Skip to main content

VIDEO. Povești de război cu Adelin Petrișor: „Frica te ține în viață într-o zonă de război. Frica îți spune unde să te oprești”

 
VIDEO. Povești de război cu Adelin Petrișor: „Frica te ține în viață într-o zonă de război. Frica îți spune unde să te oprești”
În vreme de război. "Cine spune că nu-i e frică într-o zonă de război fie bravează, fie minte". Jurnalistul TVR Adelin Petrișor a povestit la interviurile Simply Clever, realizate de Bogdan Ciuclaru în mașină, despre viața de jurnalist de război. Și despre profesie. "Cu toate bubele lui, jurnalismul este jurnalism"
 
Cei apropiați resimt plecarea unui jurnalist întro- zonă de conflict. A simțit-o și el: 
 
„Mi-am dat seama cât de complicat este pentru ei (familie – n.r.) în momentul 2003, după ce am ieșit din Irak și am vorbit cu mama când am trecut în Iordania. Am trecut linia frontului, a fost complicat, nu aveam benzină, nu aveam bani, camera nu mai mergea.
 
 Când am vorbit cu mama, mi-a zis că nu a dormit toată noaptea pentru că i-a fost frică să nu cumva să moară în somn fără să știe dacă noi am reușit sau nu să ieșim.”   

Din declarațiile lui Adelin Petrișor: 

  • „Nu cred că jurnalismul cetățenesc va înlocui vreodată jurnalismul. Cu toate bubele lui, jurnalismul este jurnalism. De obicei oamenii (jurnaliștii - n.r.) verifică informația, sunt calmi în momentele de isterie”.
  • Cum a ales să intre în presă: „Am lucrat în ultimul and e liceu la un radio din Buzău. Apoi, am continuart în primul an de facultate să lucrez la un radio din București. Și de unde voiam să devin procuror, am ajuns să rămân jurnalist și să fac meseria asta întâi la radio, după care am lucrat pentru 2M Plus, radioul televiziunii Tele7 abc. Apoi m-am angajat la Tele7. După care la TVR. După care la Antenă, Realitatea și din nou la TVR.”
  • ”Nu te plictisești niciodată la știri. Alergi după tot felul de lucruri, vezi tot felul de lucruri. Am zburat cu supersonicele, am stat într-o sală și am văzut cum se face o operație pe creier. Am vorbit cu curve, cu pești, am intervievat președinți, laureați de Nobel, am fost în război, am fost în japonia după Tsunami, am văzut cum se reface Japonia, am fost în Coreea de Nord, am fost în Guantanamo. Deci niciodata nu te plictisești, vezi lucruri pe care puțini le văd și cred că nu ai cum să iubești meseria asta.”
  • Când ai ajuns prima oară într-o zonă de conflict, ți-a fost frică? „Da! Ți-e frică. Dar îți este frică și când ajungi a mia oară. Cine spune că nu-i e frică într-o zonă de război fie bravează, fie minte. Frica te ține în viață într-o zonă de război. Frica îți spune unde să te oprești.  

Interviul lui Ciuclaru cu Adelin Petrișor, în continuare: 

Publicitate

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu