Skip to main content

DERAPAJ. Invenții. Cum s-a trezit Cărtărescu că-l jignește Stephen Hawking. Clikbait pe Facebook

 
DERAPAJ. Invenții. Cum s-a trezit Cărtărescu că-l jignește Stephen Hawking. Clikbait pe Facebook

DERAPAJ. La ce extreme duce fenomenul "clickbait". Mircea Cărtărescu îl jignește pe Stephen Hawking? Așa pare la prima vedere, într-o postare a canalului de știri B1 TV pe Facebook. Nimic mai fals! Scriitorul nu făcuse afirmațiile puse pe FB. Era doar o postare de clickbait, pentru a atrage curioșii să dea click.

Publicitate

Clickbaitul este un fenomen familiar posturilor de știri, iar limitele sunt de multe ori sărite, după cum se vede în exemplele de mai jos.

1. Cazul Cărtărescu - Stephen Hawking 

„Mircea Cărtărescu "dă de pământ" cu Stephen Hawking !!! "Hai că prea l-ați umflat și pe handicapatul ăsta...", au postat cei de la b1.ro pe pagina de Facebook a postului. Însă realitatea din „bula” Facebook este diferită de cea din... teren. Așa reiese, parțial, chiar și din articolul la care face trimitere link-ul de pe Facebook și care are alt titlu, alt conținut, altă retorică. 

„Matematicianul și fizicianul Stephen Hawking, teoretician al originii universului a împlinit duminică 75 de ani. Cu ocazia aniversării, românii, mai mult sau mai puțin cunoscători ai biografiei acestuia, i-au transmis prin intermediul online-ului o serie de urări care nu fac decât să arate lumii o față urâtă a țării noastre. Scriitorul Mircea Cărtărescu a postat pe contul său de Facebook câteva exemple”, se menționează în știrea de pe site, la care linkul făcea trimitere. 

Cum au stat de fapt lucrurile? Cum s-a ajuns la această situație?

Duminică, chiar de ziua lui Stephen Hawking, Discovery România a postat pe Facebook un mesaj simplu de La mulți ani. 

La postarea Discovery au început să curgă și comentariile, cu zecile, unele dintre ele extrem de jignitoare la adresa fizicianului ajuns la 75 de ani. 

Cele mai jignitoare dintre comentarii au fost adunate de jurnalistul Cezar Paul Bădescu (realizatorul Cartea cea de toate zilele de la TVR), postate pe Facebook și preluate apoi și de Mircea Cărtărescu. 

Scriitorul a postat alături de înșiruirea de comentarii jignitoarea la adresa lui Stephen Hawking și un scurt mesaj: „Ieri, Stephen Hawking a-mplinit 75 de ani. Iată ce i-au urat unii dintre românii noștri pe FB (preluat de la Cezar Paul-Bădescu)”.

Iată și postările lui Mircea Cărtărescu și Cezar Paul Bădescu: 

 

 

2. România TV și o postare fără alte comentarii

Postări cu titluri bombastice sau chiar mincinoase sunt practică răspândită pe paginile de Facebook ale publicațiilor sau televiziunilor care au fost cândva quality. Acum, zona tabloidă este exploatată la maximum de toți jucătorii. 

Iată și câteva exemple de postări de pe paginile altor televiziuni, care te fac mereu să te întrebi: „se poate mai jos?”

România TV și o postare care a dispărut de pe Facebook la câteva ore de la apariție (Foto: Mihai Mateaș, copywriter la eMag):

3. Antena 3: A murit cineva?

ANUNȚ cumplit în această dimineață, a scris într-o postare din decembrie Antena 3, pe contul de Facebook.

Și a continuat: "Aflăm cu stupoare și DURERE", după care textul rămânea în aer.

Dedesubt, o fotografie cu medicul Monica Pop, îmbrăcată în negru.

Ce se întâmplase? Murise cineva?

Nicidecum! Textul către care trimitea linkul nu avea nicio legătură cu o dispariție, așa cum lăsa cârligul să se înțeleagă. Monica Pop, mesaj virulent pentru adepții antivaccinare: Câți mai trebuie să moară? era titlul articolului de pe site.

Postarea de pe contul de Facebook Antena 3 și articolul de pe site: 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Problema e ca nu putem da report pentru fake news pentru ca nu sunt texte urmate de link ci fotografii însoțite de t4xt. Acolo nu este opțiunea fake news.

Trimite un comentariu