Skip to main content

ActiveWatch şi CJI cer demiterea conducereii teatrului Excelsior: Cenzura DoR de la Excelsior - o execuţie politică

 
ActiveWatch şi CJI cer demiterea conducereii teatrului Excelsior: Cenzura DoR de la Excelsior - o execuţie politică

„ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului Bucureşti demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetenţă şi încălcarea misiunii instituţiei prin aservirea ei unor interese politice”, anunţă instituţia într-un comunicat de presă.

Publicitate

În documentul semnat de cele două organizaţii, se menţionează că cei doi reprezentanţi ai Teatrului Excelsior nici măcar nu au văzut colajul video pe care nu l-au vrut difuzat în interiorul instituţiei pe care o conduc.

„Managerul general Adrian Găzdaru şi directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfăşurarea unui eveniment organizat de publicaţia Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deşi au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetenţă şi rea-credinţă”, spun semnatarii comunicatului.

„Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susţină că evenimentul DoR“vizează o poziţie politică faţă de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul şi misiunea sa, trebuie să-şi păstreze o poziţie neutră”. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior (TE) demonstrează că instituţia este subordonată puterii politice.”

„Un montaj video, o expoziţie foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotaţie politică decât pentru nişte persoane care se află într-o relaţie de subordonare faţă de puterea politică, care îşi datorează funcţiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeaşi instituţie, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deţine controlul asupra administraţiei Capitalei.”, mai spun cele două organizaţii, ActiveWatch şi CJI.

Reamintim că publicaţia Decât o Revista avea plănuit un eveniment, joi seara la teatrul Excelsior. Jurnaliştii publicaţiei au decis să renunţe la eveniment după ce conducerea instituţiei le-au impus să renunţe la un colaj cu imagini de la proteste, întrucât „frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti”.

Acelaşi Teatru Excelsior a găzduit anul trecut cel puţin două evenimente ce au legătură cu sfera politică, în care actori principali au fost reprezentanţi ai clasei politice:
  • Juramantul celor 55 de consilieri ai Capitalei, la care a participat şi primarul Gabriela Firea (detalii, AICI)
  • Lansarea candidaţilor PSD la alegerile parlamentare pentru Bucureşti (detalii, AICI)
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus