Skip to main content

VIDEO. Celentano, poezie cu mesaj în Las Fierbinţi. Autor: actorul care-l joacă, Adrian Văncică

 
VIDEO. Celentano, poezie cu mesaj în Las Fierbinţi. Autor: actorul care-l joacă, Adrian Văncică

Poezia lui Celentano a încheiat episodul special din Las Fierbinţi, dedicat zilei de 1 Decembrie. Textul cu un mesaj emoţionant a fost scris chiar de... Celentano. Mai exact, de actorul care îl joacă pe Celentano din Las Fierbinţi, Adrian Văncică.

Publicitate

Adrian Văncică a confirmat pentru Paginademedia.ro că el este autorul poeziei.

Citeşte şi: Un interviu cu Adrian Văncică (Celentano) despre poezia pe care a scris-o

GALERIE FOTO. Imagini din Las Fierbinţi, Marea petrecere naţională

Poezia lui Celentano, în continuare:

„Românie, ţara mea

Astăzi, este ziua ta

La mulţi ani, să fii frumoasă

Îmi pun sufletul pe masă

La mulţi ani, cu sănătate

Ţi le zic, cu drag, pe toate

Eu n-am flori, tu n-ai bomboane

Ai oameni prin tomberoane

Ce ai fost şi ce-ai ajuns

Că dau veselia-n plâns

Nu zic vorbe într-o doară

Nu e românaş în ţară

Să nu aibă un văr, un frate

La muncă, în străinătate

Facem alte ţări frumoase

Construim la alţii case

Cât le îngrijim bătrânii

Aici, ne mănâncă câinii

Românii îşi lasă copiii acasă

Să pună o pâine pe masă

Şi-i văd o lună pe vară

Atunci când se întorc în ţară

Drumul ăsta nu-i uşor

Te usuci încet, de dor

Anglia, Italia,

Cei mai mulţi în Spania

Ne-a bătut Albania

Că nici fotbal nu mai ştim

Peste minge noi sărim

De ea zici că aproape fugim.

Vai de tine, vai de noi

Asta e, ăştia suntem

Noi, la supărare, bem

Europa ne cam ţine la perete

Avem servicii mult prea secrete

Deşi nu-s autostrăzi

La permise-s cozi de cozi

Mulţi se chinuie de foame

Avem mai puţine mame

De pădure, ce să spun

Că pădurea zici că-i drum

Şcoala e pe arătură

Se face pe scurtătură.

Gimnastică nu mai avem

Aia e, atât putem.

Nu mai face nimeni bârna

Nu mai strigă nimeni sârma.

Sănătatea nu-ţi mai spun

Moare pacientu-n drum

Doctorii, precum se ştie,

Sunt plecaţi în pribegie

Cei ce fură milioane

Au costume şi sutane

De-ai trecut prin puşcărie

Nu-i ruşine, e mândrie

Vai de tine, vai de noi

Asta e, ăştia suntem

Noi, la supărare, bem

Românie, ţara mea, astăzi este ziua ta

Şi în loc de o urare

Din pieptuţul meu de dac

Am să strig în gura mare

Iartă-mă că nu mai fac

Nu-i mai las să te mai fure

Nu-i mai las să te înjure

Nu-i mai las să-şi bată joc

Şi de-o fi, ţi-i trec prin foc

Sper că în a mea viaţă

Să te văd din nou în faţă

În faţă pe harta lumii, la-mpărţeală cu jupânii

Asta e, ăştia suntem

Noi, la bucurie, bem

Şi-ţi mai spun, nu mă feresc

Românie, te iubesc”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Catalina Gentiana Catalina Gentiana
    O imbecilitatea de poezie despre un popor imbecilizat timp de 45 de sistemul comunist.
    Sa plecat în afara ??? Si cei cu asta ???
    Odată cu căderea comunismului și desființarea lagărului numit Republica Socialistă România unde un întreg popor a fost supus la privațiuni de tot felul și la muncă forțată, România și Poporul Român si-a castigat libertatea.
    Celor care au reușit într-un fel sau altul sa EVADEZE din acest lagăr până în 1989 tot respectul și admirația.
    Dar după 1989 o mare parte din cei ce acum sunt in alte tari, nu sunt decat sclavi rămași fără stăpânul Ceausescu si care au plecat în căutarea altui stăpân.
    Asa ca celor cărora nu le convine nu au decat sa plece, nu-i plânge nimeni și nici lipsa nu li se duce. Cu cat plecați mai repede cu atat mai bine pentru țară asta.
    Țară are nevoie de oameni liberi, harnici, educați patrioti. Sclavi, lichelele, puturosii și toți cei care nu contribuie cu nimic la bunăstarea acești tari și acestui popor dar au pretentii cu carul nu au decat sa plece și să nu mai vina inapoi ca țară nu are nevoie de ei.
  • bing bing
    a facut si el poezioara ca sa mai castige putina atentie si un gram de audienta in plus
  • mihai mihai
    Adică comentariul meu va fi cenzurat!De acord,romanilor cu caracter de patriot dintotdeauna au fost moderati sau cenzurati!De ce ? Pentru că securiștilor comunismului li sa mai dat o șansă de bunul Dumnezeu ,si anume:șansă de a se pocăi,de a-si mărturisi păcatele înaintea lui Dumnezeu și de a fi primiți în Împărăția lui Dumnezeu,neuitand ca trebuie sa încheie un legământ cu Dumnezeu în apă Botezului,sa îl mărturisească pe Isus Hristos ca Domn în viața aceasta!Doamne ,ai mila de comuniștii noi si de cei vechi,pocaieste-i Doamne!Dar si de securiștii care inca mai trăiesc printre români si aduc dezbinarea între noi , așa au învățat ei de la Ceaușescu,sa dezbine pentru a împărați,nu? Dumnezeu să ne ajute să ne smerim înaintea lui Dumnezeu și El va lucra cu mila cu tara noastră,Romania!Dușmanul nostru comun este Diavolul
  • mihai mihai
    Stimez poezia compusă!Sunt un adevărat patriot pentru că fie pâinea cât de grea tot mai bine e aici în România!Poezia face parte din noi ,românii,nu?Am avut un Mihai Eminescu,un George Enescu,acestia din tara paielor care e Botoșani,dar contează și caracterul ,inima sa bata pentru tara ta,localitatea ta,mostenirea lăsată de părinții tăi care s-au chinuit să ne aducă unde suntem acum!Un singur lucru cred că trebuie la români acum!:Unitatatea!Unirea românilor,Unirea cu Basarabia,Unirea românilor cu Diaspora!Apoi credinta în Dumnezeu adevărată,nu cea propovăduită de BOR,ori de alte confesiuni,ci acea credință pornită din străfundul inimii pentru Adevăratul Dumnezeu,si Fiului Sau Isus Hristos,Lumina Lumii, si a Duhului Sau cel Sfant care lucrează peste tot în lume la binele omenirii de a face voia Lui ! Si dracii cred în Dumnezeu dar nu fac voia lui Dumnezeu pentru că ei au de tata pe Diavolul! Așadar,daca vrem să fim români,sa facem voia lui Dumnezeu , care este aceasta:să ne simțim zi de zi atât în interiorul sufletelor noastre prin Duhul Sfânt dar și exteriorul nostru,ca ce ai in interior dai si in exterior,sa fie clar!Doamne,ai milă de poporul român și de tara iubita de noi: România!
  • Romica Romica
    Maestre! respect.
  • Mihai Floarea Mihai Floarea
    Cel mai bun răspuns este următorul:
    Fratii barbosi si surorile - Cluj. Ce ziceti in Romania se mai poate face ceva sau plecam toti in afara? Solidaritatea este cheia. Lucruri nebanuite se pot face in Romania parasind egoismele noastre cotidiene si adunandu-ne unii cu altii.
    De 3 ani, Fratia Barbosilor misca lucrurile in Cluj, schimba mentalitati si ajuta oameni: "Astia is niste ingeri. Ingeri!"
    De 3 ani, Fratia Barbosilor misca lucrurile in Cluj, schimba mentalitati si ajuta oameni: Astia is niste ingeri. Ingeri!
    00:03 03:35
    Campia Turzii, o zi de joi, un apartament de la ultimul etaj.
    Doi barbosi curata cu flexul tavanul in care apa a patruns in voie ani la rand. In hol, aglomeratie mare. Alti borbosi tatuati si cateva fete cu percing-uri curata varul plin de mucegai.
    Zambesc. Printre ei, batrana Rozalia nu-si crede ochilor minunea care i se intampla in casa.
    Rozalia Deac: "Astia is niste ingeri. Ingeri. Nu am visat, credeti-ma, nici in visele mele cele mai placute, credeti-ma, azi noapte nu am putut sa dorm. Credeti-ma, nici acuma. E ceva fantastic. E ceva deosebit de placut. Eu am parte de foarte putine bucurii in viata. Asta e o bucurie foarte foarte mare pentru mine."
    "Ce ne mana e faptul ca o putem face. Suntem o mana de oameni. Nu facem din obligatie. Din dorinta de a arata ceva. Si exista sens. Care? Cred ca bunatatea."
    Andrei e manager, Vladimir e bucatar, Oscar e barman, Patricia e artist si asa mai departe. Toti au joburi pe care insa le lasa deoparte pentru a face bine.
    Ei sunt Beard Brothers si Sisterhood, pe romaneste "Fratia barbosilor si a surioarelor", tineri care au iesit din rand, au luat atitudine si fac bine. In Cluj, formeaza o mare familie care a ajuns acum la aproape 400 de persoane, oameni care nu mai asteapta ca sistemul sau statul sa le aduca schimbarea. Au pornit-o ei.

    Cornel Hoza este cel care sta in spatele acestei povesti. Acum 3 ani, nemultumit ca in jur lumea se vaita, ca sistemul e intepenit si lucrurile se misca greu, a adunat cativa prieteni, barbosi si s-au hotarat sa faca ceva. Atunci nu stiau prea bine ce.
    "Am zis, bai, daca avem noi barbi ne facem un grup de barbosi. I-am zis Beard Brothers. Si am zis acum daca avem un grup trebuie sa facem sedinta. Asta era...si am zis acum am facut sedinta si ce facem. Stiu ca unu a zis hai sa jucam un paintbool. Hai sa facem chestii daca avem treaba asta. Am postat pe Facebook, mai oameni, daca aveti haine si nu aveti ce face cu ele aduceti-le. Si o turbat Clujul. In 3 saptamani am umplut 2 magazii, un garaj, si am prins gustul, ca, uite, oamenii daca ii chemi sa faca ...vin."
    Si asa a inceput povestea.
    Prima mare actiune au facut-o in satul Barbosi, un loc uitat de lume, de o saracie lucie.
    "Am gasit noi satul Barbosi si ne-am dus noi cu agenda sa facem research. A fost cel mai naspa. No, si mergi la popa. Ba si atatat de naspa ne-am sismtit. Ca ne-am dus cu agendele in mana sa notam problemele si oamenii aia nu erau mancati in ziua aia."
    Au strans bani si lucruri si s-au dus la oameni. Acum, incearca sa-i ajute sa iasa din saracie, sa-i puna la treaba in gradini, sa-i invete sa traiasca altfel, iar ei sa le vanda produsele la oras.
    Bani si produse au strans cu ajutorul site-urilor de socializare. Si oamenii au inceput sa se alature grupului care functioneaza ca o casta. Sunt 30 de membri in Beard Brothers si 30 in Sisterhood, divizia feminina.
    La care se adauga sute de voluntari si sustinatori.


    "Eu cred in oameni. Si asta am urmarit. Hai sa vedem oameni care vor sa faca chestii, oameni cu vana. Aia cautam noi. Ne-am saturat sa stam si sa spargem seminte si sa spunem ca nu se face nimic. Ca ghici ce? Ca daca faci asta nu faci decat sa ajuti la neschimbarea asta."
    In vara, barbosii au schimbat fata unui loc uitat de lume. In Magoaja scoala statea sa cada, iar copiii mergeau la toaleta in fundul curtii.
    In doar doua zile, au reusit sa puna parchet, sa construiasca toaleta in scoala si sa creeze un sistem de drenare a apei care baltea sub scoala si intra in pereti.
    "La noi, lucruruile sunt foarte simple. Ba daca tu vezi o problema si vrei sa o schimbi ai tot suportul nostru, suntem atatia oameni si o schimbam."
    Au amenajat si un teren de joaca. O mana de oameni, in doua zile au adus acest loc mai aproape de zilele noastre. Un loc in care invata in fiecare zi 26 de copii. Nu-i de mirare ca acum in toate desenele pustilor personajele au barba.
    Alexandra Georgiu, invatatoare: "Acum, noi suntem obisnuiti pentru ca asa ne este feul si nu suntem obisnuiti sa primim. De la dansii am primit in dar tot ce am primit si ne-am bucurat foarte mult. Noi, copiii, parintii, pentru ca nu am fost bagati in seama de nimeni. Si ne bucuram de dansii, ca ne-au ales."
    Responsabil pentru acest proiect a fost Vlad. El a gasit locul, el s-a ocupat de procurarea materialelor. Acum, curtea scolii, a prins viata.
    Barbosii le-au adus calculatoare, jucarii, i-au luat la Cluj in plimbare. Le-au aratat ca dincolo de dealuri mai este ceva, o alta lume, la care ei pana de curand nu aveau acces. Dar mai presus de toate, s-au imprietenit.
    "Noi vrem sa facem voluntariatul sa fie cool. Sa creem contextul prin care tinerii sa vina sa vina si sa fie atrasi de lucrurul asta. Si am inceput sa facem party."
    "Si lumea ne blama ca faceti party... Ba, cum ajungi la un tanar? Faci un party care e pe gustul lui. Pui o taxa de intrare care merge la o cauza si felul acesta ii misti rotitele. Il mai chemi la un party si apoi il chemi sa mergi la plantat un copac. Si vine ca are incredere in tine. Si asta a fost rationamentul."

    Rationamentul pentru a strange bani pentru un copil bolnav a fost sa se tunda in mijlocul orasului.
    "Din semn de solidaritate pentru baietel ne-am dus in centrul Clujului si ne-am pus acolo si ne-am chelit si s-a super mediatizat treaba aia. Si o fost fain, ca a doua zi au fost rechemati la reanalizat cazul. Am strans 3354 de euro fix. Am facut concerte sub Carpati... Copilul cum e acum? S-o vindecat, e super tare."
    "Am vrut sa luam rechizite pentru copii cu probleme si am reusit sa luam un microbuz."
    Microbuzul este special conceput pentru copiii cu dizabilitati. Si tot pentru persoanele cu dizabilitati a fost cumparat si Beardmobilul, o masina amenajata pentru a putea cara persoanele in carucior.
    Luca este manager. Conduce atunci cand e solicitat Beardmobilul. Gratis.
    "Toti voiam acelasi lucru, sa schimbam mentalitati. Numai ca a schimba mentalitati inseamna mult mai mult decat suna. Inseamna sa faci ceva, fapte care trebuie duse pana la capat si trebuie sa demonstram societatii ca se poate face chiar daca generatii vor trebui sa treaca ne intereseaza finalul. Adica sa stim ca ceea facem noi acuma si pentru ce ne zbatem n-o sa ramana atat."

    Cu sloganul "transport gratuit pe barba noastra" ii ajuta pe clujenii cu probleme sa se deplaseze dintr-un loc in altul prin oras. Si actiuni au fost multe. Iar asta atrage tot mai multi oameni. Nu exista zi in care cel putin o persoana sa nu ceara sa intre in Beard Brothers. Beatrice are pana acum mai multe proiecte incheiate.
    "Ma ajuta cand pun capul pe perna sa zic am facut azi ceva bun. Si pentru mine, nu doar pentru altii. Exista o forma egoista de altruism. O faci si pentru tine ca te ajuta."
    Cornel Hoza: "Multa lume are impresia ca e greu. Nu e greu daca pui mana si vrei sa faci. Ti se deschid usi, primesti informatii. Oamenii is...era o piesa, oamenii sunt inca frumosi. Eu cred in chestia asta. Dar cred ca trebuie sa le si creezi contextul la oamenii aia sa isi arate frumusetea. Si am facut-o."
    Tot ce fac este voluntar si se intampla dincolo de joburile pe care le au. Cornel este web designer si are propriul business intr-o manasarda inchiriata. Are si cativa ucenici.
    Intr-o camera alaturata, Ovidiu, un alt barbos, da meditatii la matematica.
    Anda e profesoara de biologie. Face parte din Sisterhood.
    "Avem foarte multe lucruri de schimbat si foarte multe cutume cu care am ramas in urma comunismului. Lipsa capital social. Aia cred ca e cea mai mare problema. Lipsa de incredere intre cetateni, intre institutiile statului. Daca cineva te ajuta te intrebi ce vrea de la mine. Si asta creaza o paralizie in societate. Si pe paralizia asta se bazeaza faptul ca la putere sunt oameni care nu au ce sa capete acolo. Nu ma astept sa se schimbe mentalitatile celor care condc acuma. Dar or sa copiii pe care eu ii educ acuma. Asa ma bucur. Astia o sa ne plateasca pensia la toti. De aia stau. Deci o sa se schimbe. Eu vad schimbarea sub ochii mei."
    Predau gratis tinerilor care vor sa intre in liceu sau facultate. Strang bani pentru burse prin care ii ajuta pe copiii superdotati. Merg prin scoli si licee si le vorbesc pustilor.
    O fac intr-un mod altfel decat profesorii de la catedra, vorbesc pe limba lor. In aceasta toamna, zeci de tineri, proaspat ajunsi la facultate din afara Clujului au intrat pe mana lor timp de o saptamana.
    Cornel: "Ei sunt boboci. Prima data in Cluj. Din alte orase. E un proiect pilot. Incercam sa ii integram in viata de Cluj, sa le aratam unde pot merge, sa ii integram."
    Seara, tarziu, intr-o sala de sedinte grupul se reuneste. Asa iau nastere ideile si actiunile.
    Acum, barbosii si surioarele au mai multe proiecte. Strang bani pentru dotarea centrului de recoltare a sangelui din Cluj, mediteaza copii, ajuta oameni.
    In Campia Turzii, casa doamnei Rozalia e gata. Are un nou acoperis si arata a casa de om. Vor urma alte case. Lista e lunga. Intr-o Romanie care inca isi mai cauta calea Cornel si borbasii lui au aflat reteta pentru a schimba lucrurile din jur: intiativa si curajul.
    Cornel Hoza: "Toata lumea spune, a, de ce sa mai fac eu, oricum nu se intampla nimic. Trebuie sa punem mana, unu, si dupa aia inca unu si probabil ca in timp se va schimba. Poate ca nu in generatia noastra. Dar in 2-3...eu cred ca suntem datori sa incepem de acum sa ne miscam."
    De 3 ani, ei misca lucrurile in Cluj, schimba mentalitati, aduna oameni si ajuta. Sunt barbosi, tatuati, de multe ori imbracati in tricouri negre.
    La o prima vedere ai zice ca sunt duri. In spatele acestei imagini se afla oameni normali, romani care au descoperit ca impreuna devin o forta, care nu mai astepta ca sistemul sa le schimbe vietile.
    De la Cluj, Beard Brothers si Sisterhood ne transmit ca "Romania, are ce trebuie".
    Trebuie numai sa vrem, sa iesim din zona de confort si sa trecem la fapte.
  • Narcis Narcis
    Miaau miorlau si iar miorlau.. ;) numa sa va smiorcaiti stiti romanasi ***.. ;) bravo alora kre sunt jmekeri si au costume si sutane si au viata de lux si mananaca bine cand voi cautati prin tomberoanele alea.. ;) sau asteptati salarul speriati.. ;) kre e problema de fapt.. ;) zici ca vati nascut ieri sa moara fm.. ;) de park nu e kre p kre dintotdeauna.. ;) ce asteptati mah, de la cine.. ;) vreti sa va dea ponta sau iohanis bani.. ;) pfai de plvoastra de miorlaiti.. ;) ia hai in cor.. ;) miaaauuu miorlaaau miorrrrrlaaau, mie foaaame, mie friiiigggg, vreau baaani miorlaaaau.. ;))))))
  • mad79 mad79
    Adaugati va rog cuvintele TALE
  • mad79 mad79
    @mileu
    Multa vreme am zis ca esti un mucos infantil,dupa aceea un postac antenist,insa mi s-a confirmat ca esti un incult,prost si fudul.
    Atunci cand razi de altii si ii trimiti pe la scoala,mai bine uita-te-n cuvintele si pastreaza-ti ironiile pentru insolentii cu care te tii de bracinare.
  • ghin ion ghin ion
    o tampenie sinistra marca protv
  • lorin lorin
    Respect , Maestre ...!!!
  • Doina Doina
    Un text, da, dar daca este doar o poezie sau doar un text, de ce a ajuns la atatea suflete? Poate doar pentru ca spune exact ce se intampla, dar nu este o stire, este o traire si un actor ce simte totusi si ce spune. Multumim pentru trairea si "rasu' plansu'" pe care le-am simtit! Mie imi este teama ca nu am sa mai pot vedea in viata asta ceva bun sa se schimbe, speram dar" noi la suparare bem" si uitam !
  • Doina Doina
    Un text, da, dar daca este doar o poezie sau doar un text, de ce a ajuns la atatea suflete? Poate doar pentru ca spune exact ce se intampla, dar nu este o stire, este o traire si un actor ce simte totusi si ce spune. Multumim pentru trairea si "rasu' plansu'" pe care le-am simtit! Mie imi este teama ca nu am sa mai pot vedea in viata asta ceva bun sa se schimbe, speram dar" noi la suparare bem" si uitam !
  • Micu ionela Micu ionela
    Un adevărat imn !!!
  • DOINA CULCIAR DOINA CULCIAR
    Bravo maestre! Din nefericire lucrurile relatate in poezie sunt reale si sunt sanse slabe sa se schimbe.Noi ,,norodul "ramanem cu sperante de mai bine pe care le reactualizam din 4 in 4 ani .Cred ca ne-am pierdut speranta in mai bine.Acest,,BINE"pe care ni-l tot promit politicienii nostri este un fel de ,,orizont ,"de care cu cat ne apropiem , ca atat se departeaza...
    Cu stima , D.C

Trimite un comentariu

sus