Skip to main content

FINANŢARE RECORD pentru trei proiecte de jurnalism de investigaţie din România: 850.000 de euro de la Google

 
FINANŢARE RECORD pentru trei proiecte de jurnalism de investigaţie din România: 850.000 de euro de la Google

Trei proiecte jurnalistice din România vor fi finanţate cu 850.000 euro de Google prin fondul de inovare al Digital News Initiative, anunţă compania. Este vorba despre poiecte propuse de Rise Project, Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigaţie, Journalism Development Network.

Publicitate

Aceasta este a doua rundă de finanţare a proiectului Digital News Initiative: 124 de proiecte din 25 de ţări europene vor primi finanţare în valoare de 24 milioane de euro.

Din România au primit finanţare trei proiecte, în valoare totală de 850.000 euro:

Rise Project - Corruption Pattern Reporting/ CPR: Un nou suflu în ancheta jurnalistică Cu o finanţare de 50.000 euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de corupţie, le va transforma în algoritmi de căutare, astfel încât să poată fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de corupţie, în alte locuri.

Prin CPR, RISE Project intenţionează să sporească şi să extindă eficienţa investigaţiilor în zona corupţiei şi criminalităţii, cu ajutorul interacţiunii om-maşină.

Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) - Liquid investigations CRJI va folosi finanţarea de 400.000 EUR pentru a dezvolta şi testa un set de instrumente digitale open source, care să faciliteze colaborările în zona de investigaţie.

Când proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhică de date, distribuirea, schimbul de informaţii şi adnotarea reciprocă, oferind membrilor reţelei control granular şi distribuit asupra datelor gestionate.

Setul de instrumente va beneficia de securitate solidă, creată pentru a funcţiona în sisteme federalizate sau reţele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, însă prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este să furnizeze jurnaliştilor de investigaţie un mediu sigur şi integrat, care să permită distribuirea şi colaborarea fluidă pe proiecte jurnalistice.

Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platformă „la cheie” pentru echipele de investigaţie Proiectul finanţat cu 400.000 EUR va crea o platformă de documentare gândită ca o soluţie „la cheie” care să accelereze şi să simplifice munca reporterilor de investigaţie şi să diminueze costurile.

Platforma se adresează redacţiilor mici sau echipelor de investigaţie reduse din cadrul unor publicaţii mari. Aceasta va fi disponibilă atât ca serviciu pentru organizaţiile media cu resurse limitate sau ca soluţie completă de documentare, care poate fi scalată.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când s-au depus primele proiecte în runda iniţială de finanţare. Prin acest fond, Google s-a angajat să acorde finanţări în valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa.

La începutul acestui an, în prima rundă de finanţare, două proiecte româneşti au primit împreună 100.000 de euro finanţare. Unul dintre proiecte a aparţinut Gazetei - Jurnalisport , lansat deja în această toamnă.

În această rundă secundă de finanţare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de bază: impactul proiectului, inovaţie şi fezabiitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori şi cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finanţate, 43 au la bază colaborarea şi parteneriatele.


Detalii despre proiectele finanţate în toată Europa, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus