Skip to main content

VIDEO. Moise Guran: Nu există o democraţie fără o informare corectă. Pericolul Facebook: ajungi să îţi placă ceea ce e de fapt fals

 

VIDEO PaginademediaTV. "Asta e o componentă a democraţiei: informarea corectă. Nu există o democraţie fără o informare corectă", a spus Moise Guran, la Interviurile Paginademedia.ro.

Publicitate

A continuat: A venit cineva în campanie şi a zis “noi vă mărim pensiile şi salariile, dar după aceea să staţi cuminţi că noi o să dăm o graţiere să scape Dragnea şi Voiculescu de puşcărie”? Nu a zis nimeni aşa ceva. Aia nu e democraţie. Votul se dă informat. Votez pentru un program. Măriţi pensiile şi salariile, da? Nu băga încă o gogoaşă otrăvită în senvişul ăla electoral, că aia nu e democraţie.

Moise Guran, despre Facebook:

"Nu cred că oamenii vor trăi pe Facebook, chiar dacă Zuckerberg se va strădui să îţi dea din Facebook-ul ăla şi internet gratis şi pizza şi tot ce vrei tu. El creează dependenţă ceea ce e un lucru destul de periculos.

Lucrul cu adevărat periculos e că ai sentimentul că vezi ceea ce îţi place şi ajungi să îţi placă ceea ce e, de fapt, fals."

S-ar întoarce în TV? Moise Guran, la interviurile Paginademedia.ro:

Nu! Am probleme doar când văd că un jurnalist dezinformează, se întâmplă frecvent la Talk-show-urile de seară. Să spui nişte informaţii false şi să construieşti pe ele lucruri. E ceva jenant, e ceva îngrozitor, nu îmi pierd vremea cu aşa ceva, îţi spun sincer.

Moise Guran, despre aplicaţia Biziday, despre cum au picat site-uri către care făcea trimitere, dar şi despre ieşirea jurnalistului din TV:

Simpatii şi antipatii:

  • Nu mai sunt în faza aia în care să am simpatii politice. Am aşteptat foarte mulţi ani un Guvern de tehnocraţi. Cred că am fost cel mai aplicat critic al domnului CIoloş, e adevărat însă că l-am şi lăudat în anumite momente, cum şi pe Ponta l-am lăudat, pentru că asta înseamnă să fii obiectiv: să spui când greşeşte şi când face bine, chiar dacă publicul o să creadă altceva.
  • l-am făcut pe săracul Klaus Iohannis în toate felurile, de la Carol al III-lea la preşedintele ficus. Cu toate astea, la învestirea Guvernului Grindeanu, Klaus Iohannis m-a uns pe suflet şi am scris asta.

Despre ieşirea din TV:

  • La un moment dat, cu toţii cei din televiziune am simţit că internetul vine peste noi, că într-o zi internetul va distruge televiziunea, doar că nu ştiam cum. Acum ştiu cum. Prin faptul că părinţii noştri nu se pot desprinde de TV, dar tânăra generaţie, tocmai pentru că are telefoane mobile şi pentru că primeşte altfel informaţiile, s-a despărţit deja.

VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:

Despre aplicaţia Biziday:

  • Sunt conştient că o astfel de aplicaţie sau o astfel de redacţie - că nu ştiu cât va dura moda asta cu aplicaţiile, bănuiesc că măcar un deceniu - îşi va face efectele asupra acestei generaţii care primeşte informaţii corecte, verificate, pe telefonul mobil.
  • E un cerc larg, e o întoarcere până la urmă. Am pornit şi eu ca reporter, în 1994, ca să încep să public analize undeva la 10 ani după aceea. Adevărata problemă în momentul ăsta este credibilitatea sursei. Avem o problemă cu independenţa.
  • Din cei 140.000 care au descărcat aplicaţia, 90% au sub 45 de ani. 70% au sub 35 de ani. Aproape 80% dintre utilizatori ai aplicaţiei Biziday sunt bărbaţi. Nu îmi dau seama dacă ăsta e un lucru bun sau rău. Dacă reuşim să atragem şi public feminin într-o proporţie mai mare de 20%, aş fi fericit. Dar dacă nu, dacă doamnele din România nu consideră ştirile utile, verificate, asta e.
  • Niciodată nu am greşit atât de tare în estimările mele: estimarea mea a fost că vom ajunge la 200.000 de utilizatori în doi ani şi am ajuns la 140.000 într-o lună. Deci orice fel de estimare aş face de acum încolo e greşită.
  • Am lăsat-o mai uşor cu promovarea ei, pentru că se întâmplă să dăm o alertă, iar site-ul ţintă nu poate să ţină atâta trafic. Când îţi intră 60.000 să zicem, că nu toată lumea intră, mulţi se mulţumesc doar să citească informaţia, îţi pică site-ul. Nu sunt multe site-uri în România care pot să îţi susţină un astfel de trafic.
  • Am doborât site-ul Poliţiei Române. Când au fost codurile alea roşii am dat alerte chiar pe judeţe, tocmai ca să nu facem acest lucru, tot a căzut site-ul Infotrafic din păcate. Când s-au închis şcolile, a căzut site-ul Edu.ro.

Când va fi business?

  • M-am gândit la o formă de finanţare. Va fi probabil pe publicitate. Nu sunt strâns cu uşa în momentul de faţă.
  • La întrebarea “cât va mai putea Biziday”: va mai putea, nu e asta o problemă. Site-ul Biziday merge foarte bine. Este, însă, probabil, ca în următoarele luni să trec într-o altă fază, în faza în care o sa încerc să şi finanţez această echipă, ca să le pot plăti salariile, dar mă gândesc la un concept prin care să reinventez puţin publicitatea.
  • Aşa cum facem un tip de publcitate curată, advertorială, pe blogul Biziday, la fel putem pune publicitate curată pe aplicaţie, marcată întotdeauna cu “P”, care să fie utilă şi care să fie verificată, deci să nu fie publicitate falsă. Nu bannere care flotează peste aplicaţii şi peste care lumea dă click din greşeală.
  • Pe site-ul Biziday, dacă te uiţi, noi facem nişte pachete de publicitate care constă mai degrabă în nişte advertoriale care sunt altfel decât celelalte advertoriale, adică nu scriu eu “mi-a plăcut îngheţata nu ştiu care”. Eu nu o să fac niciodată aşa ceva, chiar dacă mănânc şi eu o îngheţată să zic, pentru bani. O să scriu gratis “mi-a plăcut filmul Star Wars sau nu mi-a plăcut”.
  • Advertorialele de pe Biziday sunt într-adevăr lucrate, sunt nişte advertoriale care intră destul de mult în zona jurnalistică, iar noi verificăm inclusiv acele informaţii. Informaţiile de pe advertorialele plătite de pe Biziday noi le verificăm. Nu ştiu cine mai face asta. E adevărat însă că suntem destul de scumpi.
  • Aplicaţia Biziday am gândit-o să fie altceva decât blogul Biziday, pe care eu îmi public opiniile. Ea trebuie să meargă la toată lumea, şi la cei care votează cu PSD şi la cei care votează cu USR sau PNL, la cei care au job sau la cei care nu au.
  • Noi căutăm să scoatem în evidenţă şi să ducem traficul către presa curată, presa care merită, presa care investeşte în reporteri, care aduce informaţie, nu presă care ia informaţie de pe internet şi o reambalează.

Cum aleg sursele?

  • În primul rând criteriul este de integritate şi de bună credinţă. Nu ducem trafic către site-urile care nu sunt site-uri de jurnalism. Ăsta e cel mai important. Chiar dacă sunt televiziuni care au reporteri şi care au site-uri cu ştiri, dar pentru că sunt de fapt nişte anexe ale unor partide, noi nu dăm niciodată link către ele. Cred că doar Stirileprotv.ro mai primeşte din când în când un link de la Biziday.

Ieşirea din TV:

  • Emisiunea Biziday a avut nişte demografice bune întotdeauna, asta pentru că noi am căutat tot timpul public tânăr, însă de prin 2012 mi-am dat seama că îi pierdem treptat.
  • Nu se mai uitau la televizor, vorbeam de unul singur. Bine, nu vorbeam chiar singur, ultimul reach pe care l-am văzut la Digi era undeva la 170.000. Din punct de vedere al publicului tânăr, mă concuram cu ăştia de se laudă cu milioane de pensionari acum. Dar totuşi e puţin. Când sunt milioane de tineri în ţara asta care îşi iau informaţii de pe telefon, de pe Facebook poftim, multe dintre ele false, eu să stau la televizor de ce, ca să mă vadă mama în fiecare seară?
  • Aveam o problemă cu utilitatea mea ca jurnalist. Mi-am dat seama de acest lucru după Colectiv.
  • Având un procent mare de populaţie în vârstă. Asta conferă televiziunii de ştiri o putere electorală, mai degrabă decât de influenţă în societate. Ce ar trebui să fac, să intru în dansul ăsta şi să spun că “pensiile se vor mări la infinit”? Asta e o bătălie pierdută. Când pierzi o bătălie ori pleci acasă ori te retragi pe următorul aliniament.
  • Nu a crezut nici nevastă-mea că o să plec cu adevărat din televiziune. Îmi zicea că prin toamnă nu o să mai pot, o să vreau la TV din nou. Nu, nu simt această nevoie. E adevărat, contează şi foarte mult faptul că am în fiecare zi emisiuni la radio. O emisiune interactivă în care vorbesc cu oamenii şi ei spun părerea.

Reîntoarcere la TV?

  • Nu! Am probleme doar când văd că un jurnalist dezinformează, se întâmplă frecvent la Talk-show-urile de seară. Să spui nişte informaţii false şi să construieşti pe ele lucruri. E ceva jenant, e ceva îngrozitor, nu îmi pierd vremea cu aşa ceva, îţi spun sincer.

Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly

VIDEO. Moise Guran, la Interviurile PaginademediaTV

VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ion Roman Ion Roman
    Daca putem fi obiectivi si nu cu simpatii politice ,sau chiar cu inregimentari ,
    Moise Guran se detasaza vizibil de jurnalisti care sunt la comanda politica .
    Beneficiaza de multa incredere si recunoastere ,iar in emisiunile lui, sau pe blog, abordeaza teme de actualitate cu mult curaj si profesionalism.
  • George George
    Pe Moise Guran de mult timp il urmaresc si respectele mele, om de nota 10+
  • Nicusor Doua Bai Nicusor Doua Bai
    in ce hal ati ajuns
  • Man Man
    Domnule jurnalist Moise Guran, eu am incredere in cinstea si onoarea dvs., cred ca aveti dorinta de a ne informa corect si cu dreptate despre faptele si chiar despre intentiile "conducatorilor" (in traducere libera : fripturistilor cocotati la varf) din tara noastra, astfel incat va ascult cu interes si atentie ! Va urez toate cele bune in 2018, la multi ani si mai ales Doamne ajuta !
  • DODO DODO
    Moise ai gresit grav ca te-ai bagat doar pe net Este multa lume care nu are acces sau nu stie cum Faci gresala politicieniloe care vorbesc doar pe face book intr-o lume rezervata la care cel simplu nu stie sa ajunga Informatiile si lectiile trebuie sa se adreseze tocmai lor Ca activistii PCR care-si propagau ideologia in sinul maselor Voi internautilor oricum reprezentati partea ginditoare a populatiei De lamuriri are nevoie acea parte a oamenilor mai simplii Iesiti de sub globul de cristal si faceti munca de teren ,iesiti pe ecran
  • KorelDraw KorelDraw
    doamne cât de o(bă)i sunteți amândoi! dar orice, pe lumea asta are și un revers...
  • oren oren
    Moise Guran, acest degeaba al presei romanesti, alaturi de Pietreanu si Mandruta. Matreata si motzuri de basca vrac produc astia trei.
  • Gogu Pintenogu Gogu Pintenogu
    Un nebun
  • Ion Ion
    Tu eviți subiectele care-i deranjează pe cei ”de dreapta” sau pe Codruța Koveși , nici pe aplicația ta nu se găsesc știrile acestea .... asta cum se numește ?
  • Anton Anton
    Pt. mishulescu si altii: ai perfecta dreptate in ce spui, numai ca P-ta Victoriei masurata cu Google Eath Pro(verificati!) nu are mai mult de 20000mp cu tot cu trotuare, parcari, etc. Pt cei care nu-si pot imagina cate persoane incap pe mp, imaginati-va un lift de bloc. Asta are 1mp. 4persoane /mp in P-ta inseamna max. 80000 de oameni, ca sardelele. 2oameni/mp cum spui si cum ar fi normal=40000oameni. Asa ca s-a mancat *** *** ref. la aceasta problema. "Economistul" Guran ar fi trebuit sa stie macar aritmetica de clasa a IV-a
  • Kostas Kostas
    Intr-o emisiune mai veche de la europa fm ,un ascultator te-a numit muncitor cu gura .Consider ca a avut perfecta dreptate vorba proverbului ,, lasa-o din brate ca macaie,,
  • Rent a car Bucuresti Rent a car Bucuresti
    Facebookul a ajuns sa fie o parte componenta a sistemului de manipulare.
  • mishulescu mishulescu
    Moise Guran e o trompeta abjecta a Binomului. Mihai are perfecta dreptate ! Numai un exemplu : S-a spus ca la un moment dat ca in Piata Victoriei au fost 300.000 de protestatari. Stirea a fost data la Europa FM ( Moise Guran ), la Realitatea tv, Digi 24,si alte *** ale Binomului. Concret, demonstrabil, in Piata Victoriei nu pot intra fizic mai mult de 80.000 - 100.000 de oameni, pentru ca are aprox. 3,50 ha. Adica 35.000 de mp x 2 oameni pe mp = 70.000. Deci de unde 300 de mii ? De unde, Guran , manipulator de prosti ?!
  • Mihai Mihai
    Am avut un mare respect pentru Moise Guran. Din pacate, in ultima perioada l-am cam pierdut. Pentru ca da, face si el parte din tagma jurnalistilor care "cosmetizeaza" adevarul. Nu am sa dau decat un singur exemplu: a sustinut zile la rand ca in cazul abuzului in serviciu, conform noii ordonante (acum abrogata), poti sa furi linistit pana la 200000 lei prejudiciu, fara sa ti se intample nimic. Fals! Abuzul in serviciul nu e furt, nici delapidare, incadrabile in alte articole din codul penal. Domnule Guran, haideti sa fim jurnalisti si sa informam corect, chiar si la Europa Fm.
  • manole manole
    Moise Guran e un exemplu, avem nevoie de astfel de exemple.

Trimite un comentariu

sus