Skip to main content

FINANȚARE RECORD pentru trei proiecte de jurnalism de investigație din România: 850.000 de euro de la Google

 
FINANȚARE RECORD pentru trei proiecte de jurnalism de investigație din România: 850.000 de euro de la Google

Trei proiecte jurnalistice din România vor fi finanțate cu 850.000 euro de Google prin fondul de inovare al Digital News Initiative, anunță compania. Este vorba despre poiecte propuse de Rise Project, Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigație, Journalism Development Network. 

Publicitate

Aceasta este a doua rundă de finanțare a proiectului Digital News Initiative: 124 de proiecte din 25 de țări europene vor primi finanțare în valoare de 24 milioane de euro. 

Din România au primit finanțare trei proiecte, în valoare totală de 850.000 euro: 

Rise Project - Corruption Pattern Reporting/ CPR: Un nou suflu în ancheta jurnalistică Cu o finanțare de 50.000 euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de corupție, le va transforma în algoritmi de căutare, astfel încât să poată fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de corupție, în alte locuri.

Prin CPR, RISE Project intenționează să sporească și să extindă eficiența investigațiilor în zona corupției și criminalității, cu ajutorul interacțiunii om-mașină.

Centrul pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) - Liquid investigations CRJI va folosi finanțarea de 400.000 EUR pentru a dezvolta și testa un set de instrumente digitale open source, care să faciliteze colaborările în zona de investigație.

Când proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhică de date, distribuirea, schimbul de informații și adnotarea reciprocă, oferind membrilor rețelei control granular și distribuit asupra datelor gestionate.

Setul de instrumente va beneficia de securitate solidă, creată pentru a funcționa în sisteme federalizate sau rețele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, însă prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este să furnizeze jurnaliștilor de investigație un mediu sigur și integrat, care să permită distribuirea și colaborarea fluidă pe proiecte jurnalistice.

Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platformă „la cheie” pentru echipele de investigație Proiectul finanțat cu 400.000 EUR va crea o platformă de documentare gândită ca o soluție „la cheie” care să accelereze și să simplifice munca reporterilor de investigație și să diminueze costurile.

Platforma se adresează redacțiilor mici sau echipelor de investigație reduse din cadrul unor publicații mari. Aceasta va fi disponibilă atât ca serviciu pentru organizațiile media cu resurse limitate sau ca soluție completă de documentare, care poate fi scalată.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când s-au depus primele proiecte în runda inițială de finanțare. Prin acest fond, Google s-a angajat să acorde finanțări în valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa. 

La începutul acestui an, în prima rundă de finanțare, două proiecte românești au primit împreună 100.000 de euro finanțare. Unul dintre proiecte a aparținut Gazetei - Jurnalisport , lansat deja în această toamnă. 

În această rundă secundă de finanțare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de bază: impactul proiectului, inovație și fezabiitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori și cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finanțate, 43 au la bază colaborarea și parteneriatele.


Detalii despre proiectele finanțate în toată Europa, AICI
 

 
 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu