Skip to main content

Realitatea TV, amendă pentru reclamă mascată la un supliment alimentar

 
Realitatea TV, amendă pentru reclamă mascată la un supliment alimentar
Foto: Adevarul

Sancțiune pentru o reclamă mascată de 11 minute. Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat Realitatea TV cu 10.000 de lei amendă pentru încălcarea legislația privind publicitate. 

Concret, forul audiovizual a analizat, ca urmare a unei sesizări, emisiunea Diferențe și esențe, din 15 aprilie, prezentată de Cecilia Caragea. În cadrul emisiunii, a avut o intervenție un medic care a vorbit despre beneficiile unui supliment alimentar „adevărat”. În cadrul emisiunii, produsul nu a fost menționat, însă cutia produsului, Revidox, a fost prezentată în diferite cadre, chiar pe momentul intervenției medicului. 

„Emisiunea este precedată și urmată de o copertă în care se anunță - verbal și figurativ-că emisiunea este susținută de Revidox. De asemenea, apare de două ori marcajul PP pe ecran, plasare de produse- la începutul și la sfârșitul emisiunii”, se arată în raportul de monitorizare al emisiunii.

Emisiunea a avut marcajul Plasare de produs, au spus reprezentanții Realitatea TV. 

„Plasare de produs presupune că apare în cadru, nu că se vorbește despre el toată emisiunea”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA. 

„Nu înțeleg de ce nu ați făcut teleshopping, pentru că asta a fost. Această emisiune a fost una de tip teleshopping, în care cineva are un produs pe care îl arată tot timpul la cameră și povestește despre el”, a spus Radu Herjeu, membru CNA, după vizionarea momentului. 

Publicitate

„Acesta este teleshopping, nu sponosprizare. În cazul sponsorizării este foarte clar: nu ai voie să faci publicitate produsului în timpul unei emisiuni. Dumneavoastră, nu ați spus că este sponsorizat ci că e susținut. Asta nu există în lege. Cartonul cu susținutul nu există în lege. Plasarea de produse înseamnă că în timpul emisiunii, așa cum se întâmplă și la talent show-uri, au o sticlă cu suc în față. Aceea este plasarea de produs”, a mai adăugat Radu Herjeu. 

Sancțiunea a fost propusă de Radu Herjeu, membru CNA, pentru încălcarea articolului 29, alineat 1, a, și 31, alineat 1, din Legea Audiovizualului, și a fost votată în unanimitate de membrii prezenți.

Legislație:

Art 29 cu (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;

Art 31 (1) Plasarea de produse este interzisă. (cu excepția operelor cinematografice, filmelor şi seriale realizate pentru prezentarea în cadrul unor servicii media audiovizuale, programelor de sport şi de divertisment;)

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu