Skip to main content

Cât „costă” atacurile la justiție: 10.000 de lei amendă la România TV

 
Cât „costă” atacurile la justiție: 10.000 de lei amendă la România TV

10.000 de lei va plăti România TV pentru atacurile la justiție din mai multe emisiun difuzate pe post. Decizia a fost a CNA după ce a analizat și apoi a amânat votul mai multe săptămâni. 

Vizate au fost mai multe emisiuni de la România TV, difuzate în perioada 18 - 30 septembrie, una din 10 mai și alta din 15 iunie. În toate, principala temă a fost justiția. Elena Udrea, despre problemele ei, Traian Băsescu a venit cu atacuri la procurorul Jean Uncheșelu, cel care îl anchetează pe Victor Ponta, dar au fost și știri despre „porno-denunțătorul DNA”. 

Publicitate

CNA a analizat emisiunile cu probleme ca urmare a unor sesizări venite de la DNA și de la CSM. După mai multe amânări, majoritatea din CNA a ales cea mai mică dintre amenzile propuse. A fost o propunere de 40.000 de lei, alta de 20.000 și încă una de 10.000 de lei. A trecut a treia sancțiune cu votul a șase dintre membrii prezenți: Eva Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu. 

Fragmente din emisiunile cu probleme:

Referiri făcute în timpul emisiunii la activitatea procurorului Jean Uncheşelu:

● În intervenția telefonică directă Traian Băsescu a afirmat:

Nu am vrut să spun că încearcă cineva să construiască dosare penale. Am vrut să spun cum procedează un prostălău, care este în această instituție superbă. Îl întreabă pe unul pe care îl avea în fată dacă ne poți ajuta cu un denunț ceva. Și omul, căruia nu-i pot da numele, că nu vreau să-i fac rău, dar nu mi-aș fi permis să fac afirmațiile dacă nu ajungea la mine informația chiar de la omul care a fost în fata acestui procuror. Zice da aș putea să fac niște denunțuri. Și a dat niște nume cunoscute. Și răspunsul a fost nu ăștia ne interesează, ai ceva despre Băsescu. Ăsta e procurorul Uncheşelu. Și vă pot spune de la ce a căzut în plasă prostălăul.

Traian Băsescu: Scuzați-mă vă rog! Să mă scuze și domnul Uncheşelu!

Traian Băsescu: (…) și să-i întrebi dacă știe ceva de Băsescu, chiar arată un om lipsit de foarte mult bun simț, că era vorba de un președinte al României.

Traian Băsescu: Toți avem impresia că în DNA și în SRI sunt elitele patriei că atât au lăsat să se vadă. Vă asigur că sunt toți români și acolo. Și unii din ei, vai mama lor, au fost profesori de sport și pe urmă s-au făcut procurori.

● În cadrul unui material înregistrat, realizat de post, s-au făcut referiri la adresa procurorului Jean Uncheşelu și de asemenea au fost prezentate imagini cu acesta. Materialul a fost însoțit de titlurile: PROCURORUL LUI PONTA PRESIUNI CA SĂ ÎL SALTE PE BĂSESCU, PONTA, ACUZAȚII GRAVE LA ADRESA PROCURORULUI.

Traian Băsescu (sursa B1 Tv): Ca să-mi facă un dosar, trebuie să aibă un motiv. Să nu credeți că nu știu că un Uncheşelu, mai întreabă: lăsați-ne cu alte denunțuri, dar ceva despre Băsescu, nu aveți? Știu de la cineva care a fost anchetat de procurorul Uncheşelu și a întrebat și a spus: domnule, dar pot să vă dau ceva despre x, despre, nu, nu, dacă ai ceva despre Băsescu.

Voce din off: Procurorul Jean Uncheşelu a devenit celebru în vara anului trecut, odată cu declanșarea anchetei împotriva premierului, pe atunci, Victor Ponta și pentru că în acest caz au fost nenumărate controverse, mulți s-au grăbit să afirme că dosarul a avut drept scop eliminarea lui Ponta din vârful puterii.

Voce din off: Cât despre cariera procurorului care aparent nu are o altă miză decât aceea de a se ocupa, juridic vorbind, de foști președinți sau premieri, nu se știu foarte multe. Jurnaliștii de la gândul au aflat că, în trecutul nu foarte îndepărtat, Uncheşelu a fost profesor de sport în două comune de pe lângă Craiova, pentru ca ulterior să se orienteze în favoarea instituțiilor statului de drept.

Elena Udrea

Pe mine mă doare în cot, personal, dacă această faptă de abuz în serviciu, care este reglementată cum nu este nicăieri reglementată în lumea civilizată, sigur, nu în Europa și Statele Unite, rămâne așa cum a scris-o doamna Bica în Codul Penal sau nu.(…) vreau să fiu judecată pentru acuzația de abuz în serviciu, care este cea mai mare inepție care s-a formulat vreodată împotriva cuiva, mă rog, o acuzație făcută de doamna Kovesi împotriva mea.

Deci, eu aș vrea să fiu judecată pentru această tâmpenie de acuzație, în care un ministru, care nu are nicio atribuție, nici în derulare de proceduri, nici în achiziții, nici în nimic, care n-are o semnătură într-o speță, este singurul acuzat de abuz în serviciu. Deci, nu mă interesează personal, pentru că oricum eu am multe alte acuzații. Problema, în schimb, în speța aceasta și constat că acoperiții dintre acoperiți, acoperiți e mult spus din acoperiții, sunt niște slugi ale SRI-ului, sau ale sistemului, că nu e doar SRI-ul aici, care ies la comandă și încearcă să dea mesajele de care are nevoie sistemul.(…) Aceleași persoane care scriu astăzi despre mine și mă atacă, m-au atacat permanent și în vremea în care președinte era Traian Băsescu

Ideea e că această faptă, așa cum este descrisă în Codul Penal, nu există pe nicăieri, nu se poate ca pentru o îndeplinire defectuoasă a unei atribuții și nu mă refer la câțiva primari, câțiva politicieni de vârf, mă refer la peste un milion de funcționari publici care trebuie să semneze documente. Mă refer și la privați, că această faptă se aplică și reprezentanților societăților private. Deci, milioane de oameni care pot fi în orice moment subiectul unui dosar penal, dacă i se năzare DNA- ului o să facă un dosar penal cuiva pentru o faptă care nu ar trebui sancționată cu pușcăria.

● Da, este în primul rând, acest sistem este reprezentat, în primul rând, de reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și de doamna Kovesi de la DNA.

LEGISLAȚIE

Art 3, alineat 2 din Lege

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

 

ART. 65

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate;

 

ART. 38

Difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei provenite din surse confidenţiale ori a căror credibilitate nu este suficient verificată este permisă numai dacă acestea prezintă un interes public justificat şi sunt însoţite de punctul de vedere al persoanei vizate

 

ART. 39

În cazul situaţiilor prevăzute la art. 33 alin. (4), art. 34 alin. (4), art. 35, 38 şi ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a difuza producţii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze acest fapt.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Am cautat in articol cuvintele: proces, sentinta, tribunal, judecator, judecatoare.
  Nu exista. Deci nu e vorba de justitie in articol.
  Aaaa... era despre DNA!

  DNA nu are cum sa fie justitie. DNA(procurorul) spune ALB, suspectul spune NEGRU.
  Urmeaza procesul in care judecatorul hotaraste cine are dreptate si cine nu. Asta e justitia!

  Imi permiteti sa preiau formularea voastra?
  "Derapaj! Paginademedia manipuleaza."

  Si inca ceva. Remarc ca ati intors armele si ati devenit anti-basisti. Aww, ce dragut! De cand nu mai e la putere, e plina tara de anti-basisti.
 • Cea mai mica amenda pentru asemenea mizerii???? Pe astia de la CNA nu ii baga o data in sedinta DNA-ul ? Va veni si momentul ala.

Trimite un comentariu