Skip to main content

Documentar despre Regele Mihai, la History: „Regele care l-a păcălit pe Hitler”

 
Regele Mihai - Fotografie pusă la dispoziţie de History
Regele Mihai - Fotografie pusă la dispoziţie de History

History va difuza, marţi, 22 august, ”Regele care l-a păcălit pe Hitler”, un documentar istoric a cărui poveste este relatată de actorul Marcel Iureş, filmările desfăşurându-se în Londra, Bucureşti, Berlin, New York şi Moscova.

Publicitate

Pe 23 august 1944, tânărul rege Mihai, în vârstă de doar 23 de ani, a transmis poporului român cruciala veste că l-a arestat pe prim-ministrul Antonescu şi a întors ţara contra lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor. Se crede că astfel a scurtat durata războiului cu peste 200 de zile. Aliaţii l-au acoperit pe Mihai de onoruri, dar libertatea astfel câştigată nu a durat mult.

Naţiunile care îl lăudaseră au “vândut” România Rusiei, obligându-l pe rege să ia calea exilului. Adevărul a fost uitat, Rusia şi comuniştii din România întrecându-se să-şi assume meritele pentru evenimentele din 1944.

„Regele Mihai povesteşte ce s-a întâmplat cu adevărat şi cum i-a păcălit pe Hitler şi pe Stalin, reuşind un pas decisiv pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial”, spun reprezentanţii History.

Regele Mihai I de România, stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii şi al Ţarului Alexandru I al Rusiei, povesteşte istoria, fiind înregistrat de producătorul John Florescu, în cadrul unei sesiuni secrete de discuţii avute la reşedinţa din Bucureşti a fostului suveran. Casetele au fost ţinute într-un seif din Los Angeles în ultimii 13 ani.

Una dintre marile poveşti nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial este dezvăluită de ultimul Şef de Stat din acele vremuri rămas în viaţă, Regele Mihai I al României. “Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.” Povestea deciziei unui Rege care, într-un punct critic în al Doilea Război Mondial, a renunţat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliaţi, grăbind astfel sfârşitul războiului. Este o poveste a intrigilor de palat, a decepţiilor, a diplomaţiei pierdute, a spionilor aristocratici, a şantajului sub ameninţarea pistolului. Şi curajul unui tânăr rege care a îndrăznit.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Eu Eu
    "un monarhist" ... asta ți-a povestit tăticul tău comunist ?
  • Marius Marius
    Geo, s-a scris. Linisteste-te! Iti spune asta un profesor de istorie!
  • geo geo
    Marea trădare națională...ar fi fost un nume bun pentru acest documentar...pentru că ce ne-au făcut rușii în primele ore și zile după ce i-am ”trădat” pe nemți, rușii neștiind asta, nu s-a scris niciodată în manualele de istorie.
  • un monarhist un monarhist
    Pacalit este un mod elegant de a spune " l-a tradat"!
    Nu ca Hitler nu ar fi meritat sa fie tradat (sa nu uitam de Molotov-Ribentrop
    =celelalte atrocitati suportate de poporul roman pe timpul aliantei cu Germania nazista), dar acest act pripit al fostului rege, alaturi de abdicarea benevola (da, nu i-a tinut nimeni pistolul la tampla ca sa scrie si sa semneze + povestea cu 1000 de tineri ce urmau a fi omorati daca nu semna ce s-a dovedit o minciuna) au fost la baza dezmembrarii Romaniei, a deschis calea terorii staliniste care a dus la distrugerea unor generatii intregi de romani adevarati si a permis astfel inlocuirea lor cu personaje de genul Ana Pauker, GG dej, Ceausescu samd!
    Problema Romaniei este ca Mihai nu l-a pacalit doar pe Hitler, ci si propriul popor, alegand abdicarea in locul luptei. Chiar si fuga ar fi fost optiune de preferat deoarece ar fi putut astfel sa conteste regimului pe care rusii l-au adus incepand cu 1945 si sa ofere legitimitate celor care se impotriveau comunismului . Asa, cand insusi comandantul abdica, ce le mai puteam cere bunicilor si strabunicilor nostri?
    Acum, la zeci de ani dupa evenimente o sa spuneti ca este usor sa ne dam seama care ar fi fost calea de urmat. Asa este, aveti dreptate, dar lumea se asteapta de la un rege sa aiba viziune, sa aleaga ce este mai bine pentru poporul lui (asa cum au facut bunicul/strabunicul lui).
    Din pacate pentru el si mai ales pentru tara noastra, Mihai a fost un rege care nu s-a ridicat la inaltimea momentelor istorice pe care le-a trait! Varsta frageda este o scuza, dar nu o explicatie! Si mai pacat est eca noi suntem cei care am tras ponoasele si, daca ne uitam la politica din Romania zilelor noastre, le mai tragem si astazi! Si toate acestea pentru ca un tanar de 23 de ani nu a mai avut rabdare cateva luni pentru a negocia conditiile "intoarcerii armelor" si mai apoi a preferat sa plece cu iubita in locul unei lupe cu invadatorii sovietici.

Trimite un comentariu

sus