Skip to main content

STUDIU. 1 din 10 români plăteşte pentru conţinut video online

 
Sursa foto: The Wrap
Sursa foto: The Wrap

„Românii nu sunt obişnuiţi să plătească pentru conţinutul video, dincolo de tradiţionalul abonament la cablul TV, iar această tendinţă este mai pregnantă în cazul tinerilor, care sunt expuşi mai multor surse gratuite de vizionare a conţinutului video”, spune Ruxandra Ştefan, Strategy & Planning Director, Initiative.

Publicitate

Concluzia vine ca urmare a unui studiu iSense Solutions, pentru agenţia de media Initiative ce vizează românii care plătesc pentru conţinutul video online.

Rezultatul:

Doar 10% dintre românii care urmăresc conţinut video online plătesc pentru vizionarea acestuia, arată un studiu realizat de compania de research iSense Solutions pentru agenţia de media Initiative. Potrivit datelor obţinute pentru fiecare dispozitiv în parte, doar 8% dintre cei care urmăresc conţinut video online pe smartphone îl plătesc, iar procentul este similar pentru laptop/PC, în timp ce, în cazul smart TV, deschiderea pentru a achiziţiona acest tip de conţinut este mai mare (15%).

„Ca urmare a investiţiilor făcute de staţiile TV şi de operatorii telecom, ne aşteptăm să crească achiziţia de abonamente la platformele de conţinut video, însă această deschidere va veni în special din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 şi 55 de ani, în timp ce tinerii vor continua să fie reticenţi”, afirmă Ruxandra Ştefan.
Traian Năstase, Managing Partner, iSense Solutions: „Tinerii sunt mai mobili şi este firesc să utilizeze smartphone-ul mai frecvent decât celelalte categorii de vârstă atunci când doresc să vizioneze conţinut video, fiind conectaţi la acest dispozitiv chiar şi pe timpul nopţii. De asemenea, se remarcă o preferinţă a tinerilor către un nou tip de conţinut video online – vlog-urile – pe care le urmăresc în special pe smartphone.”

Din concluziile studiului comandat de agenţia de media Initiative:

  • Cei mai mulţi români vizionează conţinut video online pe laptop sau PC (86%), topul preferinţelor fiind completat de smartphone (60%), tabletă (30%) şi smart TV (30%).
  • Bărbaţii, mai mult decât femeile, urmăresc conţinut video pe laptop / PC (90% vs 82%) şi pe smart TV (37% vs 22%).
  • În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, tinerii de 16-24 de ani folosesc mai mult decât ceilalţi români smartphone-ul pentru vizionarea conţinutului video (71% vs 60% din total), în timp ce românii de peste 45 ani preferă laptopul/PC-ul (92% vs 86% din total).
  • YouTube (89%) şi Facebook (82%) sunt canalele pe care românii obişnuiesc să urmărească cel mai frecvent conţinut video online pe laptop/PC, preferând următoarele tipuri de conţinut: videoclipuri muzicale (67%), filme (67%), clipuri amuzante (59%), alte filmuleţe/clipuri (59%) şi ştiri (55%).
  • În ceea ce priveşte conţinutul video accesat de pe laptop / PC, femeile, mai mult decât bărbaţii, vizionează seriale (55% vs 42% dintre bărbaţi) şi clipuri/ desene animate (42% vs 30% dintre bărbaţi).
  • Tinerii cu vârsta între 16-24 ani urmăresc pe laptop / PC un conţinut video mai diversificat, astfel că preferă într-un număr mai mare decât celelalte categorii de vârstă filmele (79% vs 67% din total), clipurile amuzante (74% vs 59%), serialele (74% vs 48%), tutorialele (71% vs 48%), clipurile animate (49% vs 36%), cursurile online (48% vs 36%) şi vlog-urile celebrităţilor (34% vs 14%).
  • În ceea ce priveşte conţinutul video online urmărit pe smartphone, YouTube domină topul preferinţelor românilor (90%), urmat de Facebook (84%).
  • De asemenea, 38% dintre români vizionează conţinut video online pe aplicaţii gratuite, 20% pe site-uri gratuite (altele decât YouTube), în timp ce doar 5% plătesc pentru vizionarea conţinutului pe site-uri pe bază de abonament (ex: Netflix, HBO Go, Voyo, Antena Play, Orange TV Go etc.) şi 5% pe aplicaţii contra-cost. Mai mulţi bărbaţi decât femei plătesc pentru vizionarea conţinutului video pe site-uri pe bază de abonament (8% vs 2% dintre femei). De asemenea, românii cu vârsta peste 45 ani urmăresc în număr mai mare site-urile posturilor de televiziune de pe smartphone (23% vs 14% din total).
  • Cele mai vizionate tipuri de conţinut video de pe smartphone sunt videoclipurile muzicale (65%), clipurile amuzante (65%), filmuleţele/clipurile (61%), ştirile (49%) şi tutorialele (40%). Mai mulţi bărbaţi vizionează ştiri pe smartphone (55% vs 43% dintre femei), în timp ce mai multe femei urmăresc tutoriale (46% vs 35% dintre bărbaţi) şi DIY (30% vs 19%). De asemenea, tinerii (16-24 ani) preferă în număr mai mare decât celelalte categorii de vârstă să urmărească vlog-uri ale celebrităţilor pe smartphone (34% vs 17% din total).
  • Pentru a viziona conţinut video online pe Smart TV, cei mai mulţi români preferă YouTube-ul (86%). Doar 15% dintre cei care urmăresc conţinut video online pe Smart TV plătesc pentru acesta (11% pe site-uri plătite şi 9% pe aplicaţii).
  • Cât despre tipurile de conţinut video online vizionate pe Smart TV, sunt preferate filmele (69%), videoclipurile muzicale (49%) şi serialele (43%). Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions în exclusivitate pentru agenţia Initiative.

METODOLOGIE. Eşantionul a cuprins 1.000 respondenţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 64 ani. Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro şi sunt reprezentative pentru locuitorii din mediul urban. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3,19%.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gigi Gigi
    @Myth
    Ma duc la magazin, imi cumpar un iaurt, dar imi dau seama ca nu e chiar ce-mi place mie, desi in garantie and all. Imi da cineva banii inapoi?
  • Myth Myth
    @qwerty
    Netflix US: 9,99 USD
    Netflix RO: 9,99 EUR
    Aceleasi filme si seriale disponibile in US nu sunt disponibile in RO. Cine e hotul?

    Ma duc la film, platesc biletul si imi dau seama ca filmul e o porcarie; imi da cineva banii inapoi? Ala nu e furt?
  • qwerty qwerty
    concluzia: suntem un popor de hoti. dar suntem toti in piata sa urlam ca nu mai vrem hoti si coruptie. ”If You Wanna Make The World A Better Place, Take A Look At Yourself, And Then Make A Change.”

Trimite un comentariu

sus