Skip to main content

Anchetele Rise Project despre Liviu Dragnea, zeci de mii de reacţii pe reţelele sociale

 
Anchetele Rise Project despre Liviu Dragnea, zeci de mii de reacţii pe reţelele sociale
Liviu Dragnea

Anchetele Rise despre Liviu Dragnea, virale pe Facebook. Jurnaliştii de la Rise Project au publicat în ultimele zile două investigaţii despre câteva dintre afacerile derulate de Liviu Dragnea în România şi legăturile cu diverşi afacerişti din Brazilia.

Publicitate

Cele două materiale, "Dragnea, fortăreaţa din Brazilia" şi "Dragnea, milionul dispărut", au adunat peste 24.000 de like-uri şi share-uri pe Facebook.

  • Primul articol de investigaţie publicat de Rise Project pe acest subiect, cu titlul ”Dragnea, fortăreaţa din Brazilia”, a vizat legăturile de afaceri pe care şeful Camerei Deputaţilor din Parlamentul României le-a legat tocmai în Brazilia.

Investigaţia derulată de jurnaliştii de la Rise a pornit de la sinuciderea lui Costel Comana (din urmă cu doi ani), fostul şef al firmei de transport feroviar private Regiotrans şi fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, şi au descoperit afaceri derulate în Brazilia de oameni apropiați liderului PSD. Dintre aceştia s-a evidențiat și Mugurel Gheorghiaș, zis “Melcul”, și el fost coleg de facultate (și de trupă rock) cu Dragnea. 

Jurnaliștii de investigație au descoperit o vilă cu piscină și teren de tenis din regiunea Cumbuco, Brazilia unde, potrivit localnicilor, citați de Rise, își petreceau vacanțele Dragnea, Comana, Gheorghiaș și alți apropiați. 

Ancheta a adunat peste 18.000 de like-uri și share-uri, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.

  • A doua investigație a vizat suma de un milion de euro pe care Liviu Dragnea ar fi primit-o după vânzarea a șase proprietăți către Costel Comana, omul de afaceri care s-a sinucis în avionul care îl ducea din Bogota căte Costa Rica. Milionul de euro nu apare, scrie Rise, în declarația de avere a lui Dragnea.

Articolul integral, titrat "Dragnea, milionul dispărut", a adunat peste 6.000 de like-uri şi share-uri pe Facebook, potrivit monitorizării Facebrands PRO.

Materialul detaliază și modul în care Costel Comana, fostul șef Regiotrans, și-a ridicat compania feroviară: cu bani din subvenții de la stat și cu aportul autorităților (Liviu Dragnea condecea Consiliul Județean Teleorman, care aproba rutele feroviare, pe baza cărora Comana primea subvențiile).

În investigație se arată că afacerea a explodat odată cu semnarea unui contract-cadru cu Ministerul transporturilor, pentru perioada 2008-2011. 

”Ministerul tocmai permitea accesul operatorilor feroviari privați la liniile de pasageri. Tot atunci, Ministerul Transporturilor a permis consiliilor locale și județene să decidă cine mișcă pe tarlaua lor. (...) Pentru că serviciul este catalogat drept unul social, operatorii feroviari privați au dreptul și la subvenții de stat. Contau kilometrii, nu pasagerii sau oportunitatea. În funcție de numărul de trenuri, rute și distanțe – banii veneau de la MT. Și veneau oricum, chiar și atunci când se plimbau vagoane goale", se mai arată în investigaţie.

"De exemplu, pentru câteva luni din 2008, Regiotrans a primit subvenții de 12,7 milioane de euro, în timp ce competitorii de la Regional (950.000 de euro) și Servtrans (un milion de euro) – de zece ori mai puțin", se arată în articol.

Potrivit Rise Project, Consiliul Judeţean Teleorman, unde şef era Liviu Dragnea, ar fi avizat rute feroviare din judeţ către Regiotrans. 

În anul 2009, după ce numărul de rute pe care Regiotrans avea dreptul să circule s-a dublat, inclusiv în Teleorman, Costel Comana a cumpărat cu un milion de euro cash cele şase terenuri de la Liviu Dragnea, bani care nu apar în declaraţia de avere a liderului PSD.

 

 

 

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Investigatia a strans "like-uri" si "share-uri", dar important este sa vedem daca se sesizeaza cei care chiar pot face ceva... Altfel, cainii latra, caravana trece...

Trimite un comentariu