Skip to main content

Cât „costă” atacurile la justiţie: 10.000 de lei amendă la România TV

 
Cât „costă” atacurile la justiţie: 10.000 de lei amendă la România TV

10.000 de lei va plăti România TV pentru atacurile la justiţie din mai multe emisiun difuzate pe post. Decizia a fost a CNA după ce a analizat şi apoi a amânat votul mai multe săptămâni.

Publicitate

Vizate au fost mai multe emisiuni de la România TV, difuzate în perioada 18 - 30 septembrie, una din 10 mai şi alta din 15 iunie. În toate, principala temă a fost justiţia. Elena Udrea, despre problemele ei, Traian Băsescu a venit cu atacuri la procurorul Jean Uncheşelu, cel care îl anchetează pe Victor Ponta, dar au fost şi ştiri despre „porno-denunţătorul DNA”.

CNA a analizat emisiunile cu probleme ca urmare a unor sesizări venite de la DNA şi de la CSM. După mai multe amânări, majoritatea din CNA a ales cea mai mică dintre amenzile propuse. A fost o propunere de 40.000 de lei, alta de 20.000 şi încă una de 10.000 de lei. A trecut a treia sancţiune cu votul a şase dintre membrii prezenţi: Eva Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu.

Fragmente din emisiunile cu probleme:

Referiri făcute în timpul emisiunii la activitatea procurorului Jean Uncheşelu:

● În intervenţia telefonică directă Traian Băsescu a afirmat:

Nu am vrut să spun că încearcă cineva să construiască dosare penale. Am vrut să spun cum procedează un prostălău, care este în această instituţie superbă. Îl întreabă pe unul pe care îl avea în fată dacă ne poţi ajuta cu un denunţ ceva. Şi omul, căruia nu-i pot da numele, că nu vreau să-i fac rău, dar nu mi-aş fi permis să fac afirmaţiile dacă nu ajungea la mine informaţia chiar de la omul care a fost în fata acestui procuror. Zice da aş putea să fac nişte denunţuri. Şi a dat nişte nume cunoscute. Şi răspunsul a fost nu ăştia ne interesează, ai ceva despre Băsescu. Ăsta e procurorul Uncheşelu. Şi vă pot spune de la ce a căzut în plasă prostălăul.

Traian Băsescu: Scuzaţi-mă vă rog! Să mă scuze şi domnul Uncheşelu!

Traian Băsescu: (…) şi să-i întrebi dacă ştie ceva de Băsescu, chiar arată un om lipsit de foarte mult bun simţ, că era vorba de un preşedinte al României.

Traian Băsescu: Toţi avem impresia că în DNA şi în SRI sunt elitele patriei că atât au lăsat să se vadă. Vă asigur că sunt toţi români şi acolo. Şi unii din ei, vai mama lor, au fost profesori de sport şi pe urmă s-au făcut procurori.

● În cadrul unui material înregistrat, realizat de post, s-au făcut referiri la adresa procurorului Jean Uncheşelu şi de asemenea au fost prezentate imagini cu acesta. Materialul a fost însoţit de titlurile: PROCURORUL LUI PONTA PRESIUNI CA SĂ ÎL SALTE PE BĂSESCU, PONTA, ACUZAŢII GRAVE LA ADRESA PROCURORULUI.

Traian Băsescu (sursa B1 Tv): Ca să-mi facă un dosar, trebuie să aibă un motiv. Să nu credeţi că nu ştiu că un Uncheşelu, mai întreabă: lăsaţi-ne cu alte denunţuri, dar ceva despre Băsescu, nu aveţi? Ştiu de la cineva care a fost anchetat de procurorul Uncheşelu şi a întrebat şi a spus: domnule, dar pot să vă dau ceva despre x, despre, nu, nu, dacă ai ceva despre Băsescu.

Voce din off: Procurorul Jean Uncheşelu a devenit celebru în vara anului trecut, odată cu declanşarea anchetei împotriva premierului, pe atunci, Victor Ponta şi pentru că în acest caz au fost nenumărate controverse, mulţi s-au grăbit să afirme că dosarul a avut drept scop eliminarea lui Ponta din vârful puterii.

Voce din off: Cât despre cariera procurorului care aparent nu are o altă miză decât aceea de a se ocupa, juridic vorbind, de foşti preşedinţi sau premieri, nu se ştiu foarte multe. Jurnaliştii de la gândul au aflat că, în trecutul nu foarte îndepărtat, Uncheşelu a fost profesor de sport în două comune de pe lângă Craiova, pentru ca ulterior să se orienteze în favoarea instituţiilor statului de drept.

Elena Udrea

Pe mine mă doare în cot, personal, dacă această faptă de abuz în serviciu, care este reglementată cum nu este nicăieri reglementată în lumea civilizată, sigur, nu în Europa şi Statele Unite, rămâne aşa cum a scris-o doamna Bica în Codul Penal sau nu.(…) vreau să fiu judecată pentru acuzaţia de abuz în serviciu, care este cea mai mare inepţie care s-a formulat vreodată împotriva cuiva, mă rog, o acuzaţie făcută de doamna Kovesi împotriva mea.

Deci, eu aş vrea să fiu judecată pentru această tâmpenie de acuzaţie, în care un ministru, care nu are nicio atribuţie, nici în derulare de proceduri, nici în achiziţii, nici în nimic, care n-are o semnătură într-o speţă, este singurul acuzat de abuz în serviciu. Deci, nu mă interesează personal, pentru că oricum eu am multe alte acuzaţii. Problema, în schimb, în speţa aceasta şi constat că acoperiţii dintre acoperiţi, acoperiţi e mult spus din acoperiţii, sunt nişte slugi ale SRI-ului, sau ale sistemului, că nu e doar SRI-ul aici, care ies la comandă şi încearcă să dea mesajele de care are nevoie sistemul.(…) Aceleaşi persoane care scriu astăzi despre mine şi mă atacă, m-au atacat permanent şi în vremea în care preşedinte era Traian Băsescu

Ideea e că această faptă, aşa cum este descrisă în Codul Penal, nu există pe nicăieri, nu se poate ca pentru o îndeplinire defectuoasă a unei atribuţii şi nu mă refer la câţiva primari, câţiva politicieni de vârf, mă refer la peste un milion de funcţionari publici care trebuie să semneze documente. Mă refer şi la privaţi, că această faptă se aplică şi reprezentanţilor societăţilor private. Deci, milioane de oameni care pot fi în orice moment subiectul unui dosar penal, dacă i se năzare DNA- ului o să facă un dosar penal cuiva pentru o faptă care nu ar trebui sancţionată cu puşcăria.

● Da, este în primul rând, acest sistem este reprezentat, în primul rând, de reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii şi de doamna Kovesi de la DNA.

LEGISLAŢIE

Art 3, alineat 2 din Lege

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

ART. 65

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate;

ART. 38

Difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei provenite din surse confidenţiale ori a căror credibilitate nu este suficient verificată este permisă numai dacă acestea prezintă un interes public justificat şi sunt însoţite de punctul de vedere al persoanei vizate

ART. 39

În cazul situaţiilor prevăzute la art. 33 alin. (4), art. 34 alin. (4), art. 35, 38 şi ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a difuza producţii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze acest fapt.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • stefan stefan
    Am cautat in articol cuvintele: proces, sentinta, tribunal, judecator, judecatoare.
    Nu exista. Deci nu e vorba de justitie in articol.
    Aaaa... era despre DNA!

    DNA nu are cum sa fie justitie. DNA(procurorul) spune ALB, suspectul spune NEGRU.
    Urmeaza procesul in care judecatorul hotaraste cine are dreptate si cine nu. Asta e justitia!

    Imi permiteti sa preiau formularea voastra?
    "Derapaj! Paginademedia manipuleaza."

    Si inca ceva. Remarc ca ati intors armele si ati devenit anti-basisti. Aww, ce dragut! De cand nu mai e la putere, e plina tara de anti-basisti.
  • Adi Adi
    Cea mai mica amenda pentru asemenea mizerii???? Pe astia de la CNA nu ii baga o data in sedinta DNA-ul ? Va veni si momentul ala.

Trimite un comentariu

sus