Skip to main content

Membru CNA: Cazul România TV, pe masa CNA „în cel mai scurt timp”

 
Membru CNA: Cazul România TV, pe masa CNA „în cel mai scurt timp”

Reacție publică a unui membru CNA în cazul România TV - înregistrările lui Sebastian Ghiță. „În cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere în ședință publică”, a precizat Valentin Jucan, membru CNA.

Ironia face că, anunțul membrului CNA vine chiar în ziua în care forul audiovizual ar fi trebuit să aibă ședință, însă nu se ține din cauza lipsei de cvorum. CNA are 11 membri, iar pentru ca o ședință să se poată desfășura este nevoie de cel puțin opt. 

Publicitate

Jucan precizează că în ce privește înregistrările lui Sebastian Ghiță, difuzate în serial la România TV, până la acest moment Consiliul a primit o sesizare de la Direcția Națională Anticorupție, dar și alte sesizări din partea CNA sau din partea publicului. 

Totodată, acesta a mai precizat că nu se poate antepronunța în ce privește încălcările postului România TV, însă „din informațiile analizate până acum reiese faptul că sunt puse serios sub semnul întrebării norme fundamentale ca: informarea corectă a publicului, respectarea dreptului la propria imagine și aplicarea principiului “audiatur et altera pars”.”

„Va fi important de stabilit dacă există date care să arate faptul că radiodifuzorul în cauză nu își mai îndeplinește misiunea cu bună-credință și dacă prin eventualele sale acțiuni nejustificate a fost adusă atingere autorității de stat”, a încheiat membrul CNA.

Comunicatul integral a lui Valentin Jucan, în continuare:

În ultimile săptămâni, presa din România a dezbătut intens conținutul unor înregistrări difuzate de un post de televiziune, conținut care face referire la instituții publice și persoane aflate la conducerea acestora.

Raportat la deontologia jurnalismului dar și la prevederile Legii audiovizualului numărul 504 din 2002, informațiile în cauză au generat critici justificate, veridicitatea și/sau probitatea acestora fiind serios puse la îndoială.

Până în acest moment, în legătură cu înregistrările menționate, Consiliul a primit o sesizare din partea Direcției Naționale Anticorupție – D.N.A. dar și alte sesizări din partea membrilor C.N.A. sau din partea publicului.

În cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere în ședință publică.

Mulți jurnaliști au solicitat detalii în legătură cu posibilele încălcări ale legislației audiovizuale.

Ca în orice decizie care presupune o deliberare colectivă, este bine să nu existe antepronunțări.

Totuși, succint, se poate afirma că din informațiile analizate până acum reiese faptul că sunt puse serios sub semnul întrebării norme fundamentale ca: informarea corectă a publicului, respectarea dreptului la propria imagine și aplicarea principiului “audiatur et altera pars”.

Subliniez faptul că C.N.A. poate verifica înregistrările numai din punct de vedere al modului în care au fost difuzate, verificate și folosite de către postul de televiziune, nu și din punct de vedere al confirmării conținutului lor, această etapă intrând în competența instituțiilor judiciare și de securitate ale statului român.

De asemenea, va fi important de stabilit dacă există date care să arate faptul că radiodifuzorul în cauză nu își mai îndeplinește misiunea cu bună-credință și dacă prin eventualele sale acțiuni nejustificate a fost adusă atingere autorității de stat.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Cat de ”plastic” s-a pronuntat fosta sefa CNA despre șeful Comisiei de Cultură : ”*** de Giorgica Severin ” putem noi s-o contrazicem ?
  • Nu e vorba de incalcarea dreptului la libera exprimare. Aici e vorba de o dezinformare repetata (minciuni prezentate ca adevaruri) facuta in interesul anumitor grupuri politice.
  • s-a suparat sistemul ca a picat coldea si e vanata kovesi si hop, din tufe slu.g.a sa execute rtv-ul ! care are bube, dar nu difuzarea casetelor este una dintre ele. cand o televiziune va fi inchisa la cererea unei institutii de forta, ala va fi momentul the end democracy !
  • Să înțelegem că dreptul la liberă exprimare nu mai este garantat prin Constituție, în această țară...
  • @livia pila Si ce daca?daca nu herjeu tot altii vor închide rtv la un moment dat...sper ca cât mai repede....asteapta doar...sau nu iti convine?!
  • Si cum va vota oare numitul HERJEU RADu, fost slujbas al fugarului Ghita? Tare onorabil acest Herjeu! Un stingist. A i se citi rusinoasele, descalificantele postari pe FB;

Trimite un comentariu