Skip to main content

O pată pe obrazul CNA. S-a prescris unul din cele mai grave derapaje TV: înmormântarea Ilenei Ciuculete

 
O pată pe obrazul CNA. S-a prescris unul din cele mai grave derapaje TV: înmormântarea Ilenei Ciuculete

Vă mai aduceți aminte de derapajul în lanț de la începutul anului, de la înmormântarea Ilenei Ciuculete? Nu mai puțin de cinci televiziuni - România TV, Antena 3, Antena Stars și Etno TV - au difuzat în cele mai amănunțite detalii funeraliile. Cu prim planuri cu familia și live-uri din cimitiri. Inclusiv cu imagini din groapă!

Publicitate

Etno TV a găsit chiar o oportunitate de business: mesaje de condoleanțe pentru familie, pe bani, prin SMS!

Acum, posturile în cauză răsuflă ușurate. Au scăpat!

După mai bine de șase luni, cazul nu mai poate fi amendat. Cazul s-a prescris. Consiliul Național al Audiovizualului a pus problema pe ordinea de zi abia în urmă cu două săptămâni, la limita prescrierii (pe 20 septembrie a expirat). Nu a mai apucat să fie discutat.

Interesant este că, în cele șase luni de la derapajul în lanț, CNA a luat în discuție reclamații mai recente, iar cazul Ciuculete a fost ocolit. De exemplu, chiar și în ziua în care a apărut pe ordinea de zi, CNA a discutat alte puncte. A dat atunci amezni pentru cazul Pomohaci (Antena Stars și Antena 1) și pentru jignirile aduse Laurei Codruța Kovesi (România TV), deși cazurile erau mai recent decât înmormântarea Ilenei Ciuculete, care risca să se prescrie. Ceea ce s-a și întâmplat.

CNA nu a motivat de ce nu a luat în discuție timp de șase luni cazul Ileana Ciuculete.

Ce au văzut telespectatorii, pe 20 martie:

- prim-planuri cu mama îndurerată, lângă sicriu

- imagini cu sicriul coborât în groapă

- groparii lucrând în cavou

- imagine cu defuncta în sicriu, la Antena 3 (câteva secunde doar)

- fundaluri sonore de jale, din care nu a lipsit cântecul lăutăresc Deschide, gropare, mormântu'

- reporteri cățărați pe morminte, un microfon vârât între un preot și cineva din familie care plângea, cameramani făcându-și loc printre familia îndurerată

- live-uri de lângă groapă, înainte de ceremonie

- directuri cu participanții la funeralii, abordați în timpul ceremoniei

- multe cadre foarte apropiate cu familia îndurerată (codul de reglementare în audivizual prevede respectarea demnității persoanelor în cazul unor tragedii)

Derapajul în lanț - cu imagini nepermise de codul de reglementare în audiovizual - a scos a făcut audiențe, iar posturile care au dat înmormântarea au fost pe primele locuri. Cu Etno lider!

Citește și: Ce audiențe au făcut posturile cu înmormântarea Ilenei Ciuculete, AICI

Citește și: Detalii despre ce s-a întâmplat pe TV în ziua înmormântării Ilenei Ciuculete, AICI. 

Monitorizarea a lucrat degeaba! Membrii CNA nu au mai discutat cazul

Cazul Ciuculete nu a apucat să fie discutat în forul audiovizual, însă departamentul de monitorizare a analizat atent ce s-a întâmplat pe posturile TV. Minut cu minut. Chiar pe secunde, în unele cazuri.

Rapoartele de monitorizare pentru cele patru posturi TV se întind pe câteva zeci de pagini. Departamentul a punctat clar și concluziile.

Membrii CNA au avut rapoartele în mape, dar de discutat, nu au mai apucat.

Câteva dintre concluziile rapoartelor de monitorizare:

România TV:

 • au fost prezentate, pe ecran splitat, imagini cu sicriul în jurul căruia se aflau mai multe persoane dar și prim plan cu mama defunctei aplecată cu partea superioară a corpului peste sicriu.
 • Titluri: DUREREA UNEI MAME CARE ÎȘI ÎNGROAPĂ FIICA. Pe întreg ecranul a fost prezentată o secvență în care mama defunctei, sprijinită de braț de o persoană tânără pentru a o ajuta să se deplaseze, se îndrepta către capela care găzduiește trupul neînsuflețit al defunctei. Secvența conține imagini în prim plan cu chipul îndurerat al mamei. Doamna în vârstă plângea rostind următoarele cuvinte:

Mama Ileanei Ciuculete: Copila mea scumpă, veni ceasul plecării, copilul meu scump. Copila mea scumpă și dragă. Nu mai poți să mai stai aicea. Copila mea. Copila mea, azi veni ziua plecării, copila mea. Scumpa mea, iubita mea. Iubita mea, copila mea.

 • Un moment sfâșietor și lângă sicriul Ilenei Ciuculete artistul preot Cristian Pomohaci a cântat o melodie bisericească adaptată special pentru fosta lui Colegă. Mama artistei și toți cei aflați în biserică, în acel moment, au izbucnit în hohote de plâns.
 • A fost prezentată imagine în prim plan cu sicriul aflat în groapă (timp de 7 secunde), apoi cu momentul în care este pusă piatra funerară peste groapă (timp de 16 secunde).
 • În timpul comentariilor, au fost difuzate în direct imagini cu mama Ilenei Ciuculete, susținută de anumite persoane, aplecată deasupra gropii în care se afla sicriul. A fost prezentată imagine în prim plan cu sicriul aflat în groapă (timp de 7 secunde), apoi cu momentul în care este pusă piatra funerară peste groapă (timp de 16 secunde).

Postul de televiziune România TV a difuzat în data de 18.03.2017, intervalul orar 10:00-18:00, emisiuni informative și de dezbatere care au analizat subiectul înmormântării defunctei Ileana Ciuculete. În cadrul acestor ediții au fost prezentate imagini în direct cât și secvențe înregistrate cu:

● interiorul și exteriorul capelei în care a fost depus trupul neînsuflețit al defunctei Ileana Ciuculete;

● sicriul în jurul căruia se aflau mai multe persoane;

● prim planuri cu mama defunctei aflată în diferite ipostaze: urcând treptele capelei susținută de două persoane tinere, plângând lângă mașina mortuară, plângând și în același timp aplecată fiind cu partea superioară a corpului peste sicriu, șezând lângă groapa în care se afla sicriul defunctei;

● prim plan cu sicriul aflat în groapă.

 • Avertizarea ATENȚIE! Imagini care vă pot afecta emoțional nu a însoțit în permanență imaginile mai sus menționate și nici nu a fost prezentă în toate edițiile care au analizat subiectul în cauză.
   

Antena Stars:

 • Au fost difuzate fotografii ale persoanei decedate, imagini din interiorul bisericii unde oamenii plângeau lângă fotografia artistei, imagini cu alte persoane stăteau lângă sicriul închis. Apoi au apărut secvențe care o înfățișau pe mama artistei care urca scările bisericii ajutată de alți oameni.
 • Au fost prezentate imagini de la biserică și apoi de la cimitir. În imagine au fost surprinși mama, soțul și fiii artistei.
 • Full screen a fost filmat sicriul închis care era purtat de câteva persoane, în timp ce soțul artistei mergea în spatele acestor persoane.
 • Pe fundal se auzea muzica de înmormântare, precum și oameni care jelesc.
 • Fiii artistei priveau în jos, lângă piatra funerară. Fratele cântăreței plângea. Pe ecran nu a fost titrat nici un avertisment adresat telespectatorilor.

Antena 3:

 • Relatări despre boala necruțătoare dar și un scurt istoric al vieții și carierei artistei, pe ecran fiind difuzate fotografii și imagini video cu Ileana Ciuculete în diferite ipostaze. (sel.2, min.04.30-04.50- Ileana Ciuculete –fotografiată nud, pe prima pagină a unui ziar cu titlul: “Își iubeste amanții la iarbă verde”) Voce din off: …Cea mai nonconformistă interpretă de muzică populară și a făcut ceea ce nicio vedetă din România nu mai avusese curajul să facă până atunci. A fost protagonista unei întâmplări care a lăsat mască pe toată lumea. Ileana a fost fotografiată nud pe prima pagină a unui ziar.
 • (min.12.58-18.00- imagini în direct de la mormânt în fereastra din stânga și apoi pe tot ecranul, cu persoanele indurerate –probabil mama, soțul, copiii care plâng în momentul în care sicriul este coborât în criptă!)
 • imagine cu mama Ilenei Ciuculete plângând la căpătâiul acesteia, soțul, alte rude și prieteni!

Etno TV:

 • Pe parcursul zilei de 15.03.2017, în intervalul orar 07.00-22.00, postul de televiziune Etno TV a titrat pe ecran sau a afișat pe crawl TRIMITEȚI MESAJE DE CONDOLEANȚE FAMILIEI ILENEI CIUCULETE PRIN SMS LA NR. 1204 (tarif 1,19 euro, tva inclus) în cadru emisiunilor Cântece pentru cei dragi, Matinali și populari, Sănătate înainte de toate, Vatra cântecelor noastre, Seară bună dragi români, timp de aproximativ 493 minute, însemnând 58% din intervalul menționat.
 • În imagine au apărut soțul artistei, unul dintre fiii acesteia dar și mama interpretei. Aceasta din urmă a fost filmată în biserică îndreptându-se spre sicriu și strigând: Copila mea, copila mea, copila mea scumpă! Copila mea! Copila mea, ai rămas singurică aici! Pentru ce oi fi muncit, copila mea? Ai lăsat tot în urmă, copila mea !
 • Sicriul a fost legat și coborât în groapă. Filmarea a fost redată în cadru restrâns. Soțul și mama artistei priveau de pe margine în jos, în groapă. Se auzeau strigătele mamei artistei-copilul meu, copilul meu! Te trage pământul! Nu mai pot, copila mea, nu mai pot! Nu mai pot, dragostea mea! Pe ecran a fost titrat LACRIMI ȘI ULTIMELE APLAUZE PENTRU ILEANA CIUCULETE.
 • În imagine se puteau observa numeroase persoane adunate în jurul pietrei funerare a artistei. Apoi, cavoul a fost acoperit.

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • CNA actual trebuie desfiinţat şi reînfiinţat pe baze noi (ca, de altfel, mai toate instituţiile româneşti, pe model georgian). Noul CNA trebuie să se ocupe de tot ce înseamnă media: TV, online, radio, print, OOH, dar şi de publicitate (inclusiv conduită agenţii).
 • mai pagina de media, nu pot sa inteleg de ce ne mai obosim sa relatam si redactam / sa citim, daca dupa aceea nu facem nimic. voi aveti acces la aceste sedinte, deci aveti ceva voce, zic. noi citim doar, si poate ne infuriem. una peste alta, la final, fiecare ramane in zona sa de confort, deci, nimic nu se schimba pentru ca nimic nu se face. ma gandesc, daca voi acreditatii, ati avea o initiativa mai percutanta in ideea de a schimba ceva la acest cna, poate noi, care de mult nu mai avem voce pe nicaieri, am putea sa "aderam" la, muuuult mai usor....
 • Pai facand o scurta analiza a posturilor care au transmis așa ceva, adică România TV, Antena 3, Antena Stars și Etno TV, observam exact posturile tv simpatizante ale propagandei pesediste. Bineînțeles ca CNA tolereaza așa ceva din moment ce nicio instituite publica din Romania nu a rămas nepolitizata. Mi-e scârbă de țara in care trăim...

Trimite un comentariu