Skip to main content

BLOGOSFERĂ: Articolul lui Tolontan despre radiațiile de la Muzeul de Geologie a fost viralul zilei. Câte share-uri a avut

 
BLOGOSFERĂ: Articolul lui Tolontan despre radiațiile de la Muzeul de Geologie a fost viralul zilei. Câte share-uri a avut

BLOGOSFERĂ. Articolul lui Cătălin Tolontan despre nivelul radiațiilor de la Muzeul de Geologie (un material care a generat și scuze publice din partea autorilor), a fost viralul zilei de ieri din blogosferă.

Aproape 15.000 de share-uri a avut articolul de pe Tolo.ro, potrivit unei monitorizări Facebrands pentru Paginademedia.ro. Titlul materialuluiRadiații mult mai mari decât dozele admise au fost măsurate la 100 de metri de mulțimea din Piața Victoriei! Un raport de sănătate publică e ascuns de conducerea muzeului de geologie

Publicitate

Articolul de pe Tolo.ro a fost viralizat și comentat, iar două aspecte au fost intens discutate:

1. Fotografia care ilustra materialul

În opinia unor cititori, se putea înțelege că mulțimea din Piața Victoriei putea fi pusă în pericol.

Moise Guran a fost unul dintre cei care a sesizat într-un comentariu:

"Catalin, dupa standardele tale, cred ca aceasta poza NU reprezinta o mostră de jurnalism responsabil. Mai in josul articolului se spune ca radiatiile NU reprezinta un pericol pentru cei din Piata. Si totusi, cati reusesc sa treaca de aceasta poza?"

Cătălin Tolontan a motivat ilustrarea rticolului într-un comentariu:

"E simbolic ca la 100 de metri de o multime de sute de mii de oameni care protesteaza impotriva guvernarii prin secrete niste sefi de Institut strategic sa tina secret un raport care arata un pericol pentru angajati, studenti si vizitatori."

2. Cifrele mult prea ridicate ale radiațiilor, prezentate în articol

Inițial, articolul de pe Tolo.ro vorbea de valori "de 10 ori mai mult decât limita impusă zonei negre de la Cernobîl" în jurul unei grămezi de fosile din curtea muzeului, acoperite de o prelată. Ulterior, a fost editat: "de 20 de ori mai mult față de doza acceptată".

Tolo.ro a venit cu scuze publice și a explicat de unde a venit eroarea: în raportul citat în articol, în cazul unor valori era trecută o virgulă, în loc de punct.

Cătălin Tolontan:

"21.680 este 21. În convenția autorilor raportului, punctul ține loc de virgulă. Nu contează că am fost induși în eroare, ne asumăm că am greșit și rectificăm. Am preluat această eroare și ne cerem scuze."

"Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor!", scrie Tolo.ro.

În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată. Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm. Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor.

Regretăm propria eroare și comparațiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar situația e și o demonstrație că riscul greșelii merită asumat de jurnaliști dacă, după 25 de ani în care pericolul asupra sănătății oamenilor a fost neglijat, în sfârșit se iau măsuri!"

Cele mai distribuite materiale din blogosferă ieri, 14 februarie: 

1. Tolo.ro, “Radiații mult mai mari decât dozele admise au fost măsurate la 100 de metri de mulțimea din Piața Victoriei! Un raport de sănătate publică e ascuns de conducerea muzeului de geologie. ARTICOL RECTIFICAT”  - 13.628 like-uri și share-uri pe facebook;

2. Zoso.ro, “Cele 6 case ale lui Iohannis” - 1547 like-uri și share-uri pe facebook;

Din material:

Situația imobiliară a președintelui apare în declarația de avere depusă la BEC în 2014:

  • casă de 377mp cumpărată în 1992
  • apartament de 84mp cumpărat în 1997
  • apartament de 166mp cumpărat în 1999
  • apartament de 253mp cumpărat în 2001
  • casă de 76mp cumpărată în 2007
  • casă de 64mp cumpărată în 2007

M-am uitat pe locația imobilelor, nu sunt ultracentrale, dar nici la periferie (exceptând #3, desigur). Nu par mega imobile, nu sunt viloaie de neam prost, nu sunt palate. Sunt case sau apartamente care pot fi cumpărate la prețuri rezonabile inclusiv azi, când prețurile sunt mult mai mari decât erau acum 15 ani. O casă de până în 100mp are azi prețuri pornind de la 50.000€.

3. Printesaurbana.ro, “Are dreptul statul să amendeze părinții care și-au luat cu copii cu ei la protest?” - 1074 like-uri și share-uri pe facebook;

Din material:

Mi-au scris mulți părinți îngrijorați că vor primi amenzi, alții supărați că li se încalcă dreptul la liberă exprimare, unii nervoși că autoritățile încearcă să intimideze și să descurajeze familiile cu copii să participe la protest.

Această operațiune de intimidare și pedepsire a celor care au îndrăznit să iasă în stradă este nu doar rușinoasă, dar și nejustificată din punct de vedere legal.

Există șanse minime ca Poliția să ia într-adevăr măsuri împotriva persoanelor care au adus copiii la proteste, iar în cazul în care o va face, ele sunt discutabile și atacabile. (...)

În plus, pentru a putea amenda un părinte care și-a luat copilul la protest, Poliția ar trebui să stabilească limpede că scopul părintelor a fost să obțină avantaje personale din expunerea lui.

Ori eu știu că noi și alții am luat copiii cu noi la marșul familiilor pentru a le oferi o porție de educație civică, o mostră de liberă exprimare, o dovadă de solidaritate și democrație. Să vedem cum vor demonstra polițiștii altceva.

4. Petreanu.ro, “Vremea alegerii în PSD” - 683 like-uri și share-uri pe facebook;

5. Cetin.ro, “tolo.ro minte de îngheață radiațiile sau cum împrăștii panica printre protestatari” - 628 like-uri și share-uri pe facebook.

Din material:

"M-am învățat să privesc cu suspiciune articolele alarmiste ale lui Cătălin Tolontan. Așa am privit și dezvăluirile năucitoare despre radiațiile de la muzeul de geologie. Între timp, am primit pe mail și o opinie, se pare, a unui specialist."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Bravo! Stirea falsa cu "200.000 de ori" pe primul loc. Nici nu ma asteptam la altceva. Sher si laic.

Trimite un comentariu