Skip to main content

Încă un fake news, încă o somaţie. România TV, somată de CNA după ce a anunţat din nou „marele seism care poate lovi România”

 
foto: Adevărul
foto: Adevărul

"Marele Cutremur" se întoarce. După “Superluna care anunţă marele cutremur” şi “Pământul în beznă pentru două săptămâni”, România TV este sancţionată din nou de CNA pentru “marele seism care poate lovi România”.

Publicitate

CNA a sancţionat cu somaţie postul România TV pentru o burtieră înşelătoare care anunţa “val de cutremure şi marele seism care poate lovi România”.

Sancţiunea a fost dată pentru o burtieră difuzată pe post în luna mai, cu titlul “Imediat, Exclusiv: Val de cutremure în câteva ore, şeful seismologilor vorbeşte la România TV de marele seism care poate lovi România".

Potrivit raportului de monitorizare întocmit de CNA, subiectul a fost tratat apoi într-o ştire pe scurt din cadrul Ştirilor România TV, cu titlul “Val de cutremure în câteva ore”.

“Valul” însă nu urma să vină, ci trecuse deja, ştirea vorbind de trei cutremure de magnitudine mică, intre 3.8 şi 4.1 grade pe scara Richter, care avusese loc în zona Vrancea.

Consiliul a sancţionat şi folosirea improprie a unor imagini explicative difuzate în timpul ştirii.

În timp ce era difuzată opinia seismologului Mircea Rădulian, care a spus că “este o activitate (n.r. seismică) absolut normală”, pe post rulau imagini cu ruinele Bucureştiului după cutremurul din 1977.

CNA a mai sancţionat în două rânduri postul România TV pentru ştiri care anunţau evenimente apocaliptice.

  • În luna aprilie, România TV a luat somaţie de la CNA pentru o ştire în care anunţa că "Pământul va fi în beznă totală timp de două săptămâni."

Sancţiunea a fost propusă de Dorina Rusu şi a fost votată în unanimitate de cei opt membri prezenţi la şedinţa CNA în momentul votului: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Membrul CNA Valentin Jucan a fost prezent la şedinţa de azi, dar nu a fost de faţă în momentul votului.

De la şedinţa CNA de azi lipsesc membrii Orsolya Eva Borsos şi Radu Herjeu.

Propunerea de somaţie a fost făcută pe articolul 65 din Codul Audiovizualului:

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus