Skip to main content

VIDEO. Mesajul Carrefour „Dacă găseşti în altă parte mai ieftin plătim de 10 ori diferenţa”, oprit de pe TV. De ce?

 
VIDEO. Mesajul Carrefour „Dacă găseşti în altă parte mai ieftin plătim de 10 ori diferenţa”, oprit de pe TV. De ce?

"Dacă găseşti în altă parte mai ieftin, plătim de 10 ori diferenţa". Unul dintre cele mai vechi mesaje de campanie folosite de Carrefour a fost oprit momentan.

Publicitate

Unde este problema? De ce a decis CNA că mesajul nu mai poate apărea în forma actuală?

Pe scurt, în spatele sloganului este un regulament mai complex, care nu este detaliat în reclamă. Adică:

- ce înseamnă "dacă găseşti în altă parte"? Când "plătim de zece ori diferenţa"?

Comparaţia se aplică între Carrefour şi "magazine situate in acelasi oras, in acelasi sector, cu acelasi obiect de activitate, la acelasi produs, in aceleasi conditii de comercializare (suprafata de vanzare mai mare de 2.500 m² ; magazinele de tip cash&carry nu participa la prezenta promotie).

Detaliile nu sunt explicate clar în spot, de aici şi decizia CNA.

Decizia CNA de astăzi vine după o serie de alte probleme pe care retailerul le-a avut cu acelaşi slogan. În aprilie, Consiliul Român al Publicităţii s-a pronunţat în legătură cu mesajul Carrefour: este greu pentru un client să îşi dea seama în ce condiţii primeşte diferenţa.

Ulterior, şi ANAF s-a sesizat. ANAF a şi amendat Carrefour pentru încălcarea legii privind publicitatea înşelătoare şi comparativă. Retailerul a modificat comunicarea, dar, în opinia CNA, mesajul rămâne to neclar.

Detalii din şedinţa de azi, în continuare:

Sloganul simplu „Dacă găseşti în altă parte mai ieftin plătim de 10 ori diferenţa” are în spate un regulament elaborat şi ar trebui detaliat şi în spoturile TV şi radio, a considerat forul audiovizual. CNA a decis în şedinţa de astăzi că lanţul Carrefour trebuie să fie mai clar şi în mesajele de pe TV şi la radio.

CNA a analizat în şedinţa publică de astăzi spoturile radio şi TV ale Carrefour din perioada aprilie - iulie, după o autosesizare a unui membru CNA, dar şi o plângere venită din partea ANAF, în care se menţionează că o direcţie a instituţiei a sancţionat Carrefour pentru încălcarea legii privind publicitatea înşelătoare şi comparativă.

„S-a observat că nu sunt prezentate date şi informaţii de natură să susţină şi să probeze afirmaţiile: „Dacă găseşti mai ieftin, primeşti*: DE 10 ORI DIFERENŢA”. (...) S-a dispus S.C. CARREFOUR ROMANIA S.A. ca masura complementara incetarea utilizarii mesajului: ”Daca gasesti mai ieftin, primesti*: DE 10 ORI DIFERENTA”. In conformitate cu art. 14 din Legea nr. 158/2008 republicata, va rugam sa aveti in vedere aplicarea, dupa caz, a masurilor corespunzatoare care intra in sfera de competenta a institutie dumneavoastra. (...)”, se arată în sesizarea primită de la ANAF.

În primăvara acestui an, lanţul de hypermarketuri avea o amplă campanie cu mesajul „Dacă găseşti mai ieftin, plătim de 10 ori diferenţa”, la care era ataşat un mix asterisc ce făcea trimitere către regulamentul de pe site şi din magazine.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Nu poţi să trimiţi cumpărătorul într-un spot TV să se ducă să se informeze pe net. Eu am vrut să caut pe Carrefour regulamentul. Nu l-am găsit. A trebuit să caut pe Google căutare”

„Presupun că e ok să spui: du-te matale pe net, măi bătrânico de 85 de ani, şi citeşte matale un regulament de 25 de pagini din care nu o să înţelegi absolut nimic şi după aia permite-ţi să vii să-mi ceri diferenţa.”

În vară, după amenda ANAF, Carrefour a ieşit cu o nouă campanie, ceva mai explicită, care a sunat astfel:

„Te provocăm să găseşti în altă parte mai ieftin decât la Carrefour. Îţi dăm de 10 ori diferenţa sub formă de cupoane de cumpărături, dacă în aceeaşi zi găseşti un preţ mai mic la produsele din campanie, într-un hipermarket concurent, definit în regulamentul disponibil în magazine şi pe carrefour.ro. (...)

Titrări pe ecran:

- DACĂ GĂSEŞTI MAI IEFTIN, PRIMEŞTI*: DE 10 ORI DIFERENŢA (în partea centrală a ecranului);
- *Diferenţa se va acorda sub formă de cupoane de cumpărături în termenii şi condiţiile regulamentului disponibil în magazine la Recepţie clienţi şi www.carrefour.ro. (în partea de jos a ecranului);
- *Sub formă de cupoane. Regulament în magazine şi pe www.carrefour.ro”

Din regulamentul promoţiei:

„Compararea preturilor se va face intre pretul de vanzare CARREFOUR, valabil in ziua in care clientul a achizitionat produsul din hipermarketul Carrefour participant la promotie si pretul de vanzare, din aceeasi zi, oferit de catre un alt magazin situat in aceeasi localitate, in acelasi sector, cu excluderea
preturilor practicate de catre acesta din urma pentru alte tipuri de conditionari, promotii, lichidari speciale, soldari, etc.”

„Rambursarea nu se va face in bani, ci prin intermediul unui cupon valoric de cumparaturi, valabil in hipermarketurile Carrefour pentru o perioada de 30 de zile de la eliberarea acestuia.”

„ Clienţii hipermarketurilor Carrefour (...) beneficiaza de clauza ofertei concurente care le confera avantajul de a obtine cel mai bun pret practicat de magazine situate in acelasi oras, in acelasi sector, cu acelasi obiect de activitate, la acelasi produs, in aceleasi conditii de comercializare (suprafata de vanzare mai mare de 2.500 m² ; magazinele de tip cash&carry nu participa la prezenta promotie).

Spotul Carrefour in varianta modificată (după amenda ANAF). Şi această variantă a fost considerată nepotrivită de CNA:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @Dan

    1. CNA nu poate amenda firmele care-si fac reclama. Poate doar sa opreasca difuzarea spoturilor care incalca legea.
    2. In martie, CNA a oprit de la difuzare spotul ALTEX cu un continut asemanator. Ulterior, compania a schimbat regulamentul si spotul a primit permisiunea sa ruleze din nou.
  • Dan Dan
    Dar Altex de ce nu e amendat pe aceeasi tema? Si ei au un regulament limitativ ("Magazine cu acelasi obiect de activitate", "acelasi cod de produs", "Aceleasi conditii de comercializare", " nu trebuie sa faca obiectul unei actiuni de reduceri de pret, promotie, lichidare de stoc, soldare, resigilare", "In cazul achizitiei online, pretul mai mic trebuie sa fie valabil minim 3 zile consecutive pe site-ul concurentului").

Trimite un comentariu

sus