Skip to main content

Rareș Bogdan, amendă 10.000 de lei de la CNA. Din ce cauză? Cum s-a apărat realizatorul?

 
Rareș Bogdan, amendă 10.000 de lei de la CNA. Din ce cauză? Cum s-a apărat realizatorul?

Amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV. Motivul: emisiunea Jocuri de putere, moderată de Rareș Bogdan la Realitatea TV. Mai exact, trei ediții, difuzate anul trecut, în lunile octombrie și noiembrie.

Publicitate

Despre ce era vorba în emisiunile care au dus la amenda de la CNA?

- Într-una dintre ele, se vorbea despre cazul Colectiv, la un an de la tragedie. Acuzații legate de SMURD. Au fost difuzate pe post imagini cu victime cu arsuri, neblurate. S-au făcut afirmații și acuzații legate de sistemul medical.

- A doua emisiune cuprinsă în amendă a fost despre Federația Română de Fotbal. "Rareș Bogdan, împreună cu invitații săi Dorin Chioțea, Răzvan Ion Boanchiș și doctorul Pompiliu Popescu au lansat afirmații defăimătoare la adresa conducerii Federației Române de Fotbal și în special la adresa președintelui FRF, domnul Răzvan Burleanu", suna reclamația de la care a pornit discuția.

Titluri afișate pe burtieră, pe fond galben:

 • Cine și-a bătut joc de fotbalul românesc
 • Cine ești dumneata, domnule Burleanu?
 • Cum duce Burleanu Naționala în mormânt
 • Burleanu ești praf!
 • Este sau nu Burleanu omul sistemului

- Cea de-a treia emisiune luată în calcul a fost despre TVR. În ediția din luna noiembrie, Rareș Bogdan s-a dezlănțuit într-un atac la adresa TVR și a președintelui Irina Radu. Subiectul: postul public a realizat un interviu cu premierul de atunci Dacian Cioloș, însă nu l-a difuzat. De ce? Era campanie electorală, iar Dacian Cioloș era opțiunea pentru premier a PNL, au justificat atunci cei din Televiziunea publică.

Rareș Bogdan a fost săptămâna trecute la CNA, unde și-a prezentat punctul de vedere. Cum s-a apărat, pe puncte:

1. Cazul Colectiv. Acuzații la adresa SMURD și ale sistemului medical, imaginile dure:

Rareș Bogdan:

"Legat de emisiunea cu Colectiv, cred ca este nejustificata plangerea celor de la SMURD, mai ales ca este unul dintre serviciile publice care au fost luate in brate pur si simplu de presa, inclusiv domnul Arafat, a avut un tratament preferential, si datorita faptul ca si dansul a facut lucruri grozave pentru Romania.

Imaginile pe care noi le-am difuzat, au fost cu acordul celor care au fost in situatia respectiva. Am anuntat ca sunt imagini cu impact emotional puternic si am decis sa le difuzam tocmai pentru a vedea situatia acestor oameni dupa un an de zile.

Eu cred ca Realitatea TV, Antena, Romania TV, B1 TV, TVR, Digi, au fost prea blande cu autoritatile in cazul Colectiv, pentru ca daca maine ar avea un incendiu similar, situatia ar fi exact aceeasi, din pacate. Lucruile nu sunt schimbate si ameliorate absolut deloc. Revolta noastra a fost prea mica fata de ceea ce s-a intamplat acolo.

Legat de reactiile celor de la SMURD sau de la Ministerul Sanatatii, indiferent de ministru, sa stiti ca, pentru un jurnalist, indiferent ca este la sectia social sau la un talk show de seara, este aproape imposibil sa obtii reactii in timp real, si atunci cand le obtii ce sa spui? Daca puteau sa faca mai mult, sau daca trebuiau trimisi oamenii aia in afara tarii sau transportati in conditii optime?"

2. Acuzațiile aduse FRF.

Rareș Bogdan:

"Legat de plangerea FRF, plangerea a fost facuta in luna noiembrie cred, dupa un meci al Nationalei, imi pare rau ca nu erau si ultimele doua meciuri.

In cazul lui Razvan Burleanu nu am cum sa nu ma intreb cum a ajuns acest domn la sefia Federatiei. Vom afla despre momentul numirii lui Razvan Burleanu la sefia FRF.

Noi am vorbit putin despre acest lucru, ziarele de sport au vorbit mult despre acest subiect, si televiziunile de sport, iar eu am invitat somitati in domeniu, pe domnul Ovidiu Ioanitoaia, care scrie despre fotbal de 48 de ani, pe domnul Cornel Dinu, pe domnul Prunea si pe domnul Raducioiu. Sigur, limbajul colorat, plin de epitete, umorul lui Boanches, poate naste pentru anumiti pudibonzi o anumita suparare.

Emisiunea era tarzie, era dupa 11 noaptea, si cred ca la rusinea pe care o travereseaza sportul romanesc si in special fotbalul, nimic nu e prea mult in ceea ce priveste performanta.

Da, probabil acolo a fost o mica greseala, cand am zis ca s-au imbratisat oamenii, dar sa vii sa iei un milion de euro pe an si sa ii inveti pe jucatorii romani sa se imbratiseze, ne-a invatat Burebista cum sa ne imbratisam acum vreo 2000 de ani."

3. Cazul TVR - Cioloș

Rareș Bogdan:

Legat de intro-ul meu in emsiune, a fost o intreaga discutie daca eu sa continui cu el sau nu, dar pe de-o parte e o chestiune de audienta, oamenii vor sa asculte si ce spun eu, a trebui sa gasesc un loc in emisiune penru ca de obicei este un moment de maxima audienta. Este un moment care vina sa creasca audienta de la ora 16.00, fiind destul de izolat la Realitatea, sunt nevoit sa apar pe ecran ca oamenii sa stie ca am venit acolo.

Legat de TVR, in cazul TVR situatia e simpla. Eu ii felicit, astazi ii felicit ca nu mai au datorii. Dar atat timp cat un post este finantat de stat, poate ar trebui discutat daca el poate intra pe piata de publicitate exact la fel cum o fac restul televiziunilor.

TVR este in concurenta neloiala cu posturile de stiri, pentru ca astazi vad o transformare a TVR 1 intr-un post de stiri tot mai veritabil si ma bucur pentru ei, sa faca performanta, mai ales ca din 1 februarie am vazut un post public profesionist.

Faptul ca au decis sa transmita si sa comenteze cu invitati din tot spectrul de pareri demonstratiile din Piata Victoriei, mi s-a parut un plus fantastic pentru televiziunea publica.

Dar asta nu ma face sa nu comentez faptul ca TVR vinde in continuare 8 minute de publicitate pe ora, iar televiziunile comerciale 12 minute. Nu ma face sa nu comentez de ce TVR primeste 140 de milioane de euro de la stat, macar isi platesc datoriile istorice, si vand la orele acestea teleshopping, cea mai sinistra forma de publicitate care a fost inventata vreodata.

Trebuie cineva sa se hotarasca, actoneaza in spatiul publicitatii, acolo unde este o piata tot mai restransa, de vreo 300 de milioane de euro pentru toate televiziunile si radiourile, sau functioneaza prin bani publici?

Cert este ca imi pare rau de profesionistii de la TVR, dar cred ca in cazul interviului cu fostul premier, ca de acolo a pornit dezbaterea, s-a gresit. Nu cred ca o emisiune de televiziune poate influenta decisiv rezultatele unor alegeri, indiferent de emisiunea respectiva.

Articolele încălcate de emisiunile lui Rareș Bogdan:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

ART. 40 (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Realitatea TV este le fel de mincinoasă și manipulatoare ca și A3! Rareș Bogdan,acest pitic al moderatorilor români,se lansează la începutul fiecărei emisiuni. ,realizate,, de el la orele 21, in tirade tâmpe,fără nicio linie logică directoare( de altfel și guru Gușa are prelegeri la fel de idioate)Ceeace am reușit să deduc din ,,analizele piticului,,și ale marelui guru Gușa este că Realitatea TV este anti europeană și profund putistă,toți invitații lor,cu mici excepții- fostul ministru de externe,de exp.- bat apa in piuă cu ideea ****** ,,România este colonia EU și a S.U.A???? Aberații ptr.care amenda de 10.000 de robi este mult ,mult prea mică!
 • intreb si eu!? la Romania Tv se respecta articolele acestea invocate de CNA !?

  ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

  a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

  b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Trimite un comentariu