Skip to main content

DE CITIT. Dragoş Stanca, despre Facebook: Nu vă informaţi din News Feed! În nici un caz aici nu veţi găsi ştiri, în sensul corect al noţiunii

 
Dragos Stanca
Dragos Stanca

"Nu există o realitate paralelă pe Facebook: noi suntem paraleli cu realitatea". O spune Dragoş Stanca, unul dintre specialiştii în digital şi online într-un material care merită citit, publicat pe contul de Facebook.

Publicitate

Dragoş Stanca:

  • Nu vă informaţi, aşadar, din news feed. În primul rând, e denumit greşit: friends feed, opinion feed, poate. În nici un caz aici nu veţi găsi ştiri, în sensul corect al noţiunii.
  • News înseamă informarea corectă şi echilibrată, din surse diverse, nu repetarea la infinit a credinţelor şi opiniilor noastre şi confirmarea acestora de către cei care gândesc ca noi.
  • În 10 ani, marii jucători ai pieţei big data (unde Google conduce, detaşat) vor lua probabil locul companiilor petroliere şi la capitolul opoziţie din societatea civilă, nu doar la valoarea de pe bursă: "poluarea" deciziilor pe care le luăm zi de zi e la fel de nocivă ca şi distrugerea mediului.
  • Facebook nu este (...) nu va fi niciodată o platformă de informare corectă în materie de cauze sociale si/sau civice si/sau politice. Din contră. E o excelentă unealtă de manipulare, dacă e folosită "corect". Depinde cine plăteşte mai mult (oameni pricepuţi şi advertising)
  • "Data is the new oil". La propriu: Facebook a depăşit ca valoare pe bursă toate companiile petroliere. (...) Datele au valoare dacă ne fac să consumăm produse şi servicii. Nu ca să votăm în cunoştinţă de cauză. Nu ca să fim cetăţeni educaţi şi responsabili.
  • Nici guvernele şi nici marii producători globali nu au nevoie de cetăţeni super educaţi şi responsabili: asta le-ar face şi unora, şi altora, viaţa mult mai grea.
  • Dacă Google sau Facebook (sau orice altă soluţie de advertising) ar fi trecut totul doar prin filtrul binelui şi moralităţii, poate că 80% din brandurile şi produsele pe care le consumăm azi nu ar fi existat. Sau ar fi fost ilegale.

Articolul integral, publicat de Paginademedia.ro cu acordul autorului Dragoş Stanca:

Nu există o realitate paralelă pe Facebook: noi suntem paraleli cu realitatea.

Platforma unde citiţi asta acum (lucru deloc întâmplător) e construită având în ADN un lucru esenţial: profilarea noastră cât mai exactă, în funcţie de preferinţe şi dorinţe, pentru a răspunde cât mai eficient mesajelor transmise de branduri.

Well, Facebook nu este, nu îşi propune să fie şi, în ciuda bla-bla-urilor politicoase ale lui Zuckerberg post-alegeri (alea din SUA, logic), nu va fi niciodată o platformă de informare corectă în materie de cauze sociale si/sau civice si/sau politice.

Din contră. E o excelentă unealtă de manipulare, dacă e folosită "corect". Depinde cine plăteşte mai mult (oameni pricepuţi şi advertising). Ştiu despre ce vorbesc: din asta trăiesc/fac business :)

"Data is the new oil". La propriu: Facebook a depăşit ca valoare pe bursă toate companiile petroliere.

În 10 ani, marii jucători ai pieţei big data (unde Google conduce, detaşat) vor lua probabil locul companiilor petroliere şi la capitolul opoziţie din societatea civilă, nu doar la valoarea de pe bursă: "poluarea" deciziilor pe care le luăm zi de zi e la fel de nocivă ca şi distrugerea mediului.

Datele au valoare dacă ne fac să consumăm produse şi servicii. Nu ca să votăm în cunoştinţă de cauză. Nu ca să fim cetăţeni educaţi şi responsabili.

Nici guvernele şi nici marii producători globali nu au nevoie de cetăţeni super educaţi şi responsabili: asta le-ar face şi unora, şi altora, viaţa mult mai grea.

Dacă Google sau Facebook (sau orice altă soluţie de advertising) ar fi trecut totul doar prin filtrul binelui şi moralităţii, poate că 80% din brandurile şi produsele pe care le consumăm azi nu ar fi existat. Sau ar fi fost ilegale.

Nu vă informaţi, aşadar, din news feed. În primul rând, e denumit greşit: friends feed, opinion feed, poate. În nici un caz aici nu veţi găsi ştiri, în sensul corect al noţiunii.

News înseamă informarea corectă şi echilibrată, din surse diverse, nu repetarea la infinit a credinţelor şi opiniilor noastre şi confirmarea acestora de către cei care gândesc ca noi.

Ieşiţi aşadar, din când în când, de aici. Sau măcar personalizaţi-vă feed-ul dând like şi follow surselor de informare pertinente dar contrare opiniilor voastre.

S-ar putea să vă placă. Veţi descoperi alt Facebook. Poate mai enervant, poate mai ciudat dar, cu siguranţă, mai apropiat de realitate.

Enjoy!

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus