Skip to main content

PROIECT. Amendament la ingerința editorială, semnat și de Robert Turcescu. Nu e permisă, dar se vrea o excepție. Care?

 
PROIECT. Amendament la ingerința editorială, semnat și de Robert Turcescu. Nu e permisă, dar se vrea o excepție. Care?

Propunere de modificare a unui dintre cele mai importante articole din Legea Audiovizualului, cel care vizează interzicerea ingerinței de orice fel în politica editorială a televiziunilor și radiourilor. Cu o excepție, vrea un parlamentar PMP. 

Publicitate

Concret, televiziunile ar putea să fie obligate să difuzeze spoturi privind comportamentul în timpul cutremurelor, potrivit unui proiect de modificare a Legii Audiovizualului, depus la Camera Deputaților săptămâna trecută. 

Același proiect mai spune că televiziunile vor trebui să asigure, gratuit, transmiterea „anunțurilor de interes public asumate de Ministerul Afacerilor Interne privind comportamentul în caz de cutremur, în fiecare an pe data de 4 martie, dar și de fiecare dată când se declanșează un exercițiu ce simulează intervenția autorităților în urma unui cutremur”.

Proiectul de lege, inițiat de Petru Movilă, deputat PMP, a fost semnat de mai mulți deputați PMP, printre care și fostul jurnalist Robert Turcescu și Eugen Tomac, președinte executiv al PMP.

Modificare vizează articolul 6, din Legea Audiovizualului 504/2002, ce interzice ingerința în editorial, care în propunerea deputaților PNP arată astfel:

„Sunt interzise ingerințe de orice fel în conținutul, forma sau modalitățile de prezentare a elementelor serviciilor de programe, din partea autorităților publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine, cu excepția mesajelor de interes public ale Ministerului Afacerilor Interne privind comportamentul în timpul cutremurelor”.

Totodată, la art 21 se adaugă alineatul 5 cu următorul conținut: „Orice radiodifuzor aflat sub jurisdicția României trebuie să asigure difuzarea anunțurilor de interes public asumate de Ministerul Afacerilor Interne privind comportamentul în caz de cutremur, gratuit, în fiecare an pe data de 4 martie, dar și de fiecare dată când se declanșează un exercițiu ce simluează intervenția autorităților în urma unui cutremur. Intervalul de difuzare a acestor anunțuri este cel stabilit de MAI, în paralel cu desfășurarea exercițiilor în teren.”

Cum motivează inițiatorul propunerea legislativă: 

  • „Atenția statului ar trebui să se concentreze mai mult pe un segment care nu se bucură de atenția cuvenită în prezent, respectiv educarea populației în ceea ce privește normele de comportament în timpul și după producerea unui cutremur”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.”
  • „Avem nevoie de o completare a cadrului legislativ, astfel încât să determinăm canalele media, posturile radio și TV, de stat și din mediul privat să transmită alerte timp de cinci minute în momentul în care este în desfășurare o simulare de comportament în caz de cutremur.”
  • „Chiar dacă Legea Audiovizualului statuează foarte clar, prin art. 6, alineat 1, alin. 2 și alin. 3 faptul că nicio autoritate publică nu poate afecta independența editorială a radiodifuzorilor, consider că informarea populației cu privire la comportamentul în timpul unui cutremur este un subiect de importanță națională, cu mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate.” 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu