Skip to main content

VIDEO. Poveşti de război cu Adelin Petrişor: „Frica te ţine în viaţă într-o zonă de război. Frica îţi spune unde să te opreşti”

 
VIDEO. Poveşti de război cu Adelin Petrişor: „Frica te ţine în viaţă într-o zonă de război. Frica îţi spune unde să te opreşti”
În vreme de război. "Cine spune că nu-i e frică într-o zonă de război fie bravează, fie minte". Jurnalistul TVR Adelin Petrişor a povestit la interviurile Simply Clever, realizate de Bogdan Ciuclaru în maşină, despre viaţa de jurnalist de război. Şi despre profesie. "Cu toate bubele lui, jurnalismul este jurnalism"
Publicitate
Cei apropiaţi resimt plecarea unui jurnalist întro- zonă de conflict. A simţit-o şi el:

„Mi-am dat seama cât de complicat este pentru ei (familie – n.r.) în momentul 2003, după ce am ieşit din Irak şi am vorbit cu mama când am trecut în Iordania. Am trecut linia frontului, a fost complicat, nu aveam benzină, nu aveam bani, camera nu mai mergea.
Când am vorbit cu mama, mi-a zis că nu a dormit toată noaptea pentru că i-a fost frică să nu cumva să moară în somn fără să ştie dacă noi am reuşit sau nu să ieşim.”

Din declaraţiile lui Adelin Petrişor:

  • „Nu cred că jurnalismul cetăţenesc va înlocui vreodată jurnalismul. Cu toate bubele lui, jurnalismul este jurnalism. De obicei oamenii (jurnaliştii - n.r.) verifică informaţia, sunt calmi în momentele de isterie”.
  • Cum a ales să intre în presă: „Am lucrat în ultimul and e liceu la un radio din Buzău. Apoi, am continuart în primul an de facultate să lucrez la un radio din Bucureşti. Şi de unde voiam să devin procuror, am ajuns să rămân jurnalist şi să fac meseria asta întâi la radio, după care am lucrat pentru 2M Plus, radioul televiziunii Tele7 abc. Apoi m-am angajat la Tele7. După care la TVR. După care la Antenă, Realitatea şi din nou la TVR.”
  • ”Nu te plictiseşti niciodată la ştiri. Alergi după tot felul de lucruri, vezi tot felul de lucruri. Am zburat cu supersonicele, am stat într-o sală şi am văzut cum se face o operaţie pe creier. Am vorbit cu curve, cu peşti, am intervievat preşedinţi, laureaţi de Nobel, am fost în război, am fost în japonia după Tsunami, am văzut cum se reface Japonia, am fost în Coreea de Nord, am fost în Guantanamo. Deci niciodata nu te plictiseşti, vezi lucruri pe care puţini le văd şi cred că nu ai cum să iubeşti meseria asta.”
  • Când ai ajuns prima oară într-o zonă de conflict, ţi-a fost frică? „Da! Ţi-e frică. Dar îţi este frică şi când ajungi a mia oară. Cine spune că nu-i e frică într-o zonă de război fie bravează, fie minte. Frica te ţine în viaţă într-o zonă de război. Frica îţi spune unde să te opreşti.

Interviul lui Ciuclaru cu Adelin Petrişor, în continuare:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus