Skip to main content

Dan Marinescu, despre cazul Mircea Barbu: „Ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă”

 
Dan Marinescu, despre cazul Mircea Barbu: „Ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă”

INTERVIU. „Eu ştiu că e în atribuţia mea de redactor şef să pot să intervin pe texte, pe titluri”, spune Dan Marinescu, redactorul-şef de la Adevărul, despre cazul Mircea Barbu (jurnalistul căruia i-a solicitat să scoată întrebări dintr-un interviu cu Roger Stone, consilierul de campanie al lui Donald Trump).

Publicitate

Marinescu a povestit într-un interviu pentru Paginademedia.ro cum s-a ajuns la acest interviu şi de ce a cerut scoaterea celor două întrebări, dar şi cum vede el reacţia jurnalistului Mircea Barbu. Jurnalistul a fost restructurat chiar în săptămâna în care a criticat conducerea publicaţiei.

Întrebat dacă desfiinţarea secţiei unde lucrează Barbu şi implicit restructurarea acestuia nu este un artificiu pentru a concedia un angajat, Dan Marinescu spune că era în plan desfiinţarea acestei secţii, din motive financiare, şi că aceasta nu putea funcţiona cu un singur om.

De ce a rămas fără calculator, în aceeaşi săptămână? A fost luat de departamentul IT pentru nişte update-uri, iar jurnalistul avea oricum un laptop de serviciu.

Ce spune şeful redacţiei Adevărul, despre acuzaţiile de cenzură:

„Dincolo de faptul că m-a făcut pe mine în toate felurile, ideea că la Adevărul e cenzură mi se pare total nedreaptă. Vă rog să întrebaţi pe oricine de la Adevărul dacă vreodată a fost cenzurat, de când sunt eu acolo cel puţin. Întrebaţi pe Liviu Avram, orice om din redacţia aceea dacă cineva le-a cenzurat ceva, dacă le-a scos vreun text.

Oamenii sunt şi ei bulversaţi prin ce trece redacţia şi li se pare total nedrept, mai ales că e şi munca lor acolo. Eu sper să se oprească odată totul, pentru că, vă spun, este artificial.

Dacă el are ceva personal cu mine, nu are decât, deşi nu văd ce ar putea să aibă, pentru că m-am înţeles excelent cu el până la acest episod. De aceea m-a şi şocat reacţia lui violentă.

Dacă eram certaţi sau mai avusesem tensiuni, înţelegeam, dar nu a fost vorba despre aşa ceva absolut niciodată. Redacţia nu trebuie să plătească lucrurile astea.”

Interviul integral cu Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro, în continuare:

Paginademedia.ro: Cum s-a ajuns la acest interviu cu Roger Stone? Şi de ce aţi considerat că trebuie eliminate?

Dan Marinescu: Interviul acela l-am aranjat eu, deci nu el. Eu aflasem că vine în România, văzusem un filmuleţ cu el pe Netflix, că nu ştiam mare lucru. Am văzut ce fel de personaj este şi cu câţi preşedinţi americani a lucrat. Ştiam că este un tip controversat, dar mi s-a părut în acelaşi timp interesant, lucrând cu atâţia preşedinţi americani.

S-a luat legătura cu staff-ul lui, am discutat, oamenii au fost de acord, nu au pus nicio condiţie. Şi atunci am zis să facă Mircea Barbu, în care eu aveam încredere, vă mărturisesc, până la episodul acesta halucinant. Ştia foarte bine engelză, era în regulă. I-am zis şi lui să se uite la filmuleţ, să vadă dacă i se pare interesant personajul. Mi-a zis, da, foarte interesant.

Am stabilit cu oamenii să facem interviul, cu două locaţii, că Mircea Barbu a venit cu ideea să nu facă în studio la noi şi să-l plimbe în palatul lui Ceauşescu şi la Parlament. Eu am făcut cererile, semnate de mine, ca să-mi aprobe locaţiile. Cam asta a fost.

Apropo de întrebări, eu cu Mircea am discutat strict temele: i-am zis să întrebe de preşedinţii americani cu care a lucrat, despre relaţia cu România, despre Ceauşescu şi evident i-am zis să întrebe şi de actualitate, cu Trump, cu Soros pentru că am văzut că era pornit în toate declaraţiile şi să înţelegem ce are cu omul ăla. Şi asta a fost tot.

Mircea s-a dus să facă interviul, a venit de acolo extaziat că uau, ce tare e, şi mi-a zis că a pus şi întrebările: asta cu grab them by the pussy şi cea cu swingeri. I-am zis, nu ştiu ce să-ţi zic despre asta, nu mi se par legate de tema interviului, generală, care era politic.

După care e adevărat că am discutat cu cineva din staf-ul lui care n-a cerut, era pur şi simplu o rugăminte. Eu aşa m-am şi exprimat la telefon: dacă s-ar putea pentru sobrietatea interviului să le scoatem. Eu atunci am judecat foarte rapid şi am zis ok, pentru că oricum nu erau o miză. Temă aceea cu grabe them by ths pussy era ultramediatizată, dăduse presa americană despre ea, scrisesem şi noi şi toată presa română, deci nu era o noutate acolo.

Iar cea cu swingerii nu mi s-a părut de profilul ziarului Adevărul, sincer. Şi atunci am zis, ok, e în regulă. Nu diminuau cu nimic valoarea interviului în sine. În rest, nu a fost nicio întrebare care să fie scoasă sau modificată. Ca dovadă, noi am publicat interviul cu întârziere - şi nu din vina noastră - că dacă nu ieşea toată nebunia asta, îl publicam mai repede.

Paginademedia.ro: Cât a contat faptul că v-au rugat cei din staff-ul lui Roger Stone să scoateţi aceste întrebări? Dacă nu ar fi sunat ei, aţi mai fi cerut scoaterea întrebărilor?

Dan Marinescu: Sincer, cred că le scoteam oricum pentru că el era şi foarte lung. Bine, după aceea, când am văzut partea filmată, pentru că nu ştiam decât din poveştile lui despre ce e vorba, cea cu swingerii nici nu se înregistrase. Pe teren a fost doar Mircea Barbu, nu a intervenit nimeni peste el, a făcut treaba cum a considerat el că trebuie să o facă.

Paginademedia.ro: Ati reprosat ca cele doua intrebari din motive de politica editoriala si ca Adevarul e ziar quality. Totusi adevarul.ro gazduieste o sectiune cu subiecte destul de explicite, ce tin mai mult de zona tabloida.

Dan Marinescu: Nu ştiu la ce secţiune vă referiţi.

Paginademedia.ro: Cele cu filmuleţe despre sex.

Dan Marinescu: Editorul video al nostru mai scoate din astea care sunt absolut umoristice, deci nu sunt cu sex explicit.

Paginademedia.ro: Nu sunt explicite, dar poate că ţin mai mult de zona tabloidă, şi nu de cea quality pe care o invocaţi.

Dan Marinescu: Acum, dacă o luaţi aşa, ele sunt puse într-o secţiune acolo. Eu vorbeam aici de un interviu serios, care avea prin ele nişte secvenţe din astea. Dacă Mircea Barbu avea vreo idee, dar el nu a mai discutat cu mine de atunci, că aici e continuarea telenovelei. El n-a mai discutat cu mine de atunci. Dacă ţinea el neapărat, puteam discuta, puteam eventual să dăm la altă secţiune pe chestia asta, dar n-a fost cazul.

Omul a reacţionat extrem de violent imediat ce am discutat de treaba asta. Eu ştiu că e în atribuţia mea de redactor şef să pot să intervin pe texte, pe titluri. Asta face orice redactor-şef. Este politica ziarului pe care eu o fac şi mi-o asuma. Eu nu cred că până acum Adevărul poate fi acuzat de ceva, că nu e un ziar echilibrat sau că a făcut ceva. Cel mai grav din toată asta mi se pare acuza asta de cenzură, Doamne fereşte de cenzură. Pe bune, n-a fost aşa ceva.

Paginademedia.ro: Dacă este să ne amintim de înregistrarea postată de Mircea Barbu, ar fi acea ultimă parte, în care spune predă tot şi ne despărţim aici.

Dan Marinescu: Să predea materialul video, pentru că el a zis că nu-l mai face. Iar eu am zis, bine, predă materialul video, în ideea că-l face altcineva, ceea ce s-a şi întâmplat.

Paginademedia.ro: După ce a ieşti în presă, a mai comunicat cineva cu el?

Dan Marinescu: Eu n-am avut cum să discut pentru că el mi-a zis că e liber, dar ok. Numai că eu trebuia să plec în concediu, programat de câteva luni. Am luat discuţia ca atare, le-am spus oamenilor să scoată interviul, că el nu mai vrea să-l scoată, şi am plecat în concediu. Atunci a început el să posteze diferite lucruri din interiorul redacţiei.

Paginademedia.ro: Da, luni a scris un text pe site despre cum a văzut el ce s-a întâmplat.

Dan Marinescu: Da, era un text pe site în care mă făcea slugă şi derbedeu. Mi se pare maxim. Eu nu l-am jignit pe el cu absolut nimic. Şi dacă îmi amintesc, am fost omul care l-a susţinut cel mai tare în redacţia aia. Eu l-am angajat. A venit la noi, era blogger. Eu am ţinut foarte mult la el, era un om care voia să crească, să facă lucruri şi am apreciat lucrul ăsta la el. L-am ajutat cât am putut, am făcut loc în schemă, iar când să-l angajez mi-a zis că pleacă la Antena 3, la În premieră. Nu m-am supărat.

Nu ştiu cât a stat acolo şi apoi a pus ceva asemănător, că pleacă pentru că e cenzurat. Nu ştiu care a fost cazul acolo, că n-am studiat, cert e că m-a căutat apoi din nou, dacă nu-l primesc înapoi. Am zis OK, vino, eu ştiind că are potenţial.

Paginademedia.ro: A fost angajat pe zona de video?

Dan Marinescu: Era reporter special. Noi încercăm să facem video la toate ştirile, că acesta este trendul acum. Faptul că lui îi plăcea să facă asta sigur că a fost un plus. Dar ceilalţi repoteri speciali făceau, Cristi Delcea şi Mihai Voinea, care erau de departe cei mai buni din redacţie.

Paginademedia.ro: De ce i s-a desfiinţat secţia şi a fost restructurat?

Dan Marinescu: Păi, aici este problema. Ne-au plecat acei doi oameni foarte buni. Rămăsese doar el în secţie şi un băiat care doar filma şi poza. Am dat anunţ să angajăm oameni pentru secţie şi pur şi simplu n-am găsit. Am zis că nu mai putem funcţiona cu o secţie care practic nu mai există. Avem un singur om. Plus că sunt măsurile astea, noi am tot redus din efectiv de-a lungul timpului, că astea-s condiţiile. Publicitatea e din ce în ce mai puţină, se duce spre Google, Yahoo. Printul de-abia mai rezistă. Ştiţi condiţiile din presă.

Paginademedia.ro: Aşa este, dar restructurarea aceasta se întâmplă fix în săptămână în care el făcut tot acest scandal.

Dan Marinescu: S-a întâmplat fix în săptămâna aia. Problema e că el mai avusese nişte conflicte în redacţie pe care le-am aplanat cu home page editorii, nu ştiu de ce nu se înţelegeau deloc. L-am mai rugat să încerce să colaboreze cu redacţia. Practic, era o ruptură între redacţie şi secţia aceea care de fapt era un singur om. L-am rugat să vină în şedinţe să vadă care ar fi subiectele. El şi cu băiatul acela stăteau separat, într-un alt birou şi nu lua legătura cu noi de niciun fel, decât dacă mă duceam eu să văd ce fac.

Paginademedia.ro: Dar opinia publică percepe chestia asta ca un fel de artificiu pe care l-aţi găsit ca să-l puteţi da afară.

Dan Marinescu: Nu e vorba de niciun artificiu. Lucru ăsta se întâmpla oricum.

Paginademedia.ro: Deci şi înainte de interviul cu Roger Stone era plănuită închiderea departamentului.

Dan Marinescu: Da, pentru că am mai avut discuţia cu managementul holdingului care îmi spunea să reduc cheltuieli şi nu prea mai aveam ce să mai reduc. Decât o secţie care nu mai funcţiona.

Paginademedia.ro: El a rămas şi fără calculator chiar înainte să primească informarea.

Dan Marinescu: Aicea este o minciună, pentru că am văzut şi eu ce a postat. I s-a luat calculatorul de pe birou. El are în dotare un laptop foarte performant, Mac, cum nu prea mai are nimeni prin redacţie. Îl are şi-l ţine pe acasă, nu ştiu. Deci aici chiar este pe inventar, se poate verifica, omul are (calculator – n.r.). Calculatorul acela a fost luat să se facă nişte updatări, aşa se întâmplă la toată lumea în redacţie, din timp în timp vin cei de la IT. Tocmai ştiind că el are un laptop pe care nu-l foloseşte, au zis că nu e nicio problemă. Aici nu e în regulă cu ce spune.

Paginademedia.ro: Repet, în săptămâna în care el e implicat în acest scandal, întâmplător calculatorul lui este luat pentru nişte update-uri.

Dan Marinescu: Da, dar el avea un calculator. Are un laptop ultraperformant în dotare. Nu a rămas fără calculator.

Paginademedia.ro: Poate în mod normal trebuia informat că i se ia calculatorul, pentru că...

Dan Marinescu: Eu nu ştiu ce să spun nefiind acolo. Dacă eram acolo, puteam să spun exact cum stă problema. Dar nu le-am dat eu ordin luaţi-i calculatorul lui Barbu. În niciun caz.

Paginademedia.ro: Legat de episodul de ieri, înţeleg că sunteţi în concediu, dar aveţi idee ce s-a întâmplat şi cum s-a decis să fie trimis pe teren să scrie despre caniculă?

Dan Marinescu: Acum, dacă o luăm în termeni strict legali, este firesc, el este în preaviz şi în perioada de preaviz trebuie să mai lucreze. Nu zice nimeni să stea opt ore, dar trebuie să mai lucreze, aşa spune la lege. Colegii mei nu aveau pe cine să trimită, că mai sunt şi concedii în perioada asta, şi au zis: e Mircea aici.

I s-a trimis un e-mail în primă fază, iar răspunsul lui a fost: nu mai fac că am făcut săptămâna trecută. Aşa, e un accident azi, mai e şi unul mâine, dar nu mai scrii despre el că ai scris deja despre cel cu o zi înainte. Nu e în regulă. Şi aici nu ştiu exact, că nu am fost martor.

Redactorul-şef adjunct, pentru că nu a primit răspuns, s-a dus la el în birou. Nu ştiu cum s-au luat la discuţii, cer e că nu e în regulă că s-a ajuns la ţipete şi aşa. Pe de altă parte văd că s-a făcut scandal pe ideea aia de limbaj. Noi lucrăm în redacţii de ani de zile, ştim foarte bine că în nicio redacţie nu e biserică, pe bune. Sunt discuţii bărbăteşti.

Călin Nicolescu e un tip foarte paşnic. Poate să vă confirme oricine din redacţia Adevărul. E unul dintre cei mai calmi oameni de pe planeta asta, credeţi-mă. Dacă omul şi-a ieşit din pepeni, eu nu ştiu ce să zic. În orice caz, el a greşit că i s-a adresat aşa, iar ideea că l-a ameninţat că-l bate, eu zic că e exclus aşa ceva. Nu am auzit în viaţa mea despre Călin să fi dat în cineva. Nu e firea lui. S-a exagerat, evident.

Paginademedia.ro: Trimiterea lui la un reportaj despre caniculă n-ar putea fi percepută ca o şicanare?

Dan Marinescu: De ce? Repet. E vorba de un om care e în preaviz, deci el primeşte salariu în perioada asta, şi care, în perioada de preaviz, poate să mai execute sarcini de serviciu.

Lumea nu-l deranja, că văd că e foarte deranjat. Pur şi simplu nu aveau pe cine să trimită, la momentul acela fiind destui plecaţi în concediu şi cum v-am povestit efectivul s-a tot redus de-a lungul timplului.

Dincolo de faptul că m-a făcut pe mine în toate felurile, ideea asta că la Adevărul e cenzură, mi se pare total nedreaptă. Vă rog să întrebaţi pe oricine de la Adevărul dacă vreodată a fost cenzurat, de când sunt eu acolo cel puţin. Întrebaţi pe Liviu Avram, orice om din redacţia aceea dacă cineva le-a cenzurat ceva,d acă le-a scos vreun text. Oamenii sunt şi ei bulversaţi prin ce trece redacţia şi li se pare total nedrept, mai ales că e şi munca lor acolo.

Eu sper să se oprească odată totul, pentru că, vă spun, este artificial. Dacă el are ceva personal cu mine nu are decât, deşi nu văd ce ar putea să aibă pentru că m-am înţeles excelent cu el până la acest episod, de aceea m-a şi şocat reacţia lui violentă. Că dacă eram certaţi mai avusesem tensiuni, înţelegeam, dar nu a fost vorba despre aşa ceva absolut niciodată. Redacţia nu trebuie să plătească lucrurile astea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Altcineva Altcineva
    Test ;)
  • mihai mihai
    " Eu așa m-am și exprimat la telefon: dacă s-ar putea pentru sobrietatea interviului să le scoatem" ---- Pe bune !!? Am ascultat inregistrarea pe facebook si a fost exprimarea asa : "a vorbit peste tot, ne-a rugat, te rog eu sa le scoti" .... esste diferit .. intelegeti ?
  • Banji Banji
    Daca vrea libertate maxima, sa ramana blogger domnul Mircea Barbu. Sau sa se apuce de altceva pentru ca presa nu prea isi mai permite libertati maxime. Atata timp cat a acceptat angajarea poate pe multi bani la un trust condus de un patron inconjurat de interese se subintelege ca a a acceptat o doza de compromis.

Trimite un comentariu

sus