Skip to main content

CNA lista must carry 2017. Cabliștii, obligați să preia inclusiv televiziuni cu 5 sau 130 de telespectatori

 
CNA lista must carry 2017. Cabliștii, obligați să preia inclusiv televiziuni cu 5 sau 130 de telespectatori

Consiliul Național al Audiovizualului a stabilit lista posturilor libere la retransmisie, ce trebuie retransmise obligatoriu de către companiile de cablu în 2017.

Cabliștii au obligaţia, conform legii, să-şi actualizeze grilele de programe care să includă posturi libere la retransmisie în termen de 30 de zile de la data publicării listei must-carry pe site-ul CNA, fapt care se va întâmpla astăzi. 

Unii membri CNA au reluat ideea că lista must carry ar trebui redusă. „Mi se pare inadmisibil să obligăm o companie de cablu să introducă în grilă o televiziune care are un telespectator sau 139 de telespectatori. Legea a încurajat niște televiziuni care nu-și justifică existența. În loc să bage un program local, noi îi obligăm să introducă o televiziune cu 139 de telespectatori”, a remarcat Radu Herjeu, membru CNA. 
 
Gabriel Tufeanu, membru CNA, a propus la rândul său ca CNA să trimită Parlamentului o propunere de modificare a articolului privind principiul must carry. 
Publicitate

Posturile, toate licențiate în România, sunt ordonate după audiență și au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.

În listă intră televiziuni precum TeleStar, un post care anul trecut a avut o medie de 5 (cinci) telespectatori, la nivel național, potrivit cifrelor Kantar Media. eStrada, un alt post obligatoriu la retransmisie, a avut o medie de 139 de telespectatori. Credo TV a avut o medie de 500 de privitori. 

Lista „must carry” se aplică doar companiilor de cablu, nu și operatorilor de platforme de satelit (DTH). 

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2017:

1. Antena 1 

2. Kanal D

3. Romania Tv

4. Antena 3

5. Naţional TV

6. Prima TV

7. Antena Stars

8. B1 TV

9. Digi 24

10. Realitatea TV

11. Favorit TV

12. Happy Channel

13. Kiss TV

14. Taraf TV

15. Trinitas 

16. ZU TV

17. U Tv

18. Music Channel

19. National 24 Plus

20. TV H

21. Inedit TV

22. Hit Music

23. TV Neptun

24. Speranta TV

25. Nasul TV

26. Alfa Omega Tv

27.Credo TV

28. Travel Mix

29. eStrada TV

30. TeleStar

La lista televiziunilor comerciale, se adaugă și posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3 și regionalele postului public, dar și TV5 și Moldova 1.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

Lista must-carry pe 2016 poate fi consultată pe Paginademedia.ro, AICI

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Dar nimeni nu ii opreste pe cablisti sa transmita unele canale in mod defectuos , de exemplu fara sunet sau cu sunet scazut sau overburned sau puse pe la pozitia 428 in grila , cu numele Channel 428 , si sa nu apara in lista de canale la cautarea automata , doar la cautare manuala pe baza de SID-uri . Tehnic sunt in grila , practic doar 1 % din abonati sunt in stare sa le gaseasca in meniul de cautare manuala a canalului . Iar daca il gasesti , n-are sonor si vorbesc Gadea , Dragoteasca , Ciutacul , domnul Dana Grecu si Mircea Badea degeaba .
  • Ce e mai tare e ca desi obliga transmisia de posturi cu 5 telespectatori, cand vrei sa infiintezi un canal nou, CNA te refuza dupa cum ii taie capu'.
    Sau cand trebuie reautorizat un post pentru schimbarea grilei, se apuca sa impuna ei cine sa faca emisiuni sau nu si ce subiecte sa fie.

Trimite un comentariu