Skip to main content

DNA a pus sechestru de peste trei milioane de euro pe bunurile RCS, în dosarul mită la LPF

 
DNA a pus sechestru de peste trei milioane de euro pe bunurile RCS, în dosarul mită la LPF

Sechestru pe milioane de lei la RCS şi Bodu SRL. Direcţia Naţională Anticorupţie a decis să pună un sechestru pe bunurile RCS&RDS pentru suma de 13,7 milioane de lei (3 milioane de euro). Totodată, DNA a pus sechestru şi pe bunuri ale Bodu SRL, societatea deţinută de fiul lui Mitică Dragomir, pe bunuri în valoare de 16,7 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Publicitate

Totodată, DNA a decis să-l pună pe Ioan Bendei, fostul administrator al RCS, sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Până la ora publicării acestei ştiri (16.10), informaţia a fost prezentată pe patru posturi de ştiri din cinci. Digi24 a dat ştirea la 16.20.

Administratorul RCS, Ioan Bendei, fostul director al companiei de cablu Alexandru Oprea, Serghei Bulgac, director general al RCS, şi Mitică Dragomir sunt urmăriţi penal pentru mită şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dosarul a pornit de la drepturile de difuzare TV pentru Liga I, pe care RCS le-a achiziţionat în 2008, în consorţiu cu Antena Group.

Alături ei, mai sunt urmăriţi penal şi Mihai Dinei, coordonator juridic la RCS&RDS, şi Bogdan Dumitru Dragomir, fiul fostului şef al LPF, dar şi societăţile RCS şi Bodu SRL.
CONTEXT. Potrivit DNA, Dumitru ar fi cerut o mită de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro) de la Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS.
Această suma de bani a fost disimulată ulterior, sub formă unor plăti făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de Dumitru Dragomir) şi compania de televiziune prin cablu, arată News.ro.

Procurorii mai arată că în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având că obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urmă desfăşurării licitaţiei cu strigare, RCS-RDS a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, societatea d ecablu şi televiziune a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.
“În aceste împrejurări, Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminentă neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să între într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir să susţină interesele RCS- RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la dată de 15 august 2009, între societatea controlată de preşedintele Ligii, reprezentată de Florin Bogdan Bădiţa şi compania administrată de Ioan Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune”, mai arătat procurorii DNA.

În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 de euro, adică 13.059.290 de lei.
În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” să de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, între cele trei societăţi comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.

Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către RCS- RDS a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

Comunicatul integral al DNA, în Continuare:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 448/VIII/3 şi 498/VIII/3 din datele de 5 respectiv 17 mai 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie 2017, a inculpatului

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită,
- complicitate la spălare de bani.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Bendei Ioan trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Bendei Ioan i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale BODU SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Om Om
    Era si timpul...

Trimite un comentariu

sus