Skip to main content

Kanal D, somată că a dat imagini cu trupul neînsufleţit al Episcopului Maramureşului

 
Kanal D, somată că a dat imagini cu trupul neînsufleţit al Episcopului Maramureşului

Somaţie pentru Kanal D după ce a dat pe post, la emisiunea Asta-i România imagini neblurate cu trupul neînsufleţit al Preasfinţitului Iustinian Chira, episcopul Maramureşului, în timp ce era înmormântat.

Publicitate
Somaţia a fost propusă de Răsvan Popescu, pentru lipsa mesajului de avertizare: „Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii”

CNA a analizat emisiunea Asta-i România din 26 noiembrie, în care a fost prezentat reportajul cu titlul „Un nou sfânt al României?”, după ce a primit o sesizare de la un telespectator care spunea că imaginile afişate pe post sunt macabre.

Reportajul de la Kanal D a fost ilustrat, printre altele, cu imagini de la înmormântarea episcopului Maramureşului, care s-a stins toamna trecută.

Potrivit monitorizării CNA, în cadrul materialului pe ecran a fost difuzată o imagine cu sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui, apoi a apărut o săgeată cu menţiunea: „STICLA SICRIULUI S-A ABURIT”. În următoarea secvenţă, a fost prezentată o imagine neblurată cu chipul părintelui filmat din profil şi o săgeată care indica zona ochilor şi avea menţiunea: A DESCHIS OCHII PĂRINTELE?!

Pe parcursul prezentării subiectului, imaginea cu trupul neînsufleţit al Preasfinţitului Iustinian Chira aflat în sicriu, a apărut de mai multe ori, putându-se distinge ochii, nasul şi buzele, arată monitorizarea CNA.

Imaginile difuzate nu au fost însoţite de avertizarea scrisă şi verbală: ATENŢIE! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii.

Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D, în faţa membrilor CNA: „Este un reportaj de care colegii mei sunt mândri. Este un reportaj de 15 minute în memoria arhiepiscopului Iustinian Chira, care se numără printre reportajele pe care le avem în vedere pentru participarea la concursurile care vor fi în acest an, la APTR şi la alte instituţii unde noi am câştigat premii de-a lungul anilor.”

„Cred că aţi putut observa că imaginile respective sunt difuzate tocmai în susţinerea afirmaţiilor făcute de martorii oculari. Mai mulţi martori oculari au susţinut că geamul sicriului era aburit, ochii erau întredeschişi şi figura era cu totul senină cu totul deosebită decât a oamenilor obişnuiţi. Imaginile nu sunt nici macabre, nici sinistre ci sunt imaginile unui om considerat de foarte mulţi oamnei un sfânt care era pe ultimul drum pe acest pământ. Pentru noi reportajul este o mândrie”, a mai spus Cătălin Băleanu.

Radu Herjeu, membru CNA, a rmenţionat că nu înţelege de ce nu a fost difuzat în emisiune mesajul că urmează imagini care pot afecta emoţional telespectatorii. El a menţionat că reportajul ar fi putut difuzat la o oră mai târzie, nu la 20.00, aşa cum a fost pe post.

Pe de altă parte, Valentin Jucan, membru CNA, i-a reproşat reprezentantului postului că au tabloidizat acest subiect. „Folosiţi nişte imagini cu impact emoţional în mod nejustificat. (...) S-a dorit ceva de tip cancan, de tip tabloid, în care să arătăm cum este îndgropat de viu şi să-i arătăm şi faţa”, a spus Valentin Jucan.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus