Skip to main content

Kanal D, somată că a dat imagini cu trupul neînsuflețit al Episcopului Maramureșului

 
Kanal D, somată că a dat imagini cu trupul neînsuflețit al Episcopului Maramureșului

Somație pentru Kanal D după ce a dat pe post, la emisiunea Asta-i România imagini neblurate cu trupul neînsuflețit al Preasfințitului Iustinian Chira, episcopul Maramureșului, în timp ce era înmormântat. 

Somația a fost propusă de Răsvan Popescu, pentru lipsa mesajului de avertizare: „Atenție! Imagini care pot afecta emoțional telespectatorii”

CNA a analizat emisiunea Asta-i România din 26 noiembrie, în care a fost prezentat reportajul cu titlul „Un nou sfânt al României?”, după ce a primit o sesizare de la un telespectator care spunea că imaginile afișate pe post sunt macabre. 

Publicitate

Reportajul de la Kanal D a fost ilustrat, printre altele, cu imagini de la înmormântarea episcopului Maramureșului, care s-a stins toamna trecută. 

Potrivit monitorizării CNA, în cadrul materialului pe ecran a fost difuzată o imagine cu sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui, apoi a apărut o săgeată cu mențiunea: „STICLA SICRIULUI S-A ABURIT”. În următoarea secvență, a fost prezentată o imagine neblurată cu chipul părintelui filmat din profil și o săgeată care indica zona ochilor și avea mențiunea: A DESCHIS OCHII PĂRINTELE?!

Pe parcursul prezentării subiectului, imaginea cu trupul neînsuflețit al Preasfințitului Iustinian Chira aflat în sicriu, a apărut de mai multe ori, putându-se distinge ochii, nasul și buzele, arată monitorizarea CNA.

Imaginile difuzate nu au fost însoțite de avertizarea scrisă și verbală: ATENȚIE! Imagini care pot afecta emoțional telespectatorii.

Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D, în fața membrilor CNA: „Este un reportaj de care colegii mei sunt mândri. Este un reportaj de 15 minute în memoria arhiepiscopului Iustinian Chira, care se numără printre reportajele pe care le avem în vedere pentru participarea la concursurile care vor fi în acest an, la APTR și la alte instituții unde noi am câștigat premii de-a lungul anilor.”

„Cred că ați putut observa că imaginile respective sunt difuzate tocmai în susținerea afirmațiilor făcute de martorii oculari. Mai mulți martori oculari au susținut că geamul sicriului era aburit, ochii erau întredeschiși și figura era cu totul senină cu totul deosebită decât a oamenilor obișnuiți. Imaginile nu sunt nici macabre, nici sinistre ci sunt imaginile unui om considerat de foarte mulți oamnei un sfânt care era pe ultimul drum pe acest pământ. Pentru noi reportajul este o mândrie”, a mai spus Cătălin Băleanu. 

Radu Herjeu, membru CNA, a rmenționat că nu înțelege de ce nu a fost difuzat în emisiune mesajul că urmează imagini care pot afecta emoțional telespectatorii. El a menționat că reportajul ar fi putut difuzat la o oră mai târzie, nu la 20.00, așa cum a fost pe post. 

Pe de altă parte, Valentin Jucan, membru CNA, i-a reproșat reprezentantului postului că au tabloidizat acest subiect. „Folosiți niște imagini cu impact emoțional în mod nejustificat. (...) S-a dorit ceva de tip cancan, de tip tabloid, în care să arătăm cum este îndgropat de viu și să-i arătăm și fața”, a spus Valentin Jucan. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu