Skip to main content

RCS, Dumitru Dragomir și Ioan Bendei, trimiși în judecată

 
RCS, Dumitru Dragomir și Ioan Bendei, trimiși în judecată

Dumitru Dragomir, fost șef LFP, RCS și mai mulți oameni din conducerea RCS, trimiși în judecată pentru dare și luare de mită și spălare de bani de către Direcția Națională Anticorupție. 

Potrivit comunicatului DNA, Dumitru Dragomir ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, pe atunci administrator al RCS. Banii ar fi fost ceruți de Dragomir în contextul preluării de către RCS a drepturilor de difuzare ale Ligii I. 

Publicitate

Dragomir ar fi primit 3,1 milioane de euro din suma cerută, sub forma unor plăți „făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanțarea afacerii Crystal Palace Ballrooms”, arată comunicatul DNA. 

Comunicatul integral al DNA, în continuare:  

 În dosarele mediatizate prin comunicatele nr. 448/VIII/3 din data de 5 mai 2017, nr. 498/VIII/3 din data de 17 mai 2017 și nr. 572/VIII/3 din data de 7 iunie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită
- complicitate la spălare de bani

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită
- complicitate la spălare de bani,

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, următorii inculpați:

BĂDIȚĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al SC BODU SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- spălare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- complicitate la spălare de bani,

S.C. BODU SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- spălare de bani,

S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită,
- spălare de bani,

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general și președintele consiliului de administrație al S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
- complicitate la dare de mită,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activității juridice a S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la dare de mită,
- complicitate la spălare de bani,

SERGHEI BULGAC, la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
- spălare de bani,

SC INTEGRASOFT SRL (la data faptei deținută de SC RCS & RDS SA), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
- complicitate la spălare de bani,


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Cu privire la infracțiunile de dare și luare de mită:

În perioada aprilie 2009 - mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum și de a îndeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpaților Bădiță Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir și Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan în calitatea acestuia de administrator și acționar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA. Banii primiți au fost disimulați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanțarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.

Contractul respectiv a fost încheiat între societățile Bodu SRL, deținută de Dumitru Dragomir și RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaților Dinei Mihai și Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA.

Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan și o altă societate.

Cu privire la infracțiunea de spălare de bani:

În perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfășurate în prezenta cauză, între societățile RCS & RDS SA, reprezentată de inculpatul Serghei Bulgac în calitate de administrator și director general (care a beneficiat de sprijinul inculpaților Bendei Ioan și Dinei Mihai) și Bodu SRL, reprezentată de inculpatul Bădiță Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpaților Dumitru Dragomir și Bogdan-Dumitru Dragomir) și alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participațiune din data de 15 august 2009.

A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenței sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societății Bodu, dar și în scopul de a ajuta persoanele care au săvârșit infracțiunile de dare și luare de mită să se sustragă de la urmărire penală.

Practic, în urma unor operațiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS.

Concret:

În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.

În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase.
În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților SC RCS & RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL-societate controlată de președintele L.P.F. și reprezentată de inculpatul Bădiță Florin-Bogdan și SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participațiune.

Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016 părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.
Astfel, între SC RCS & RDS SA, SC Bodu SRL și Sc Integrasoft Srl au fost încheiate mai multe acte juridice, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus.
Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparțin societăților comerciale BODU SRL (până la concurența sumei de 16.771.659 lei) și RCS & RDS SA (până la concurența sumei de 13.714.414 lei).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Mai nea Gogule Radulescule, cum dracului poti sa scrii, de pesedei cu pensii speciale care se vand pe o...Eugenie ? Ori nu esti roman adevarat ori nu sti sa scrii ...romaneste. Pai, Pesedeii cu pensii de 35, 40, sau chiar 55.000.000 lei, se vand pe o eugenie ? Lasa-ne nene in pace cu comentariile anagramate. tbancu, stie ce spune. Matale o iei pe ...aratura !
  • @gogu radulescu - a fost o licitatie la care au participat mai multe firme. RCS a dat spaga ca sa castige. Am si eu o bodega; sa ma duc la rcs sa ma asociez cu ei? Or fi de acord?
  • @tbancu: neuronu' stingher al matale face o paralela ticaloasa intre o smecherie financiara intre doua parti PRIVATE si mizeria deversata zilnic de *** Romaniei denumiti antena3 si romaniatv. La manipulari ieftine va pricepeti, '*** de comunisti tradatori, pesedei cu pensii speciale, *** tristi care va vindeti pe o eugenie de ***...
  • @Khal Drogo - drepturile acelea au fost vandute firmei malteze (adica pashkany) de catre gino iorgulescu. Mitica iesise la pensie.
  • Dar oare se cauta cum de a reusit sa fie data liga1 la Look tv ?! Si era difuzat ca si canal tv pemium in grila UPC si Dolce? Ati si uitat de revolta populara ca trebuia platit 10 ron/luna pt liga1??? Si unii au si platit iar dupa ce Digi a inceput sa dea liga1,abonatii UPC continuau sa plateasca pt canalele Look si Look plus sa vada liga1 cite 10 ron/luna??? Cum de a vandut Mitica Dragomir drepturile de televizare catre o firma malteza desi erau destule televiziuni interesate de retransmisie?!! Dar prietenia Intact cu RDS si proiectul GSP1,2... mai ajunge pe tapet sau "se prescrie"?!
  • Deci Antena 3 avea dreptate? Televiziunea lui Felix avea dreptate inca de acum multi-multi ani? Neeeeaaa, nu creeeeed!!! Doar Digi 24 detine "adevarul", am vazut la ei in promo, deci n-are cum.
  • rezistentii din publicitate nu fac o lista cu firmele care isi fac publicitate pe "televiziunea penala" Digi24 sau sunt in concediu?
  • cel mai cinstit,echidistant post kktv din ardeal,digi si familia,uite ca o ia la mumulan.Ardealul in frunte cu portavocea demna de o cauza mai buna,Sabinel GHERMAN,CU CHELIA LUI,cum sa va spun....capu lui privind la luna seamana c un cap de ***,ofteaza de indignare,se pregatesc mitinguri de protest,mai ales la lookktv,hai,pa,"onestilor"
  • sa fie justitie pt toti , deci si rcs este acuzata direct de coruptie , gigi 24 oare ne va informa de asta , ar trebui sa se interzica o perioada ca digi sa mai dea liga 1 , pt ca si acest trust sustine coruptia in romania , le dorim cat mai multi de inchisoare si sanatate , dar acum e buna coruptia cand nu e vorba de antene

Trimite un comentariu