Skip to main content

Realitatea TV, amendă pentru reclamă mascată la un supliment alimentar

 
Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Sancţiune pentru o reclamă mascată de 11 minute. Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat Realitatea TV cu 10.000 de lei amendă pentru încălcarea legislaţia privind publicitate.

Publicitate

Concret, forul audiovizual a analizat, ca urmare a unei sesizări, emisiunea Diferenţe şi esenţe, din 15 aprilie, prezentată de Cecilia Caragea. În cadrul emisiunii, a avut o intervenţie un medic care a vorbit despre beneficiile unui supliment alimentar „adevărat”. În cadrul emisiunii, produsul nu a fost menţionat, însă cutia produsului, Revidox, a fost prezentată în diferite cadre, chiar pe momentul intervenţiei medicului.

„Emisiunea este precedată şi urmată de o copertă în care se anunţă - verbal şi figurativ-că emisiunea este susţinută de Revidox. De asemenea, apare de două ori marcajul PP pe ecran, plasare de produse- la începutul şi la sfârşitul emisiunii”, se arată în raportul de monitorizare al emisiunii.

Emisiunea a avut marcajul Plasare de produs, au spus reprezentanţii Realitatea TV.

„Plasare de produs presupune că apare în cadru, nu că se vorbeşte despre el toată emisiunea”, a spus Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA.

„Nu înţeleg de ce nu aţi făcut teleshopping, pentru că asta a fost. Această emisiune a fost una de tip teleshopping, în care cineva are un produs pe care îl arată tot timpul la cameră şi povesteşte despre el”, a spus Radu Herjeu, membru CNA, după vizionarea momentului.

„Acesta este teleshopping, nu sponosprizare. În cazul sponsorizării este foarte clar: nu ai voie să faci publicitate produsului în timpul unei emisiuni. Dumneavoastră, nu aţi spus că este sponsorizat ci că e susţinut. Asta nu există în lege. Cartonul cu susţinutul nu există în lege. Plasarea de produse înseamnă că în timpul emisiunii, aşa cum se întâmplă şi la talent show-uri, au o sticlă cu suc în faţă. Aceea este plasarea de produs”, a mai adăugat Radu Herjeu.

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu, membru CNA, pentru încălcarea articolului 29, alineat 1, a, şi 31, alineat 1, din Legea Audiovizualului, şi a fost votată în unanimitate de membrii prezenţi.

Legislaţie:

Art 29 cu (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;

Art 31 (1) Plasarea de produse este interzisă. (cu excepţia operelor cinematografice, filmelor şi seriale realizate pentru prezentarea în cadrul unor servicii media audiovizuale, programelor de sport şi de divertisment;)

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Din aprilie n-au fost in stare sa dea o amarata de amenda? *** *** ***

Trimite un comentariu

sus