Skip to main content

Realitatea TV, 10.000 de lei amenda pentru afirmații acuzatoare la adresa minorității maghiare

 
Realitatea TV, 10.000 de lei amenda pentru afirmații acuzatoare la adresa minorității maghiare

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de televiziune Realitatea TV cu suma de 10.000 de lei, pentru afirmatiile despre minoritatea maghiara din Romania, facute in emisiunea Jocuri de Putere din 6 decembrie 2016.

Publicitate

Propunerea a fost facuta de Valentin Jucan si a fost votata de sase din cei noua membri prezenti la sedinta de azi, in turul al treilea al sesiunii de vot.

Au votat pentru: Valentin Jucan, Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu

Impotriva au votat: Monica Gubernat, Laura Georgescu si Radu Herjeu.

Initial au fost trei propuneri: una din partea lui Florin Gabrea, de 30.000 de lei, una a lui Valentin Jucan, de 10.000 de lei si una a lui Radu Herjeu, de 20.000 de lei. Celelalte doua propuneri nu au obtinut insa numarul necesar de voturi.

Florin Gabrea:

“L-as ruga insistent pe domnul Rares Bogdan, in cele mai delicate si importante teme sociale, politice, daca nu sunt abordate cum trebuie se duc naibii, se strica tot rostul. As insista ca Rares Bogdan sa isi tempereze putin acest tip de patriotism exacerbat care este contraproductiv.”

Propunerea lui Valentin Jucan s-a fundamentat pe articolul 3, alin. 2 din Legea Audiovizuala, articolul 66, alin. 1(a) din Codul Audiovizual si articolul 70 din Codul Audiovizual.

Din emisiunea lui Rareș Bogdan: 

„Rareș Bogdan: Domnule Năstase, de ce credeți că în România a ajuns rușinos să spui sunt român, iubesc România, să ai drapelul pe casa ta, de ce li se pare unora că nu este modern, că suntem autohtoniști, că suntem ultraconservatori, că suntem retrograzi, dacă ne referim la aceste lucruri?”

„Rareș Bogdan: De ce s-au purtat toți cu mănuși cu liderii UDMR, care au îmbrățișat de multe ori retorica de la Budapesta?”

„Rareș Bogdan: (…) Continuăm această emisiune incendiară, în care vorbim românește și pe unii îi deranjează (…)”

(...)

Oreste Teodorescu: O să vedeți că toate manevrele pe care le face UDMR, nu în totalitatea lui, dar liderii ăștia extremiști, sunt legate de interesul Moscovei de a ține în tensiune. Ce exportă Moscova astăzi? Are 4 resurse: gaz, petrol, corupție și instabilitate. Asta exportă Moscova. Ungaria se ocupă în România de două materii prime rusești și coruperea autorităților noastre, că acuma tu știi mai bine. Ar fi putut niște minoritari din administrațiile românești să radă și să fure atât de mult, fără sprijinul gros al majoritarilor români?

(...)

Ilie Năstase: Trebuie să fim în aceeași termen cu ei, trebuie să fim obraznici cum sunt ei, domne. Asta trebuie să facem noi. Noi suntem… știi ce trebuie să facem? Vă spun eu acum. Că eu sunt… Știu ce. Trebuie să colonizăm regiunea aia, trebuie să trimitem români acolo, să fie egali cu ungurii care sunt acolo, dacă vreți să nu avem probleme. Asta trebuia să facă Ceaușescu, n-a făcut-o, o putem face noi acum.

Oreste Teodorescu: Cine stă în spatele UDMR- ului? Ce mecanism, ce logică națională ne face pe noi, românii șă-i încurajăm pe UDMR să ne înjure?

Ilie Năstase: dar vă spun eu: trebuie să trimitem români, acolo, domne, înțelegeți? Ce au făcut rușii, în Basarabia. Mama mea e din Basarabia, da? Au trimis românii în Siberia și au adus rușii. Asta trebuie să facem noi și-mi pare rău să vă spun asta și mai este simplu și acum. Nu este târziu. Ceaușescu a greșit. Asta trebuie să facem.
 

LEGISLAȚIE

Articolul 3 din Legea Audiovizuala

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Articolul 66 din Codul Audiovizual

(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică

Articolul 70 din Codul Audiovizual

În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

În emisiunea Jocuri de putere de la postul Realitatea TV, din data de 06.12.2016, s-a discutat despre situatia minoritatii maghiare din Romania. In timpul emisiunii, invitatii au facut o serie de afirmatii asupra carora moderatorul nu a intervenit. Mai mult, moderatorul a facut la randul sau o serie de declaratii de acelasi fel.

Invitatii lui Rares Bogdan in editia Jocuri de Putere din 6 decembrie 2016 au fost Oreste Teodorescu, jurnalistul Dan Tanasa si Ilie Nastase - prin telefon.

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Hmm..domnul Ilie Nastase poate nu cunoaste... dar roman a trimis pe roman,maghiar,svab in Baragan in noaptea de rusalii in 18.06.1951 cu d.o. ...ulterior roman pe roman a trimis la canal sau la Jilava doar pentru ca avea o alta opinie...file de istorie uitata!!!!!

Trimite un comentariu