Skip to main content

DEZBATERE. Iohannis, despre taxa TV - Întrebarea „taxă da sau nu?” se poate traduce: televiziune şi radio „publice sau de stat”

 
DEZBATERE. Iohannis, despre taxa TV - Întrebarea „taxă da sau nu?” se poate traduce: televiziune şi radio „publice sau de stat”

„Cred că prin această dezbatere aţi ajutat fenomenul radioului public şi al televiziunii publice. Pe data de 15 noiembrie este termenul limită la care trebuie să decid ce voi face legea trimisă de Parlament, iar la momentul respectiv voi anunţa public care este decizia mea.”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis care a participat astăzi la o dezbatere publică pe subiectul taxei TV, organizată de ActiveWatch.

Publicitate

La evenimentul desfăşurat la Biblioteca Naţională au participat reprezentanţi ai presei, ai radioului şi televiziunii publice sau reprezentanţi ai societăţii civile.

„Multă lume din spaţiul public are impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea „taxă da sau nu” se poate traduce televiziune şi radio publice sau televiziune şi radio de stat”, a mai spus Preşedintele.

Klaus Iohannis, la finalul dezbaterilor, care au durat mai bine de o oră:

„Prima concluzie e că a fost o oră şi jumătate bine investită din partea mea şi m-aţi ajutat foarte mult. Cred că prin asta aţi ajutat şi fenomenul radioului public şi al televiziunii publice.

Pe data de 15 noiembrie este termenul limită la care trebuie să decid ce voi face legea trimisă de Parlament, iar la momentul respectiv voi anunţa public care este decizia mea.

Multă lume din spaţiul public are impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea „taxă da sau nu” se poate traduce televiziune şi radio publice sau televiziune şi radio de stat.

Această deiferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să fie România. Vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune publică şi un radio public? Al publicului.

În această discuţie de astăzi am observat, şi recunosc că mi-a plăcut, şi foarte multe accente care au dus discuţia mai departe de întrebarea public sau de stat, taxă sau buget. Şi anume care sunt problemele acestor două instituţii publice, cum trebuie abordate soluţiile, în ce direcţii trebuie căutate. Şi cred că am ajuns într-un moment în care şi cei avizaţi, dar şi societatea românească sunt dispuşi la o dezbatere publică pe fondul problemei.

Fondul problemei, cum trebuie construit cadrul legal şi managerial pentru a avea o televiziune publică performantă şi un cadru public performant şi sustenabil. Nu cunosc pe nimeni care nu-şi doreşte o televiziune publică bună.”

Din concluziile dezbaterilor de astăzi:

Profesorul Dumitre Borţun: Eu cred că dacă am fi avut un proiect de ţară, la ora actuală nu această discuţie nu ar mai fi fost necesară. Pentru că un proiect de ţară răspunde la o întrebare esenţială: vreţi să mergem înapoi spre Evul mediu sau înainte spre modernitate.

Taxa radio TV mi se pare un simbol. În viziunea mea idealistă despre taxa, ar trebui să fie mai mare, contribuţia de la buget să rămână, dar fără publicitate.

Costi Rogozanu: „TVR a eşuat în a furniza cantitate înainte de calitate. Noi vorbim subtilităţi de chestiunea politică. Cine se plânge de presiuni politice în mediul public, îl invit o lună în privat. Fără sindicat, salariu jumate la negru, jumate la gri. Nu vorbesc de cazul meu, ci vorbesc că ştiu ce se întâmplă în presă. De presiuni care se fac acolo. Iar atunci TVR va realzia ca a stat în rai şi era nemulţumit.

Susţin taxa radio-tv şi pentru că este un populism al tăierii taxelor şi toate partidele în folosesc şi din păcate şi TVR-ul îl foloseşte. Aţi promovat cele mai dure măsuri neoliberale în vremea crizei când se făceau tăieri, negândindu-vă nicio clipă la cei din mediul privat. Tot timpul a fost vorba despre voi. Ei bine, dacă e aşa bine în mediul privat şi în presa liberă şi zburdalnică şi flexibilă, încă o dată vă invit pe ea.

Petişor Obae, editor Paginademedia: Aş vrea să către un cadru general, schmatic, al acestei situaţii. Insituţiile publice de radio şi TV funcţionează pe câţiva piloni foarte importanţi. S-a vorbit aici despre politizare, eu aş spune despre vulnerabilităţi: e vorba despre numirea consiliului de administraţie, analiza activităţii conducerii, taxa radio - tv.

Sunt câţiva piloni. Important e să avem aceşti piloni cât se poate de solizi şi de a crea un cadru în care probabil să se poată manifesta cât mai aproape de ce înseamnă interesul public, pentru că taxa radio-tv nu garantează independenţa editorială. Nu! Taxa TV garantează independenţa financiară. Independenţa editorială ţine de modul în care se comportă oamenii care lucrează acolo. Important este să le creăm un cadru corect.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • maria maria
    acesti doi domni nu au luat parte la dezbateri, cica sunt plecati peste granita.eu nu sunt deacord cu taxa SRTV.
  • Ionuț Ionuț
    Deplorabil comentariul lui Rogozanu. Un fel de "Lucrezi in presa de stat? Taci si-nghite, ca uite cati asteapta la usa, dispusi sa o faca".
  • livia pila livia pila
    Am si eu o intrebare. Doamna Radu si dl. Miculescu au luat parte la dezbatere? Cine a fost din partea SRR si cine din partea SRTV?

Trimite un comentariu

sus