Skip to main content

ActiveWatch și CJI cer demiterea conducereii teatrului Excelsior: Cenzura DoR de la Excelsior - o execuție politică

 
ActiveWatch și CJI cer demiterea conducereii teatrului Excelsior: Cenzura DoR de la Excelsior - o execuție politică

„ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetență și încălcarea misiunii instituției prin aservirea ei unor interese politice”, anunță instituția într-un comunicat de presă. 

Publicitate

În documentul semnat de cele două organizații, se menționează că cei doi reprezentanți ai Teatrului Excelsior nici măcar nu au văzut colajul video pe care nu l-au vrut difuzat în interiorul instituției pe care o conduc. 

„Managerul general Adrian Găzdaru și directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfășurarea unui eveniment organizat de publicația Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deși au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetență și rea-credință”, spun semnatarii comunicatului.

„Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susțină că evenimentul DoR“vizează o poziție politică față de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră”. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior (TE) demonstrează că instituția este subordonată puterii politice.”

„Un montaj video, o expoziție foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotație politică decât pentru niște persoane care se află într-o relație de subordonare față de puterea politică, care își datorează funcțiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeași instituție, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deține controlul asupra administrației Capitalei.”, mai spun cele două organizații, ActiveWatch și CJI. 

Reamintim că publicația Decât o Revista avea plănuit un eveniment, joi seara la teatrul Excelsior. Jurnaliștii publicației au decis să renunțe la eveniment după ce conducerea instituției le-au impus să renunțe la un colaj cu imagini de la proteste, întrucât  „frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti”. 

Același Teatru Excelsior a găzduit anul trecut cel puțin două evenimente ce au legătură cu sfera politică, în care actori principali au fost reprezentanți ai clasei politice: 
  • Juramantul celor 55 de consilieri ai Capitalei, la care a participat și primarul Gabriela Firea (detalii, AICI)  
  • Lansarea candidaților PSD la alegerile parlamentare pentru București (detalii, AICI)
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu