Skip to main content

SECTORUL 1. Trei milioane de euro pentru revista Primăriei. Cum trebuie să scrie ziariștii. Publicația, externalizată

 
SECTORUL 1. Trei milioane de euro pentru revista Primăriei. Cum trebuie să scrie ziariștii. Publicația, externalizată
Foto: Razvan Chirita, Mediafax Foto, via Gandul.info

Aproape trei milioane de euro se vor duce, în următorii ani, către cei care se vor ocupa de revista Primăriei Sectorului 1 – Buletinul informativ.

Publicitate

Licitația a fost deja demarată, iar caietul de sarcini precizează exact de câte ori apare pe an, câte pagini vor avea, cum trebuie să scrie ziariștii, dar și cum să fie designul și titlurile. Articolele trebuie să fie originale, altfel “plagiatele vor fi respinse”.

Câștigătorul licitației se va ocupa pentru următorii patru ani de Buletinul informativ. Va asigura tot: de la redactare și editare (cu jurnaliști și fotoreporteri) la distribuție (publicația e gratuită). Bugetul: 2,7 milioane de euro.

Din cerințe:

Textul articolelor trebuie să fie coerent, clar și concis. Construcția frazei trebuie să aibă complexitate sintactică redusă astfel încât lectura să fie cât mai facilă; conținutul frazei trebuie să fie corect din punct de vedere gramatical și al exprimării.

Să atragă cititorul prin coperta atractivă și prin combinația text-imagine-structura paginii

Serviciile care se vor presta in baza acordului-cadru trebuie sa asigure:

- crearea continutului unui buletin informativ de 32+4 pagini format A4, cu aparitie cel putin trimestriala si cel mult lunara, avand concept editorial si grafic similar unei reviste;

- tiparirea buletinului informativ cu un tiraj de 133.000 exemplare/aparitie si distribuirea gratuita la adrese din sectorul 1 (la persoane fizice in sistem door hanging si la persoane juridice în sistem door to door)", se arata in anuntul de licitatie.Primaria vrea sa incheie practic un acord cadru pentru o perioada de 4 ani cu un singur operator economic, iar pentru atribuirea ulterioara a contractelor subsecvente nu se va mai organiza o competitie. Aceasta inseamna ca firma care va castiga acest acord cadru se va ocupa de furnizarea acestor servicii in urmatorii 4 ani.Mai multe detalii, în continuare:

Primaria Sectorului 1 din Bucuresti, condusa de Daniel Tudorache (PSD), a alocat fonduri publice in valoare de peste 2,75 milioane de euro pentru realizarea, editarea, tiparirea si distributia Buletinului informativ al institutiei in urmatorii 4 ani, potrivit unui anunt de licitatie publicat sambata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Firma care va castiga licitatia va asigura prin reporteri si fotoreporteri interviuri, reportaje și fororeportaje, culegerea de știri și opinii privind evenimentele publice în legătură cu activitatea Primăriei, iar buletinul va fi distribuit gratuit cetatenilor din sector.


Ce servicii vrea sa cumpere Primaria Sectorului 1 - detalii din caietul de sarcini:"Scopul achiziției este acela de a realiza, edita, tipări și distribui, Buletinul Informativ al Primăriei Sectorului 1 – publicație în limba română, distribuită gratuit cetățenilor din Sectorul 1 al Municipiului București care se dorește a fi un instrument util de comunicare între instituție și cetățeni în scopul diseminării informațiilor de interes public, al creşterii calităţii serviciului public și al realizării unei administrări în interesului cetățeanului.Frecvența apariției publicației

Publicația va apărea cel puțin trimestrial; în situațiile în care va fi necesar (în funcție de volumul și caracterul informațiilor), publicația poate apărea cel mult lunar.

Numărul de pagini

În mod obișnuit publicația va avea un număr de 36 (32+4) pagini, format 210 x 282 mm.

În mod excepțional (2-3 cazuri/an), în situațiile în care contextul social din Sectorul 1 impune o mediatizare amplă a unor evenimente, numărul de pagini va fi de cel mult 64 (60+4) pagini (exemple de astfel de situații: campanii locale de informare și conștientizare, situații de urgență, evenimente speciale cu ocazia sărbatorilor legale etc.)

Rubrici permanente ale publicației

1. Editorial/Opinii – mesajul autorităților publice locale pentru cetățeni
2. Actualitate
3. Proiecte și Investiții
4. Capitala verde – mediu
5. La școală – învățământ
6. Acasă – asociatii proprietari
7. Sănătate
8. Consiliul local – „Aleșii dumneavoastră”
9. Reportaj/interviu
10. Timp liber
11. Scrisori – „Cetățenii întreabă, Primăria răspunde”
12. Utile – „În spijinul dumneavoastră”/ Informații de interes public
13. Istorie/tradiție/cultural – „De ieri și de azi”
14. Fotoreportaj

Descrierea activitatilor solicitate:

Activități redacționale

Documentarea: Autoritatea contractantă nu va pune la dispoziția prestatorului niciun fel de material, scris sau grafic. Prestatorul va asigura, prin personal specializat (reporteri, fotoreporteri), realizarea de interviuri, reportaje și fororeportaje, culegerea de știri și opinii privind evenimentele publice în legătură cu activitatea Primăriei Sectorului 1 şi a instituţiilor publice de interes local din subordinea Consiliului local Sector 1, acestea urmând a fi prezentate în cadrul Buletinului Informativ.

Redactarea articolelor: Textul articolelor trebuie să fie coerent, clar și concis. Construcția frazei trebuie să aibă complexitate sintactică redusă astfel încât lectura să fie cât mai facilă; conținutul frazei trebuie să fie corect din punct de vedere gramatical și al exprimării.

Conținutul fiecărui articol trebuie să fie unic; în măsura în care autoritatea contractantă are posibilitatea de a le verifica, articolele copiate/ plagiate vor fi respinse. Copierea integrală/ parțială a textului articolului propus spre publicare și plagiatul sunt acțiuni care se realizează pe riscul și răspunderea operatorului economic.

Titlul/ subtitlul/ supertitlul articolelor trebuie să îndepliniească următoarele cerințe:

• să aibă legătură evidentă cu textul articolului
• să fie corect formulat și fără echivoc
• să aibă un mesaj clar, care să incite la parcurgerea textului articolului

Activități editoriale:

Designul publicației trebuie să aibă următoarele caracteristici generale:

• să atragă cititorul prin coperta atractivă și prin combinația text-imagine-structura paginii
• să dirijeze privirea cititiorului prin arhitectura paginii și prin elemente vizuale
• să scoată în evidență ideile importante din text prin grafică și modul de prezentare a fotografiilor
• să conțină elemente care rămân neschimbate de la un număr la altul (spre exemplu rubricile permanente, sistemul de aranjare în pagină a titlurilor etc.), dar și elemente surpriză care să incite interesul cititorilor

În ceea ce privește "Expresivitatea mesajului":

Având în vedere că Buletinul Informativ reprezintă un instrument de comunicare vizuală între instituția publică și cetățeni, cel mai bine adaptată specificului acestui „Buletinului informativ” este propunerea grafică care transpune mesajul instituţiei publice (text şi imagine) într-un mod ordonat şi clar pentru ca cetăţenii să-l recepteze fără probleme. În stabilirea raportului text/fotografii incluse in paginile Buletinului Informativ, se are în vedere faptul că textul explică fotografiile.

Din aceste motive, se impune transpunerea optimă a conceptului grafic de ansamblu la diferitele niveluri de perceptie ale cetăţenilor care acoperă un public ţintă larg, cu vârste şi profesii diferite, niveluri de instruire socială distincte, etc. ", se arata in caietul de sarcini.Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la aceasta licitatie este 19 octombrie 2017. Data limita de evaluare a ofertelor este 20 octombrie 2017.
 

Autor: Adrian Vasilache petrisor.obaeyahoo.com

Comentarii

Trimite un comentariu