Skip to main content

Dan Marinescu, despre cazul Mircea Barbu: „Ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă”

 
Dan Marinescu, despre cazul Mircea Barbu: „Ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă”

INTERVIU. „Eu știu că e în atribuția mea de redactor șef să pot să intervin pe texte, pe titluri”, spune Dan Marinescu, redactorul-șef de la Adevărul, despre cazul Mircea Barbu (jurnalistul căruia i-a solicitat să scoată întrebări dintr-un interviu cu Roger Stone, consilierul de campanie al lui Donald Trump). 

Marinescu a povestit într-un interviu pentru Paginademedia.ro cum s-a ajuns la acest interviu și de ce a cerut scoaterea celor două întrebări, dar și cum vede el reacția jurnalistului Mircea Barbu. Jurnalistul a fost restructurat chiar în săptămâna în care a criticat conducerea publicației.  

Publicitate

Întrebat dacă desființarea secției unde lucrează Barbu și implicit restructurarea acestuia nu este un artificiu pentru a concedia un angajat, Dan Marinescu spune că era în plan desființarea acestei secții, din motive financiare, și că aceasta nu putea funcționa cu un singur om.

De ce a rămas fără calculator, în aceeași săptămână? A fost luat de departamentul IT pentru niște update-uri, iar jurnalistul avea oricum un laptop de serviciu

Ce spune șeful redacției Adevărul, despre acuzațiile de cenzură:

„Dincolo de faptul că m-a făcut pe mine în toate felurile, ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă. Vă rog să întrebați pe oricine de la Adevărul dacă vreodată a fost cenzurat, de când sunt eu acolo cel puțin. Întrebați pe Liviu Avram, orice om din redacția aceea dacă cineva le-a cenzurat ceva, dacă le-a scos vreun text.

Oamenii sunt și ei bulversați prin ce trece redacția și li se pare total nedrept, mai ales că e și munca lor acolo. Eu sper să se oprească odată totul, pentru că, vă spun, este artificial.

Dacă el are ceva personal cu mine, nu are decât, deși nu văd ce ar putea să aibă, pentru că m-am înțeles excelent cu el până la acest episod. De aceea m-a și șocat reacția lui violentă.

Dacă eram certați sau mai avusesem tensiuni, înțelegeam, dar nu a fost vorba despre așa ceva absolut niciodată. Redacția nu trebuie să plătească lucrurile astea.”

Interviul integral cu Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro, în continuare: 

Paginademedia.ro: Cum s-a ajuns la acest interviu cu Roger Stone? Și de ce ați considerat că trebuie eliminate? 

Dan Marinescu: Interviul acela l-am aranjat eu, deci nu el. Eu aflasem că vine în România, văzusem un filmuleț cu el pe Netflix, că nu știam mare lucru. Am văzut ce fel de personaj este și cu câți președinți americani a lucrat. Știam că este un tip controversat, dar mi s-a părut în același timp interesant, lucrând cu atâția președinți americani.

S-a luat legătura cu staff-ul lui, am discutat, oamenii au fost de acord, nu au pus nicio condiție. Și atunci am zis să facă Mircea Barbu, în care eu aveam încredere, vă mărturisesc, până la episodul acesta halucinant. Știa foarte bine engelză, era în regulă. I-am zis și lui să se uite la filmuleț, să vadă dacă i se pare interesant personajul. Mi-a zis, da, foarte interesant.

Am stabilit cu oamenii să facem interviul, cu două locații, că Mircea Barbu a venit cu ideea să nu facă în studio la noi și să-l plimbe în palatul lui Ceaușescu și la Parlament. Eu am făcut cererile, semnate de mine, ca să-mi aprobe locațiile. Cam asta a fost.

Apropo de întrebări, eu cu Mircea am discutat strict temele: i-am zis să întrebe de președinții americani cu care a lucrat, despre relația cu România, despre Ceaușescu și evident i-am zis să întrebe și de actualitate, cu Trump, cu Soros pentru că am văzut că era pornit în toate declarațiile și să înțelegem ce are cu omul ăla. Și asta a fost tot.

Mircea s-a dus să facă interviul, a venit de acolo extaziat că uau, ce tare e, și mi-a zis că a pus și întrebările: asta cu grab them by the pussy și cea cu swingeri. I-am zis, nu știu ce să-ți zic despre asta, nu mi se par legate de tema interviului, generală, care era politic.

După care e adevărat că am discutat cu cineva din staf-ul lui care n-a cerut, era pur și simplu o rugăminte. Eu așa m-am și exprimat la telefon: dacă s-ar putea pentru sobrietatea interviului să le scoatem. Eu atunci am judecat foarte rapid și am zis ok, pentru că oricum nu erau o miză. Temă aceea cu grabe them by ths pussy era ultramediatizată, dăduse presa americană despre ea, scrisesem și noi și toată presa română, deci nu era o noutate acolo.

Iar cea cu swingerii nu mi s-a părut de profilul ziarului Adevărul, sincer. Și atunci am zis, ok, e în regulă. Nu diminuau cu nimic valoarea interviului în sine. În rest, nu a fost nicio întrebare care să fie scoasă sau modificată. Ca dovadă, noi am publicat interviul cu întârziere - și nu din vina noastră - că dacă nu ieșea toată nebunia asta, îl publicam mai repede.

Paginademedia.ro: Cât a contat faptul că v-au rugat cei din staff-ul lui Roger Stone să scoateți aceste întrebări? Dacă nu ar fi sunat ei, ați mai fi cerut scoaterea întrebărilor?

Dan Marinescu: Sincer, cred că le scoteam oricum pentru că el era și foarte lung. Bine, după aceea, când am văzut partea filmată, pentru că nu știam decât din poveștile lui despre ce e vorba, cea cu swingerii nici nu se înregistrase. Pe teren a fost doar Mircea Barbu, nu a intervenit nimeni peste el, a făcut treaba cum a considerat el că trebuie să o facă.

Paginademedia.ro: Ati reprosat ca cele doua intrebari din motive de politica editoriala si ca Adevarul e ziar quality. Totusi adevarul.ro gazduieste o sectiune cu subiecte destul de explicite, ce tin mai mult de zona tabloida.

Dan Marinescu: Nu știu la ce secțiune vă referiți.

Paginademedia.ro: Cele cu filmulețe despre sex.

Dan Marinescu: Editorul video al nostru mai scoate din astea care sunt absolut umoristice, deci nu sunt cu sex explicit.

Paginademedia.ro: Nu sunt explicite, dar poate că țin mai mult de zona tabloidă, și nu de cea quality pe care o invocați.

Dan Marinescu: Acum, dacă o luați așa, ele sunt puse într-o secțiune acolo. Eu vorbeam aici de un interviu serios, care avea prin ele niște secvențe din astea. Dacă Mircea Barbu avea vreo idee, dar el nu a mai discutat cu mine de atunci, că aici e continuarea telenovelei. El n-a mai discutat cu mine de atunci. Dacă ținea el neapărat, puteam discuta, puteam eventual să dăm la altă secțiune pe chestia asta, dar n-a fost cazul.

Omul a reacționat extrem de violent imediat ce am discutat de treaba asta. Eu știu că e în atribuția mea de redactor șef să pot să intervin pe texte, pe titluri. Asta face orice redactor-șef. Este politica ziarului pe care eu o fac și mi-o asuma. Eu nu cred că până acum Adevărul poate fi acuzat de ceva, că nu e un ziar echilibrat sau că a făcut ceva. Cel mai grav din toată asta mi se pare acuza asta de cenzură, Doamne ferește de cenzură. Pe bune, n-a fost așa ceva.

Paginademedia.ro: Dacă este să ne amintim de înregistrarea postată de Mircea Barbu, ar fi acea ultimă parte, în care spune predă tot și ne despărțim aici.

Dan Marinescu: Să predea materialul video, pentru că el a zis că nu-l mai face. Iar eu am zis, bine, predă materialul video, în ideea că-l face altcineva, ceea ce s-a și întâmplat.

Paginademedia.ro: După ce a iești în presă, a mai comunicat cineva cu el?

Dan Marinescu: Eu n-am avut cum să discut pentru că el mi-a zis că e liber, dar ok. Numai că eu trebuia să plec în concediu, programat de câteva luni. Am luat discuția ca atare, le-am spus oamenilor să scoată interviul, că el nu mai vrea să-l scoată, și am plecat în concediu. Atunci a început el să posteze diferite lucruri din interiorul redacției.

Paginademedia.ro: Da, luni a scris un text pe site despre cum a văzut el ce s-a întâmplat.

Dan Marinescu: Da, era un text pe site în care mă făcea slugă și derbedeu. Mi se pare maxim. Eu nu l-am jignit pe el cu absolut nimic. Și dacă îmi amintesc, am fost omul care l-a susținut cel mai tare în redacția aia. Eu l-am angajat. A venit la noi, era blogger. Eu am ținut foarte mult la el, era un om care voia să crească, să facă lucruri și am apreciat lucrul ăsta la el. L-am ajutat cât am putut, am făcut loc în schemă, iar când să-l angajez mi-a zis că pleacă la Antena 3, la În premieră. Nu m-am supărat.

Nu știu cât a stat acolo și apoi a pus ceva asemănător, că pleacă pentru că e cenzurat. Nu știu care a fost cazul acolo, că n-am studiat, cert e că m-a căutat apoi din nou, dacă nu-l primesc înapoi. Am zis OK, vino, eu știind că are potențial.

Paginademedia.ro: A fost angajat pe zona de video?

Dan Marinescu: Era reporter special. Noi încercăm să facem video la toate știrile, că acesta este trendul acum. Faptul că lui îi plăcea să facă asta sigur că a fost un plus. Dar ceilalți repoteri speciali făceau, Cristi Delcea și Mihai Voinea, care erau de departe cei mai buni din redacție.

Paginademedia.ro: De ce i s-a desființat secția și a fost restructurat?

Dan Marinescu: Păi, aici este problema. Ne-au plecat acei doi oameni foarte buni. Rămăsese doar el în secție și un băiat care doar filma și poza. Am dat anunț să angajăm oameni pentru secție și pur și simplu n-am găsit. Am zis că nu mai putem funcționa cu o secție care practic nu mai există. Avem un singur om. Plus că sunt măsurile astea, noi am tot redus din efectiv de-a lungul timpului, că astea-s condițiile. Publicitatea e din ce în ce mai puțină, se duce spre Google, Yahoo. Printul de-abia mai rezistă. Știți condițiile din presă.

Paginademedia.ro: Așa este, dar restructurarea aceasta se întâmplă fix în săptămână în care el făcut tot acest scandal.

Dan Marinescu: S-a întâmplat fix în săptămâna aia. Problema e că el mai avusese niște conflicte în redacție pe care le-am aplanat cu home page editorii, nu știu de ce nu se înțelegeau deloc. L-am mai rugat să încerce să colaboreze cu redacția. Practic, era o ruptură între redacție și secția aceea care de fapt era un singur om. L-am rugat să vină în ședințe să vadă care ar fi subiectele. El și cu băiatul acela stăteau separat, într-un alt birou și nu lua legătura cu noi de niciun fel, decât dacă mă duceam eu să văd ce fac.

Paginademedia.ro: Dar opinia publică percepe chestia asta ca un fel de artificiu pe care l-ați găsit ca să-l puteți da afară.

Dan Marinescu: Nu e vorba de niciun artificiu. Lucru ăsta se întâmpla oricum.

Paginademedia.ro: Deci și înainte de interviul cu Roger Stone era plănuită închiderea departamentului.

Dan Marinescu: Da, pentru că am mai avut discuția cu managementul holdingului care îmi spunea să reduc cheltuieli și nu prea mai aveam ce să mai reduc. Decât o secție care nu mai funcționa.

Paginademedia.ro: El a rămas și fără calculator chiar înainte să primească informarea.

Dan Marinescu: Aicea este o minciună, pentru că am văzut și eu ce a postat. I s-a luat calculatorul de pe birou. El are în dotare un laptop foarte performant, Mac, cum nu prea mai are nimeni prin redacție. Îl are și-l ține pe acasă, nu știu. Deci aici chiar este pe inventar, se poate verifica, omul are (calculator – n.r.). Calculatorul acela a fost luat să se facă niște updatări, așa se întâmplă la toată lumea în redacție, din timp în timp vin cei de la IT. Tocmai știind că el are un laptop pe care nu-l folosește, au zis că nu e nicio problemă. Aici nu e în regulă cu ce spune.

Paginademedia.ro: Repet, în săptămâna în care el e implicat în acest scandal, întâmplător calculatorul lui este luat pentru niște update-uri.

Dan Marinescu: Da, dar el avea un calculator. Are un laptop ultraperformant în dotare. Nu a rămas fără calculator.

Paginademedia.ro: Poate în mod normal trebuia informat că i se ia calculatorul, pentru că...

Dan Marinescu: Eu nu știu ce să spun nefiind acolo. Dacă eram acolo, puteam să spun exact cum stă problema. Dar nu le-am dat eu ordin luați-i calculatorul lui Barbu. În niciun caz.

Paginademedia.ro: Legat de episodul de ieri, înțeleg că sunteți în concediu, dar aveți idee ce s-a întâmplat și cum s-a decis să fie trimis pe teren să scrie despre caniculă?

Dan Marinescu: Acum, dacă o luăm în termeni strict legali, este firesc, el este în preaviz și în perioada de preaviz trebuie să mai lucreze. Nu zice nimeni să stea opt ore, dar trebuie să mai lucreze, așa spune la lege. Colegii mei nu aveau pe cine să trimită, că mai sunt și concedii în perioada asta, și au zis: e Mircea aici.

I s-a trimis un e-mail în primă fază, iar răspunsul lui a fost: nu mai fac că am făcut săptămâna trecută. Așa, e un accident azi, mai e și unul mâine, dar nu mai scrii despre el că ai scris deja despre cel cu o zi înainte. Nu e în regulă. Și aici nu știu exact, că nu am fost martor.

Redactorul-șef adjunct, pentru că nu a primit răspuns, s-a dus la el în birou. Nu știu cum s-au luat la discuții, cer e că nu e în regulă că s-a ajuns la țipete și așa. Pe de altă parte văd că s-a făcut scandal pe ideea aia de limbaj. Noi lucrăm în redacții de ani de zile, știm foarte bine că în nicio redacție nu e biserică, pe bune. Sunt discuții bărbătești.

Călin Nicolescu e un tip foarte pașnic. Poate să vă confirme oricine din redacția Adevărul. E unul dintre cei mai calmi oameni de pe planeta asta, credeți-mă. Dacă omul și-a ieșit din pepeni, eu nu știu ce să zic. În orice caz, el a greșit că i s-a adresat așa, iar ideea că l-a amenințat că-l bate, eu zic că e exclus așa ceva. Nu am auzit în viața mea despre Călin să fi dat în cineva. Nu e firea lui. S-a exagerat, evident.

Paginademedia.ro: Trimiterea lui la un reportaj despre caniculă n-ar putea fi percepută ca o șicanare?

Dan Marinescu: De ce? Repet. E vorba de un om care e în preaviz, deci el primește salariu în perioada asta, și care, în perioada de preaviz, poate să mai execute sarcini de serviciu.

Lumea nu-l deranja, că văd că e foarte deranjat. Pur și simplu nu aveau pe cine să trimită, la momentul acela fiind destui plecați în concediu și cum v-am povestit efectivul s-a tot redus de-a lungul timplului.

Dincolo de faptul că m-a făcut pe mine în toate felurile, ideea asta că la Adevărul e cenzură, mi se pare total nedreaptă. Vă rog să întrebați pe oricine de la Adevărul dacă vreodată a fost cenzurat, de când sunt eu acolo cel puțin. Întrebați pe Liviu Avram, orice om din redacția aceea dacă cineva le-a cenzurat ceva,d acă le-a scos vreun text. Oamenii sunt și ei bulversați prin ce trece redacția și li se pare total nedrept, mai ales că e și munca lor acolo.

Eu sper să se oprească odată totul, pentru că, vă spun, este artificial. Dacă el are ceva personal cu mine nu are decât, deși nu văd ce ar putea să aibă pentru că m-am înțeles excelent cu el până la acest episod, de aceea m-a și șocat reacția lui violentă. Că dacă eram certați mai avusesem tensiuni, înțelegeam, dar nu a fost vorba despre așa ceva absolut niciodată. Redacția nu trebuie să plătească lucrurile astea.
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • " Eu așa m-am și exprimat la telefon: dacă s-ar putea pentru sobrietatea interviului să le scoatem" ---- Pe bune !!? Am ascultat inregistrarea pe facebook si a fost exprimarea asa : "a vorbit peste tot, ne-a rugat, te rog eu sa le scoti" .... esste diferit .. intelegeti ?
  • Daca vrea libertate maxima, sa ramana blogger domnul Mircea Barbu. Sau sa se apuce de altceva pentru ca presa nu prea isi mai permite libertati maxime. Atata timp cat a acceptat angajarea poate pe multi bani la un trust condus de un patron inconjurat de interese se subintelege ca a a acceptat o doza de compromis.

Trimite un comentariu