Skip to main content

Parlamentul European a votat: Platformele de video la cerere vor putea fi accesate din orice stat din Uniunea Europeană. De când?

 
foto: ebu.ch
foto: ebu.ch

Cetăţenii din Uniunea Europeană vor putea să îşi acceseze abonamentele la platformele de video la cerere (VoD - Video on Demand) şi atunci când se află temporar pe teritoriul altui stat UE, potrivit unui comunicat remis de Parlamentul European.

Publicitate

De exemplu, un cont la Netflix sau HBO GO făcut în România va putea fi accesat de utilizatorul român şi atunci când călătoreşte într-o altă ţară membră a Uniunii Europene, dar pentru o anumită perioadă de timp.

Nu a fost precizată perioada-limită de timp, în schimb se punctează faptul că noile reguli se aplică exclusiv călătoriilor temporare precum cele de vacanţă, studii sau afaceri.

Parlamentul European a aprobat joi o serie de reguli care vor permite cetăţenilor din UE să utilizeze temporar serviciile de tipul Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify sau Deezer şi atunci când se află în alt stat UE, în vacanţă, la studii sau cu afaceri.

Proiectul a trecut cu 586 voturi "pentru", 34 "împotrivă" şi 8 abţineri.

În prezent, aceste servicii nu sunt accesibile atunci când oamenii călătoresc sau se află temporar într-un alt stat membru, din cauza portabilităţii transfrontaliere limitate de practicile teritoriale şi acordurile exclusive de licenţiere.

Noile reguli se vor aplica începând cu anul 2018 şi vor fi valabile doar pentru serviciile online bazate pe abonamentele deja făcute până la această dată.

Condiţii pentru furnizorii de servicii de conţinut online

Furnizorii de servicii online de video la cerere pot verifica dacă abonatul nu s-a mutat permanent în alt stat membru, pentru că licenţele de copyright ar putea fi diferite, se arată în comunicat.

Metodele de verificare permise vor cuprinde cărţi de identitate, detalii de plată, informaţii privind impozitele, adresa poştală sau verificări de IP. Furnizorii trebuie să introducă anumite elemente de protecţie a datelor personale, mai ales pentru verificarea adresei de IP.

Furnizorii de servicii gratuite pot să ofere şi ei portabilitate pentru conţinutul lor în UE, cu condiţia să respecte cerinţele privind verificarea rezidenţei.

Noile reguli adoptate de Parlamentul European completează eliminarea taxelor de roaming la nivelul Uniunii Europene, programată pentru data de 15 iunie.

Ponderea platformelor online de video la cerere în Europa

Potrivit European Broadcasting Union, aproape 11% dintre europeni şi-au făcut abonament de video la cerere în 2016. Această cifră s-ar putea dubla până în 2020, când 50 de milioane de europeni ar putea să deţină un abonament pe o platformă de video la cerere.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus