cum s-a ragindit tovarasa Radu. Tare ma tem ca razgindirea ei e legata de un telefon primit de la adevaratul ei sef, Dragnea!
  • iche iche
    am spus-o si tot am sa o mai spun. degeaba platim taxa. ca sa ce? ca nu vad niciun fel de imbunatatire. Atunci cand tvr se va comporta ca o televiziune in care se baga atatia bani devine rezonabila taxa tv, altfel, daca vrei sa arunci banii, sustine platirea taxei
  • livia pila livia pila
    Sigur Irina Radu are o parere aparent cinstita atat timp cat sunt reprezentantii EBU prin preajma. Dar dupa ce vor pleca, va reveni la sustinerea lui Dragnea in a subjuga TVR guvernului prin eliminarea taxei tv. Rusine!

Trimite un comentariu

sus