Skip to main content

iCEEfest. Satira, noul `câine de pază` pentru mass media și politică. Cazul Trump. „Satira este foarte puternică într-o eră în care suntem înconjurați de dezinformare”

 
iCEEfest. Satira, noul `câine de pază` pentru mass media și politică. Cazul Trump. „Satira este foarte puternică într-o eră în care suntem înconjurați de dezinformare”

„Satira funcționează ca un watchdog pentru știri”, este una dintre concluziile prezentării Sofiei Mcclennen, de la Penn State University, în cadrul iCEEfest. Prezentarea a avut ca temă modul în care unul satira a ajuns să „bată” știrile în era Trump. 

Publicitate

„Vedem că știrile ne oferă mai mult opinie decât fapte așa că publicul devine confuz în legătură cu diferența dintre opinie și fapte, ceea ce nu e deloc bine pentru democrație”, spune Sofiei Mcclennen. 

Din prezentarea Sofiei Mcclennen, de la Penn State University:

Trump insulta femei, minoritati, străini, cam pe toată lumea. Postează pe Twitter tot felul de nebunii și are o personalitate extrem de narcisistă. Dar tipul ăsta a fost ales. Cum s-a întâmplat asta? În parte, pentru că este o glumă.

De ce ne ajută satira să salvăm democrația? De ce e mai bună decât știrile? Ce se întâmplă cu știrile din ziua de azi?

Zona de satiră se descurcă mai bine să acopere subiecte care au legătură cu Trump, decât zona de știri. Și încercăm să înțelegem de ce se întâmplă asta. 

De ce știrile fac o treabă așa slabă, în timp ce satira se descurcă așa bine. Sunt câteva motive pentru care presa mainstream ne dezamăgește. 

Zona mea de expertiză este SUA. Am observat că știrile mai multe dezinformează privitorii. Vedem că știrile ne oferă mai mult opinie decât fapte așa că publicul devine confuz în legătură cu diferența dintre opinie și fapte, ceea ce nu e deloc bine pentru democrație.

Vedem știri stupide și senzaționaliste, care domină spațiul media. Și asta a deschis ușa pentru o astfel de creștere pe zona de fake news. De aceea oamenii chiar cred știrile nebunești pentru că presa mainstream nu era foarte departe de știrile false.

Oamenii nu au încredere în presă în general ci doar în sursele pe care le urmăresc.

Așa că satira a ajuns să funcționeze ca un câine de pază pentru știri.

Un moment de răscruce pentru presă a fost 1980 când a fost lansat CNN. De ce? Pentru că CNN este un canal ce oferă 24 de ore de conținut, șapte zile din șapte. Ghici ce? Nu e destul conținut. Ce au făcut? Au dat 30 de minute de conținut și trei ore de opinii despre conținut. Și de la o situație în care urmăreai știri pe care apoi le comentai la masă cu familia, ajungi la o situație în care îi urmărești pe alții care se crizează în legătură cu știrile și începi să devii emotiv și speriat, și nu mai analizezi știrile. 

Și un alt moment rău pentru noi a fost atunci când a fost lansată televiziunea Fox News în 1996, sub sloganul „corectă și echilibrată”. 

Și mai e momentul social media, care complică situația destul de mult. 

62% din adulți își iau știrile de pe social media. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău, pentru că poți găsi acolo și știri din surse de încredere. Însă oamenii se uită pe Facebook înainte de a urmări știrile, deci va afecta modul în care oamenii urmăresc aceste știri. 

Trump vorbește de „fake news” în permanență. La ce se referă de fapt când spune fake news? La știri despre el care nu sunt pozitive.

Știm că în timpul campaniei pentru alegeri au apărut de trei ori mai multe știri false pro Trump decât pro Hillary și de patru ori mai multe share-uri la știrile fake pro Trump. 

Ce ne-a surprins a fost un studiu care arăta că oamenii aveau la fel de multă încredere în John Stuart și în Anderson Cooper. Doar că John Stuart este un comic.  

Oamenii care se uită la emisiuni de satiră sunt mai bine informați decât cei care se uită la știri. Studiile arată că telespectatorii de Daily Show și Colbert Report sunt cei mai la curent în legătură cu subiectele zile. Ghiciți pe ce loc se află telespectatorii de Fox News: ultimul!

Un poll din 2012 arată că dacă nu urmărești absolut nicio știre ai ști mai mult decât dacă te-ai uita la Fox News. 

Satira vine să ne salveze. Și întrebarea e de ce?

Avem o criză a informației de încredere așa că o să vedem tot mai multă satiră.

Ce are satira în fața știrilor? Ironia. Fiecare cultură are acest aspect. Ce este  esența ironiei? Spun ceva, dar mă refer la altceva. Spun că Trump e tare, dar știi că spun de fapt că nu este. Pot să o spun pentru că folosesc un ton sarcastic. Fiul meu spune mereu că sarcasmul este răsounsul ființei umane la prostie. Pentru că spui un lucru, dar te referi de fapt la altceva. De ce e important? Într-o societate dominată de minciună, ironia și sarcasmul te face să privești lucrurile diferit, să te gândești la ele. 

Satira este foarte puternică într-o eră în care suntem înconjurați de dezinformare. 

Când facem cercetări asupra modului în care creierul uman percepe satira, acesta „se luminează” la propriu. 

FOTO din prezentare:

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu