Skip to main content

Un membru CNA a cerut reducerea la jumătate a amenzii B1 TV pentru cazul Soroș. Solicitare respinsă

 
Un membru CNA a cerut reducerea la jumătate a amenzii B1 TV pentru cazul Soroș. Solicitare respinsă

Un membru CNA a propus reducerea amenzii de 10.000 de lei pentru cazul Soroș, la 5.000 de lei, așa cum a primit și Realitatea TV, pe un caz asemănător: derapaj într-o singură emisiune și sancțiune pe aceleași articole de lege. Propunerea nu a trecut de votul membrilor forului audiovizual, astfel că se menține sancțiunea de 10.000 de lei. 

Monica Gubernat, membru CNA, este cea care a decis săptămâna trrecută să ceară reanalizarea unei amenzi de 10.000 de lei dată postului B1 TV pentru acuzațiile aduse de Sebastian Ghiță, în campania electorală, despre legături ale unor persoane sau organizații cu omul de afaceri George Soroș (o temă de campanie amplu folosită de Sebastian Ghiță, PRU și România TV). 

Publicitate

Totodată și B1 TV a făcut o solicitare de rediscutare a sancțiunii din 31 ianuarie. 

Rares Anița, director de programe la B1 TV: „Noi considerăm ca a fost o situatie speciala, un context special, pentru ca a fost campanie electorală. Asa cum am spus, moderatorul Silviu Manastire a intervenit de multe ori in timpul emisiunii, solicitând probe sau intervenind atunci cand invitatul, reprezentant al unui partid politic, aducea acuzații sau derapau. Ei erau pe spatiul lor platit, fiind emisiune electorală.

La rândul ei, Monica Gubernat, a explicat motivul cererii de reanalizare: „Apropo de intervenția moderatorului, aceeași malițiozitate am văzut-o si la Rareș Bogdan, nu știau ce program electoral prezentau invitatii. Mai avea un pic și îl bufnea râsul. (...) Avem aceleași ipoteze în cazul ambelor posturi (B1 TV și Realitatea TV - n.r.), concluzia este diferită. Avem exact aceeleași condiții de desfășurare. În numele principiului predictibilității, cred că ar trebui să aducem amenda la 5.000 de lei. Nu am ceru mărirea la Realitatea, am cerut micșorarea la B1, pentru ca mi s-a parut o amenda corecta.”

Radu Herjeu, membru CNA: „CNA a dat amenzi de 15.000 de lei, pe 3 cu 2, si amenzi de 100.000 pe 3 cu 2. De ce nu privim invers, de ce nu privim ca amandoua meritau 10.000? Daca egalizam, hai sa egalizam in sus.

Reamintim că, pe 31 ianuarie, Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de televiziune B1 TV cu suma de 10.000 de lei pentru cazul George Soros, folosit in campania electorala pentru alegerile parlamentare.

Initial au fost propuneri de 15.000 de lei, din partea Dorinei Rusu, membru CNA, respectiv 5.000 de lei, propunere a lui Răsvan Popescu. Cele doua propuneri nu au primit voturile necesare in primele doua tururi de votare, așa că Radu Herjeu a propus o variantă de mijloc: 10.000 de lei.

Propunerea lui Radu Herjeu a primit sapte voturi pentru si patru impotriva. Au votat pentru Florin Gabrea, Valentin Jucan, VIorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Orsolya Eva Borsos. Impotriva au votat Monica Gubernat, Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Amenda pe care CNA a dat-o postului de televiziune B1 TV s-a fundamentat pe articolul 40 alin. 2 din Codul Audiovizual si articolul 3 alin 2 din legea Audiovizualului.

Art. 40 din Codul Audiovizual

(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

Art. 3 din Legea Audiovizuala

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Câteva fragmente din emisiunea incriminată:

Sebastian Ghiță: Nu uitați că este un om căruia Regatul Marii Britanii îi interzice să vină în acea țară. În Anglia, Soros nu e primit de când a atacat lira și a distrus o economie. O să vă prezentăm mâine un filmuleț în care acest Soros spune clar... O să vă îngroziți - Eu când mă hotărăsc să atac o țară nu îmi mai pasă când termin cu ea, dacă mai e țară sau nu. Îmi auziți cuvintele? O să vedeți mâine filmulețul cu acest Soros. El spune că țările sunt un competitor economic pentru el. Și când vedem discipolii lui șerpărind pe aici prin România, ce vreți să le spunem? Da, domnilor, distrugeți-ne și nouă România. Uite, asta nu se poate.
Silviu Mănăstire (moderator): Dar ce interese? Ce interese are? Punctuale.
Sebastian Ghiță: Păi, haideți să vi le descriu. Vrea aurul de la Roșia Montana - motiv pentru care s-a folosit de acele manifestații pentru a bloca proiectul acesta. Vrea pădurile. Și-a deschis fabrici de îngrășăminte în Budapesta, în Ungaria, și a distrus fabricile românești de îngrășăminte.
Silviu Mănăstire (moderator): Aici, stați puțin. Aici, cu lemnul. Aici, cu lemnul trebuie să se bată cu austriecii.
Sebastian Ghiță: Și-a făcut fabrici. Și-a făcut fabrici de lemn în Ucraina. Și-a făcut fabrici de lemn în Ucraina. Da. Nouă nu ne pasă că se bat austriecii cu Soros. Pentru noi nu e o fericire că în loc de austrieci o să vină Soros. Să nu creadă, în schimb, că nu știm și că nu avem informații. Le avem. Dar până acum a reușit să penetreze la vârf statul român.
Silviu Mănăstire (moderator): Bun! Deci, interesele lui Soros, spuneți, ar fi pe zona de de resurse naturale, da?

Sebastian Ghiță: Păi, în toată lumea face așa, oameni buni. Leul românesc e prea... O țintă prea mică, să o atace acest magnat financiar.

(...)

Sebastian Ghiță: Românii au început să înțeleagă, așa cum au înțeles multe alte popoare, că această caracatiță a ONG-urilor, a agenților de influență, doar minte românii. (...).
Nadia Ciurlin (moderatoare): Domnule Ghiță?
Sebastian Ghiță: Doar președintele nostru, Klaus Iohannis, a îndrăznit să ne separe pe noi românii după standardele introduse de ONG-urile lui Soros, în penali, corupți, hoți, răi. Așa-s românii pentru ONG-urile lui Soros.
Nadia Ciurlin (moderatoare): Dar ceva oricum se pregătește, domnule Ghiță. Dacă... Dacă îmi permiteți. (...)
 
Sebastian Ghiță: Este vina dezamăgirii produse de cei doi ani de mandat și este vina aducerii acestui guvern Dacian Soros la Palatul Victoria.
 

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu